«Τα 45 χιλιοστά είναι πολλά, δεδομένου ότι ο μέσος όρος του νερού της βροχής για τον μήνα Σεπτέμβριο από το 1961 μέχρι το 1990 διαμορφώνεται σε 26,2 χιλιοστά» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτός ήταν και ο λόγος που δεν απορροφήθηκε η τόση μεγάλη ποσότητα νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η εκτίμησή του κ. Καρακώστα είναι, μάλιστα, ότι επειδή τα 45 χιλιοστά καταγράφηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Μηχανιώνας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, έπεσε πολύ περισσότερο νερό καθώς οι καταιγίδες ήταν εντονότερες.
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
Όπως εξηγεί «τα 45 χιλιοστά βροχής σημαίνουν ότι είναι σαν να ρίχνουμε 45 κιλά νερό σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Σε δεδομένα που αφορούν τους αγρότες ή τους καλλιεργητές είναι σαν να πέφτουν 45 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα των δύο ημερών».
Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ήταν κατά τον κ. Καράκωστα και τυχερή καθώς αν η ίδια καταιγίδα σημειωνόταν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, η ποσότητα της βροχής θα ήταν πολύ περισσότερη, λόγω των θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών της εποχιακής αυτής περιόδου.
Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στο δήμο Θερμαϊκού με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα που μίλησε στο thestival.gr να υπολογίζει την ποσότητα νερού που έπεσε σε λίγες ώρες σε 340 χιλιοστά όταν στην ίδια περιοχή ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο πέφτουν μόλις…27 εκατοστά!
Εντυπωσιακό είναι, τέλος, το γεγονός ότι το ίδιο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Θερμαϊκού έπεσαν 15.000 κεραυνοί.