Η έρευνα της OLAF ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018, μετά από αναφορές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για παρατυπίες σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων το 2016 και το 2017. Μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2017, επισημαίνει παρατυπίες της EASO στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, οι οποίες σχετίζονται με την ανάθεση υπηρεσιών σε ανάδοχους, ελλείψει των απαραίτητων από την κοινοτική νομοθεσία διαδικασιών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.
Παράλληλα, η OLAF σημειώνει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση σε αυτό το στάδιο και ότι, κατά γενικό κανόνα, οι τελικές εκθέσεις υποθέσεων που διερευνά δεν δημοσιοποιούνται, αλλά αποστέλλονται στις αρχές που είναι αρμόδιες για ενδεχόμενη παρακολούθηση, στην περίπτωση αυτή, στο διοικητικό συμβούλιο της EASO.
Η OLAF έχει απευθύνει συστάσεις για πειθαρχικές ενέργειες στο διοικητικό συμβούλιο της EASO, για τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Υπηρεσίας, Χοσέ Καρέιρα, καθώς και για πολλά άλλα μέλη του προσωπικού της. Το διοικητικό συμβούλιο της EASO θα εξετάσει τις συστάσεις της OLAF κατά την επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, στις 26-27 Νοεμβρίου.
Eλέγχει δωρεά 52 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Άμυνας για το μεταναστευτικό
Δωρεά 52 εκατομμυρίων ευρώ για πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, ελέγχει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF), όπως αναφέρει το site Νew Europe.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πηγή της Κομισιόν είπε ότι η υπόθεση που αφορά στο ελληνικό υπουργείο Αμύνης είναι η μόνη γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Η εν λόγω χορηγία, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, δεν εμπίπτει στο πεδίο ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και δεν υπόκειται στη διαδικασία αυτή λόγω του ότι η Επιτροπή χειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο.
Στην συνέχεια του ρεπορτάζ τονίζεται ότι Ελληνες δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει ότι εταιρείες που ασχολούνταν με την τροφοδοσία πραγματοποιούσαν παράνομα κέρδη από τα κονδύλια της ΕΕ που είχαν λάβει.
«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών», ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe» και προστίθεται: «Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας».
Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και δύο συνεργάτες του μετά από έφοδο στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα που πραγματοποίησε η OLAF.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για ύποπτες οικονομικές συνδιαλλαγές των στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και την υπόθεση ανέλαβε εδώ και καιρό η OLAF.
Αρχικά έγινε προκαταρκτική έρευνα και από τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε αποφάνθηκε ότι θα χρειαστεί πλήρης έρευνα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]