Ο στόχος του να κολυμπήσει non stop 140 χιλιόμετρα στο ανοιχτό, άγριο πέλαγος αναβλήθηκε για λίγο, αυτό όμως που δεν αναβλήθηκε ήταν το ραντεβού του με τα παιδιά και τους κατοίκους του Καστελλόριζου. Ο αθλητής χάραξε μια νοητή, υδάτινη γραμμή που ένωσε το ακριτικό νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα και μοιράστηκε τη χαρά και τη συγκίνησή του με τα πιτσιρίκια που έσπευσαν να υποδεχθούν τον ήρωά τους.
«Σ’ ευχαριστούμε που μας έβαλες στο πρόγραμμά σου», του είπε ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά, δίνοντάς του με αυτά τα λόγια το καλύτερο βραβείο που μπορούσε να έχει.
Η προσπάθεια του διακεκριμένου αθλητή ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του θα χρειάζονταν 48 ώρες κολύμβησης, συν πλην 5 ώρες σύμφωνα με το καλύτερο ή το χειρότερο σενάριο. Ο ίδιος ήταν σε εξαιρετική φόρμα, αφού είχε προηγηθεί σκληρή προπόνηση και προετοιμασία τα τελευταία δύο χρόνια (τους προηγούμενους μήνες είχε ήδη σπάσει το ρεκόρ σε πισίνα διανύοντας 88,2 χιλιόμετρα σε 24 ώρες), ενώ έχει ήδη γράψει ιστορία στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων στην ανοιχτή θάλασσα, όταν διένυσε 104 χλμ. με 34 ώρες συνεχούς κολύμβησης στην τετραπλή διάσχιση του Τορωναίου Κόλπου! Η απόσταση Ρόδος -Καστελλόριζο είναι η μεγαλύτερη κολυμβητική απόσταση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
Η πρώτη μέρα και η πρώτη νύχτα κύλησαν καλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στις ιδιαίτερες στιγμές του ταξιδιού ήταν το ξεπροβόδισμα συνοδεία ελληνικού λιμενικού όταν ξεκίνησε από τη Ρόδο, το χάραμα της πρώτης αυγής στο απέραντο γαλάζιο, το «πλεύρισμα» από σκάφος του τουρκικού λιμενικού για να ρωτήσουν αν όλα πάνε καλά και αν χρειάζονται κάτι όταν ο Σπύρος κολυμπούσε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά και ένα… ευμεγέθες ψάρι που «δάγκωνε» το χέρι του, μάλλον για να παίξει, χωρίς όμως να τον τραυματίσει.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Ομως μετά από περισσότερες από 30 ώρες κολύμπι, λίγο πριν τη Ρω, όταν είχε προχωρήσει πια η δεύτερη νύχτα, αποφάσισε να σταματήσει την προσπάθεια. Μια σοφή απόφαση, όπως λένε οι άνθρωποι της ομάδας του, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν σχεδόν απαγορευτικές και επικίνδυνες όταν πλησίασε στις ακτές της Τουρκίας παρά τις λίγο καλύτερες αρχικές προβλέψεις.
«Εξι μποφόρ και πολύ ψηλά κύματα. Ελπίζαμε πως τα βουνά της Τουρκίας θα “έκοβαν” λίγο τον καιρό, αλλά δεν έγινε», λέει στον «Ε.Τ.» ο Κώστας Μητρόπαπας αθλητής ανοικτής κολύμβησης και ο ίδιος και διοργανωτής αγώνων, που τώρα συνόδευε τον Σπύρο ως εκπρόσωπος του φορέα πιστοποίησης TUV. Και αυτό διότι έπρεπε να υπάρχει πιστοποίηση ότι τηρήθηκαν απαρέγκλιτα οι κανόνες, όπως π.χ. να μην αγγίξει το σκάφος ή να σταματάει και να τρώει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Μπορούσε για παράδειγμα να σταματάει ανά μισή ώρα για μερικά δευτερόλεπτα για ανεφοδιασμό. Δηλαδή υγρά, ηλεκτρολύτες, ξηρούς καρπούς ή κάποια μπάρα.
Στο σκάφος επέβαινε 13μελής ομάδα, ανάμεσά τους ο μέντορας και συναθλητής του Πέτρος Παρθένης, γιατροί, διασώστες κ.ά., ενώ όλη η προσπάθεια του Σπύρου Χρυσικόπουλου καταγράφεται και από την Δημητρα Παπαδήμα για ένα φιλμ με θέμα τα ανθρώπινα όρια.
«Θα επιστρέψω»
Ο ίδιος σε δήλωση που ανήρτησε στο λογαριασμό του δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα επιμείνει στο στόχο του.
«Η προσπάθειά μου να βγάλω το Καστελλόριζο από το μικρό κουτάκι στους σχολικούς χάρτες και να το κάνω γνωστό σε όλο τον κόσμο για τη σημασία του και την ιδιαιτερότητά του. Θα επιστρέψω!!!».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]