Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τη σύζυγο του Γιάννη Μπεχράκη, κυρία Ελισάβετ Μπεχράκη-Σαρίδου, και τής εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του συζύγου της, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο του.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον βραβευθέντα με Πούλιντζερ φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου Reuters Γιάννη Μπεχράκη και τους συνεργάτες του. Τότε ο κ. Παυλόπουλος είχε μεταξύ άλλων τονίσει ότι «δεν είναι τόσο το βραβείο Πούλιντζερ, όσο ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε αυτή η κορυφαία, για έναν φωτορεπόρτερ, διάκριση στον κόσμο. Και ο λόγος αυτός συνίσταται στο ότι υπηρετήσατε και υπηρετείτε την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ κυριολεκτικώς στο πεδίο της μάχης, υφ’ οιανδήποτε εκδοχή της. Να είστε περήφανοι γι’ αυτό, όπως είμαστε κι εμείς περήφανοι για εσάς, πολλώ μάλλον επειδή είστε Έλληνες και τιμάτε στο ακέραιο την καταγωγή σας».
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του και δήλωσε: «ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, καλλιτεχνικό και φωτοειδησεογραφικό, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο-παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών. Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις, τις οποίες έλαβε, ήταν και το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters.
«Η Βουλή των Ελλήνων», αναφέρει ο κ. Βούτσης, «είχε την τιμή να περιλάβει φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στην έκθεση “Δρόμοι επιβίωσης”, με θέμα τον ξεριζωμό των προσφύγων, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μεγάλη διαδρομή εντός και εκτός της Ελλάδας. Στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».
Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, υπογράμμισε ότι ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από μακρά, άνιση μάχη με τον καρκίνο, «κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά».
Ο Γιάννης Μπεχράκης έλεγε ότι «μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο». Με τις φωτογραφίες του κατόρθωσε να δούμε την πραγματικότητα με ξεχωριστή ματιά. Για τον πρόωρο χαμό του εκφράζω στους οικείους του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) 3 Μαρτίου 2019
Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σημειώνει πως «Έφυγε σήμερα σε ηλικία 58 ετών ο πολυβραβευμένος Έλληνας φωτογράφος του Reuters και νικητής του βραβείου Πούλιτζερ, Γιάννης Μπεχράκης».
Φωτιά στην Ριζούπολη: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 59χρονη απο το σπίτι της
«”Έχω ψώνιο με την δουλειά μου, έχω ψώνιο με το να πιστεύω ότι αυτό που κάνω έχει ουσία και γι’ αυτό έχω ταχθεί, έχω δώσει όλη μου τη ζωή”, δήλωνε στην εκδήλωση βράβευσής του από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον Φεβρουάριο του 2016. “Στην εκδήλωση που διοργανώσαμε, ο Γιάννης Μπεχράκης μας τίμησε όχι μόνο με την παρουσίαση του έργου του αλλά και με την φιλία του”, δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. «Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια. Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια. Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ’ επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν’ αλλάξει την στάση του».
Ο υφυπουργός και τα στελέχη της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη».
«O Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου. Όχι μόνο για το Πούλιτζερ αλλά για την αλήθεια της ματιάς του», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη και προσθέτει: «Μάλλον ο παράδεισος ήθελε και αυτός τον φωτορεπόρτερ του… Συλλυπητήρια στη γυναίκα του, στα παιδιά του και σε όσους τον αγαπούσαν».
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας δήλωσε για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη:
«Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Είχε έναν μοναδικό τρόπο να καταγράφει με τον φακό του το βάθος της ανθρώπινης ψυχής. Ο πρόωρος χαμός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, ωστόσο το έργο του θα μείνει ως αθάνατη σφραγίδα πάνω σε μια ολόκληρη εποχή.
Η ματιά του Γιάννη Μπεχράκη στην καταγραφή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης έπαιξε κομβικό ρόλο για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η εκτίμησή και αναγνώρισή μας για τη συμβολή του στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση του αισθήματος συμπαράστασης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται είναι απέραντη.
Τα συγκλονιστικά “κλικ” που μάς χάρισε θα συνεχίσουν να μάς δείχνουν τον δρόμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους οικείους του».
Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης
Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους και αγαπητούς στους συναδέλφους του φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, πέθανε έπειτα από μακρά, άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.
Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.
Στην επαγγελματική του πορεία, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και πολλών ανταγωνιστών του για την ικανότητα και το θάρρος του. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.
Οι συνάδελφοί του που εργάστηκαν στο πλάι του στο πεδίο τόνισαν πως το Ρόιτερς έχασε έναν ταλαντούχο, απόλυτα αφοσιωμένο φωτοειδησεογράφο και δημοσιογράφο.
Αναφερόμενος στη ματιά και το στιλ της δουλειάς του Μπεχράκη, ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς Γκόραν Τομάσεβιτς σχολίασε ότι για τον εκλιπόντα, πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν».
«Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», πρόσθεσε.
Αυτή η αφοσίωση του Μπεχράκη, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, ήταν βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως «θυελλώδη» τύπο, που δεν σταμάταγε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.
Όταν ο Μπεχράκης δεν ήταν απορροφημένος στη δουλειά του, ήταν θερμός, αστειευόταν, συνάρπαζε τους ανθρώπους γύρω του. Ενίοτε, μπορούσε να είναι παράφορος.
«Ο Γιάννης ήταν από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους της γενιάς του, ήταν παθιασμένος, γεμάτος ζωή, γεμάτος ένταση στη δουλειά του και στη ζωή του», σημείωσε η Ντίνα Κυριακίδου-Κοντίνη, η οποία δουλεύει για το πρακτορείο στις ΗΠΑ. «Οι φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές, ορισμένες είναι έργα τέχνης.Όμως ήταν η βαθιά κατανόηση των θεμάτων αυτή που τον έκανε σπουδαίο φωτοειδησεογράφο.»
Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.
«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Ρόιτερς που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: «δεν γνώριζα»».
Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Reuters με εντυπωσιακές φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη
Η Ένωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ
Τη θλίψη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Ειδικότερα αναφέρει: «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος, συνάδελφος, δάσκαλος, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά. Πάντα παρών στο δρόμο, σε συρράξεις, στο προσφυγικό, πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν και πάντα με την δικιά του μοναδική και ανεπανάληπτη ματιά.Εκφράζουμε την απέραντη θλίψη και τα θέρμα μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Φίλε Γιάννη καλό ταξίδι».