Το ΑΓΜ στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί δεύτερη παράταξη με ποσοστό 15%, ενώ τώρα έλαβε μόλις 8%.
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας τίμησαν με τη ψήφο τους στις εκλογές του ΙΣΑ και του ΠΙΣ 21&22 Οκτωβρίου. Η επανεκλογή μας στην Διοίκηση του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, καθώς και η επανεκλογή μας ως εκπρόσωποι στον ΠΙΣ, με το Αγωνιστκό Μέτωπο Γιατρών-ΑΜΓ, μας τιμά και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αξιοπρέπεια ασθενούς και γιατρού.
Η μαζική συμμετοχή των γιατρών της ΠΦΥ στις εκλογές, δικαίωσε τους αγώνες μας, παρά τη λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν οι γιατροί της ΠΦΥ, ειδικά τους τελευταίους μήνες, από το υπουργείο υγείας. Εμείς, ως εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών μας οργάνων το τελευταίο διάστημα και εν μέσω της προεκλογικής μας εκστρατείας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αυθαιρεσίες του υπουργού κ.Ξανθού, του γραμματέα του υπουργείου κ.Βαδαρού με την πάντα «πρόθυμη» υποδ/τρια της 1ης ΥΠΕ κ.Κισκήρα, απέναντι στους γιατρούς της 1ηςΥΠΕ. Η αυθαίρετη και χωρίς λόγο διεύρυνση του ωραρίου στα ΚΥ, ο εξαναγκασμός των μελών μας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, η επικείμενη απόλυση 800 γιατρών τέλος του 2018 με τον νόμο Ξανθού, στάθηκαν εμπόδιο στην παράταξη , αλλά και σε εμάς προσωπικά. Επίσης καταγγέλουμε την άρνηση ανώτερων κυβερνητικών στελεχών γιατρών του υπουργείου υγείας και μελών του Αγωνιστικού Μετώπου να ανανεώσουν την εγγραφή τους στον ΙΣΑ, με αποτέλεσμα να μην παρουσιαστούν καν στις εκλογές. Αυτό έδειξε περίτρανα και την απαξίωση τους απέναντι στην παράταξη.
Τη σημαντική πτώση του ποσοστού του ΑΜΓ, την χρεώνεται το υπουργείο υγείας. Ο τριπλασιασμός της δύναμης του από το 2011 στο 2014, δημιούργησε προοπτική ανόδου εκείνη την εποχή. Οι μεγάλες απώλειες το 2018, πρέπει να προβληματίσουν αυτούς που χαράσουν πολιτικές υγείας και ειδικά πολιτικές στο πρωτοβάθμιο σύστημα και στον ιδιωτικό τομέα. Η άρνηση των νοσοκομειακών γιατρών να συμμετέχουν στις εκλογές πρέπει να προβληματίσει εκτός από το υπουργείο και την ηγεσία της παράταξης μας στην ΕΙΝΑΠ.
Η επίθεση που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια οι αυτοαπασχολούμενοι και οι γιατροί της ΠΦΥ, η γιγάντωση του μεγάλου ιδιωτικού τομέα, η μαζική μετανάστευση νέων κυρίως γιατρών, είναι ζητήματα που θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του προβληματισμού μας και των δράσεων μας, ως μέλη του ΙΣΑ. Οι επικείμενες απολύσεις 800 γιατρών με δικαστικές αποφάσεις στο τέλος του 2018, η εξυγίανση του ΤΣΑΥ, η συνεχόμενη εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους, οι συνεχώς αυξανόμενες ιδιωτικώς δαπάνες για την υγεία, σε βάρος των πολιτών, θα είναι στην ατζέντα μας.
Δίνουμε την υπόσχεση οτι θα αγωνιστούμε δυναμικά, σεβόμενοι την ψήφο των γιατρών, για την αξιοπρέπεια μας και τη αξιοπρέπεια των ασθενών.
Παναγιώτης Ψυχάρης
Σπύρος Προβατάς
Θρίαμβος Πατούλη με 55%
Η αυτοδυναμία της παράταξης ΔΗΚΙ – ΙΣΑ με επικεφαλής τον τωρινό πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Γιώργο Πατούλη, αλλά και η αποχή των γιατρών σφράγισαν τις διήμερες αρχαιρεσίες του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.
Λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς της Αθήνας – σημειωτέον είναι ο ιατρικός σύλλογος που αντιπροσωπεύει το 40% των ιατρών της χώρας- άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν στο θεσμικό-συνδικαλιστικό όργανό τους. Και παρά τις προτροπές όλων των επικεφαλής των οκτώ παρατάξεων προς τα μέλη του ΙΣΑ να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες για να διατηρηθεί δυνατή η φωνή των γιατρών της Αθήνας, το αποτέλεσμα έδειξε πως παρά τα προβλήματα του χώρου τους οι γιατροί επέλεξαν την… αφωνία.
Η παράταξη ΔΗΚΙ-ΙΣΑ έλαβε ποσοστό 54,7%, έναντι 35,40% που είχε λάβει το 2014, αύξησε δηλαδή το ποσοστό της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει 9 από τις 17 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας -στις εκλογές του 2014 είχε λάβει 7 έδρες.
Κι αυτό στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τουλάχιστον, αποδίδεται στο πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν οι γιατροί του κεντροδεξιού χώρου και στην -καθοριστική όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος της κάλπης- απόφαση τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία παράταξη και ένα ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως, στις προηγούμενες εκλογές αυτό που χαρακτήρισε τη διαδικασία ήταν ο «κατακερματισμός» των «γαλάζιων» συνδικαλιστών σε τέσσερις παρατάξεις. Το νήμα της εκλογικής κούρσας είχε κόψει και πάλι η παράταξη στην οποία ήταν επικεφαλής ο κ. Πατούλης.
Η προηγούμενη αναμέτρηση πιθανόν να φαίνεται πολύ μακρινή στους περίπου 19.000 γιατρούς της Αθήνας -το 2014 η δεξαμενή του ΙΣΑ είχε περίπου 3.000 γιατρούς ακόμη. Το κύμα φυγής των επιστημόνων, και δη των ιατρών, από τη χώρα βρισκόταν σε υψηλό σημείο, όπως και τα προβλήματα στο πεδίο της υγείας, ιδίως στο δημόσιο σύστημα υγείας, με δραματικές ελλείψεις και εξουθενωμένους γιατρούς. Όμως τελικά τίποτα δεν είχε φτάσει στην κορύφωση του.
Η αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας το 2015 επιτάχυνε το κύμα φυγής προς την αλλοδαπή γιατρών κάθε ηλικίας, την αποχώρηση από το ΕΣΥ για συνταξιοδότηση ή για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αύξησε κατά μερικές χιλιάδες τους επικουρικούς γιατρούς, δηλαδή τους γιατρούς με «μπλοκάκια» και χαρακτηρίστηκε κυρίως από την…προσπάθεια να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις με μπλοκάκια στην περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αυτή τη φορά.
Υπό αυτές τις συνθήκες η συρρίκνωση του ποσοστού της παράταξης Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξάφνιασε κανέναν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Το 2014 το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Ψυχάρη, τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ, είχε λάβει 15% και 3 έδρες, τώρα περιορίσθηκε στο 8%.
Η παράταξη ΔΗΠΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, έλαβε ποσοστό 8,28%. Το Κίνημα Νέων Γιατρών έλαβε ποσοστό 7,64%, ακολουθεί η παράταξη ΑΡΣΙ με 6,56% και με 5,10% η παράταξη Κίνημα Αλλαγής – Μαχόμενοι Γιατροί. Τέλος, ποσοστό 3,25% λαμβάνει η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]