Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Γεμάτη από… Γεροποτάμους η χώρα: Οδοστρώματα-παγίδες θανάτου σαν αυτή που χάθηκαν οι 4 στην Κρήτη

Γεμάτη από… Γεροποτάμους η χώρα: Οδοστρώματα-παγίδες θανάτου σαν αυτή που χάθηκν οι 4 στην Κρήτη

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Σε παγίδες θανάτου έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις μετατρέπονται οι «ιρλανδικές διαβάσεις». Τελευταία θύματα στη λίστα, που μετρά δεκάδες νεκρούς από τη Ρόδο μέχρι τη Θράκη, είναι οι τέσσερις άνθρωποι που χάθηκαν στον Γεροπόταμο Κρήτης.

Αν και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ως μόνιμη οδηγία να μην επιχειρείται διέλευση πεζή ή με όχημα όταν αυτές οι διαβάσεις κατακλύζονται από νερά, εντούτοις αν δεν υπάρχει ευκρινής σήμανση, τότε είναι δύσκολο έως αδύνατο να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από τους πολίτες, ειδικά όταν δεν είναι ντόπιοι. Αυτό δηλαδή που έπαθε η 4μελής οικογένεια.

Την ίδια ώρα, το μπαλάκι αρμοδιοτήτων και η ατελείωτη γραφειοκρατία προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου που έχασαν την ζωή τους οι τέσσερις άνθρωποι.

Στην ενδελεχή έρευνα των συνθηκών κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία προχωρά το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών υπό τις οδηγίες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου Θανάση Γαληνά. Ο κ. Γαληνάς έχει ήδη δώσει κατευθύνσεις για τη διενέργεια αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης, αλλά και διασαφήνισης του καθεστώτος αρμοδιοτήτων του χώρου. Σε δεύτερο χρόνο, αφού δηλαδή υπάρξει μια πρώτη καταγραφή των στοιχείων και δεδομένων, θα κρίνει αν χρειάζονται συμπληρωματικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει πλήρη αποσαφήνιση του ποιος ή ποιοι έχουν αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα ώστε να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες για λάθη και παραλείψεις.

Λίγα 24 ώρα μετά τον τραγικό επίλογο, δήμος και περιφέρεια επιδόθηκαν σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ για τον καταμερισμό των ευθυνών. Η μεν περιφέρεια, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφέρει πως η χρηματοδότηση για την «ιρλανδική γέφυρα» είχε εξασφαλιστεί από την περιφέρεια το 2017 και από τότε ήταν ευθύνη του Δήμου Φαιστού η υλοποίησή της.

«Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη “ιρλανδική γέφυρα”, η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια. Φορέας υλοποίησης του έργου, λόγω αρμοδιότητας, ορίσθηκε ο Δήμος Φαιστού, προϊσταμένη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο με διευθύνουσα υπηρεσία τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Eργων του δήμου».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Δήμος Φαιστού μέσω του δημάρχου Γιώργου Αρμουτάκη, ο οποίος μίλησε για υποστελέχωση και για ένα έργο που έχει κολλήσει από το 2017, καθώς απαιτούνται περισσότερες από 18 υπογραφές. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ενός δήμου που, υποστελεχωμένος και μέσα από δύσκολες συγκυρίες, προσπαθεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να φέρουν σε πέρας, υποκαθιστώντας πολλές φορές το ίδιο το κράτος».

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι παράλληλα με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» που απευθύνουν σε όσους βοήθησαν στις έρευνες για τους ανθρώπους τους, εκφράζουν και το μεγάλο της παράπονο για τον άδικο χαμό τους, καταγγέλλοντας εγκληματικές παραλείψεις. «Εγκληματικές παραβλέψεις κατά τη γνώμη μας! Εκείνο το σημείο δεν είναι “Κίνδυνος-Θάνατος”, είναι κυριολεκτικά “Το Στόμα του Χάρου”! Ας αναρωτηθούν οι αρμόδιες αρχές τι έφταιξε, μπας και γίνει κάτι επιτέλους και σταματήσει το κακό!», τονίζουν μεταξύ άλλων.

Προτεινόμενα για εσάς

Απίστευτο: Οδηγός σε αμόκ ήθελε να περάσει από την κλειστή γέφυρα του Γεροποτάμου [βίντεο]

Evanthia Karra

1.000 ευρώ το μήνα στα παιδιά των οικογενειών που χάθηκαν από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Η απόφαση της κυβέρνησης

Evanthia Karra

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Η συγκινητική προσφορά στο μωρό που έμεινε ορφανό

Evanthia Karra

Στους παππούδες η επιμέλεια του μωρού του αδικοχαμένου ζευγαριού στο Γεροπόταμο

Δημήτρης Κατσάκος

Τραγική ειρωνεία: Είχαν πάει για νυφικό η Ροδούλα και ο Κώστας πριν πνιγούν στον Γεροπόταμο

Evanthia Karra

Θρήνος στη Κρήτη και αναζήτηση ευθυνών για τον χαμό της οικογένειας στον Γεροπόταμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Το τελευταίο αντίο στα 4 αδικοχαμένα μέλη της οικογένειας

Evanthia Karra

Θρήνος στην Κρήτη: Σήμερα Τρίτη αποχαιρέτησαν την οικογένεια που σκοτώθηκε στον Γεροπόταμο

Δημήτρης Κατσάκος