Τα μυστήρια λύνονται το ένα μετά το άλλο, όπως αναφέρει το protothema.gr, όμως τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και περιμένουν απαντήσεις από μια Πολιτεία που αρνείται να αποδεχθεί ότι ο χρόνος την έχει ξεπεράσει και προσπαθεί με λογικές άλλων δεκαετιών να χειριστεί σύγχρονα προβλήματα. Όπως ακριβώς έκανε και ο 77χρονος Θρασύβουλος Λυκουρέζος, που δεν αποδεχόταν τη φθορά του χρόνου και με τις ευλογίες του συστήματος συνέχιζε να συμπεριφέρεται σαν έφηβος.
Η 18μετρη θαλαμηγός «Duende II», που αποδείχθηκε το «μεγάλο αδελφάκι» του ταχύπλοου-φονιά, αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Αίγινας. Από το σκάφος αυτό στάλθηκε κρυφά το βοηθητικό βαρκάκι για να παραλάβει τον 77χρονο δράστη
Η προσπάθεια διαφυγής του 77χρονου από το νησί βαφτίστηκε κίνηση για την εκτόνωση της λαϊκής οργής και η ανεξήγητη 3ωρη καθυστέρηση στη σύλληψή του δράστη από το Λιμενικό και την Αστυνομία (παραδόθηκε μόνος του) παραμένει χωρίς αιτιολογία. Ενδεικτικό της εικόνας διάλυσης που εμφανίζουν οι κρατικές υπηρεσίες είναι το γεγονός ότι η 65χρονη φίλη και νοσοκόμα του Λυκουρέζου Ντότη Καρακάση έφυγε με οτοστόπ σαν κυνηγημένη από την Πέρδικα, πήρε στη συνέχεια το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά και κλείστηκε στο σπίτι της στην Αθήνα. Αστυνομία και Λιμενικό υποτίθεται ότι την έψαχναν και δεν μπορούσαν να τη βρουν πουθενά. Τελικά, όμως, η ίδια τηλεφώνησε και έδωσε το στίγμα της μετά από μια εβδομάδα!
Οι πέντε επιβαίνοντες του «Duende II»
Χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα για να ξεκαθαρίσει το μυστήριο με την άγνωστη θαλαμηγό που έστειλε το tender για να αποδράσει ο Λουκουρέζος από το φονικό ταχύπλοο που έμπαζε νερά και το σημείο της τραγωδίας. Αφού χρειάστηκε να φουντώσουν οι φήμες για το περίεργο γιοτ, τον ιδιοκτήτη του και τους επιβαίνοντές του, ξεκαθαρίστηκε τελικά το θέμα, χωρίς όμως κανένα από τα πέντε πρόσωπα που βρίσκονταν στη θαλαμηγό την ώρα του δραματικού σκηνικού να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Λιμενικό.
Το «Duende II», το οποίο βρισκόταν 6 ναυτικά μίλια από τη Μονή, κοντά στο Αγκίστρι, την ώρα που το φονικό ταχύπλοο του Λυκουρέζου «έσκιζε» τη λάντζα με τους τουρίστες, ανήκει σε μια παναμαϊκή εταιρεία συμφερόντων της 73χρονης Ελβετίδας, κολλητής φίλης του Λυκουρέζου και χρηματοδότη της ΜΚΟ που ο ίδιος δημιούργησε.
Καιρός: Οι περιοχές που θα χιονίσει στην Αττική - Δείτε τι λένε οι μετεωρολόγοι
Η συγκεκριμένη γυναίκα που ονομάζεται Νίνα βρισκόταν στο σκάφος μαζί με τέσσερις ηλικιωμένες φίλες της, τον καπετάνιο και φίλο του Λυκουρέζου, Νεκτάριο Λεούση, και τρεις αλλοδαπούς ναύτες. Ο ένας από αυτούς, ο Μιχαήλ Οσκαρ Νταβίντ, πήρε εντολή να πάρει το tender, να πλησιάσει το «Duende Ι» να πάρει τον Λυκουρέζο και να τον οδηγήσει στον Φάρο, ένα ερημικό λιμανάκι της Αίγινας. Το ποιος έδωσε εντολή να γίνει αυτή η κίνηση, αγνοώντας τους τραυματίες και τους νεκρούς, δεν έχει διευκρινιστεί απολύτως, αν και στην κατάθεση που έδωσε στην ασφαλιστική εταιρεία και όχι στο Λιμενικό ο πλοίαρχος του «Duende II» Νεκτάριος Λεούσης (ο μόνος απ’ όσους βρίσκονταν στην πολυτελή θαλαμηγό) είπε ότι αυτός το έκανε μετά από τηλεφωνική επαφή που είχε με έναν φίλο του Θρασύβουλου Λυκουρέζου.
Το μυστήριο δεν σταματά εκεί, αφού βγαίνοντας στην ακτή ο 77χρονος δεν πήγε να παραδοθεί στο Λιμενικό ή την Αστυνομία, αλλά προτίμησε να εξαφανιστεί για τρεις ώρες με το αυτοκίνητο μιας φίλης του, της Λιλής, η οποία πήρε εντολή να τον παραλάβει. Το πού πήγε και για ποιον λόγο προτίμησε να κρυφτεί για τρεις ώρες κανείς δεν το ξέρει, απ’ ό,τι φαίνεται όμως εκεί επικεντρώθηκε το Συμβούλιο Εφετών για να αποφασίσει την προφυλάκισή του, εκτιμώντας ότι προσπάθησε να διαφύγει.
Τα μυστήρια των δύο «Duende»
Το ταχύπλοο του Λυκουρέζου και τη 18μετρη θαλαμηγός της Ελβετίδας φίλης του δένουν περίεργες συμπτώσεις και πρόσωπα. Το «Duende», που έκοψε στα δύο την «Αντωνία» και έστειλε στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους αγοράστηκε από τον Θρασύβουλο Λυκουρέζο το 2008. Νονά του ταχύπλοου είναι η 73χρονη Ελβετίδα (duende στα ισπανικά ή σε διάλεκτο της Ουρουγουάης σημαίνει καλό πνεύμα του δάσους), η οποία την εποχή εκείνη στεκόταν στο πλευρό του πρώην συμφοιτητή της για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον χαμό του γιου του. Για έναν χρόνο το μικρό σκάφος βρίσκεται στο όνομα του 77χρονου και το 2009 μεταβιβάζεται σε μια εταιρεία που ανήκει στον στενό φίλο του Λυκουρέζου, Τζορτζ Κρουσανιωτάκη, ο οποίος μένει μόνιμα στο Λονδίνο. Ο συγκεκριμένος, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ίσως και να μην έχει ανέβει ποτέ στο σκάφος. Μετά τη μεταβίβαση, μάλιστα, το παραχώρησε με πληρεξούσιο για χρήση στον Λυκουρέζο. Ο Κρουσανιωτάκης την ημέρα του δυστυχήματος βρισκόταν σε καφέ του Κολωνακίου και την επόμενη μέρα θα πέταγε για το Λονδίνο. Όταν πληροφορήθηκε για το συμβάν στο οποίο εμπλέκεται άμεσα το σκάφος της ιδιοκτησίας του, πήρε το πρώτο πλοίο, έφτασε στην Αίγινα και μαζί με τη σύζυγό του κατέθεσαν στο Λιμεναρχείο.
Την εποχή που το «Duende» αλλάζει χέρια, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, για φορολογικούς λόγους, αφού ο Λυκουρέζος δεν σταμάτησε ποτέ να το χρησιμοποιεί, μια 18μετρη θαλαμηγός με το ίδιο όνομα εμφανίζεται στο λιμάνι της Αίγινας. Ήταν 2011 όταν το «Duende II» μπήκε για πρώτη φορά στο νησί και από τότε έμεινε εκεί. Ως ιδιοκτήτρια εμφανίζεται μια εταιρεία στον Παναμά συμφερόντων της 73χρονης Ελβετίδας φίλης του Λυκουρέζου, η οποία επισήμως φαίνεται να αγόρασε το σκάφος για να περνά μερικές ημέρες τον χρόνο στην Αίγινα δίπλα στον 77χρονο πρώην συμφοιτητή της, με τον οποίο είχε αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό από τα ανέμελα σπουδαστικά χρόνια της Ελβετίας. Μάλιστα, είναι τόσο στενή η σχέση των δύο σκαφών που μοιράζονται ακόμη και το ίδιο όνομα, ενώ τη μέρα της τραγωδίας βρίσκονταν σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων το ένα από το άλλο.