Η νηνεμία της Τετάρτης ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου. Ο Σεπτέμβριος, όπως αναμενόταν, ήταν ο μήνας με τις μεγαλύτερες ροές του χρόνου, περίπου 3.898 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο Αιγαίο, με τους φόβους να στρέφονται στον Οκτώβρη καθώς εκτός από μήνας με διαχρονικά αυξημένες ροές είναι και ο μήνας που έχει συνδυαστεί με θαλάσσια ατυχήματα και δυστυχήματα.
Μαζί με την ασφυκτική πραγματικότητα των νησιών έγινε γνωστός και ο ευρωπαϊκός έλεγχος που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τα κονδύλια που δόθηκαν σε εταιρίες για τη σίτιση των τροφίμων. Σε ερώτηση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής το γραφείο Τύπου του OLAF απάντησε πως επιβεβαιώνει τον έλεγχο. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπέβαλε στην OLAF η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων το 2017, η OLAF ξεκίνησε έρευνα για υποτιθέμενες παρατυπίες όσον αφορά την παροχή τροφίμων που προορίζονται για πρόσφυγες στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα/φορείς έχουν διαπράξει παρατυπία/απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης των προσώπων/οντοτήτων που αφορά η έρευνα», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου.
Ενδεχόμενη κακοδιαχείριση
Την προηγούμενη χρονιά και η ΜΚΟ «Solidarity Now» υπέβαλε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να διερευνηθεί η πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται, τονίζοντας παράλληλα τις κακές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικούς πόρους από τις Βρυξέλλες για τη βελτίωση του συστήματος παροχής ασύλου.
Μετά τη διεθνή και εγχώρια κατακραυγή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκίνησε να εφαρμόζει το σχέδιο περί αποσυμφόρησης μετά από μήνες εξαγγελιών και υποσχέσεών του. Ωστόσο και αυτή η κυβερνητική προσπάθεια κρίθηκε ως τώρα ανεπιτυχής καθώς οι αργοί ρυθμοί και οι αποχωρήσεις λιγότερων ατόμων από τις αφίξεις εξακολουθούν να κρατούν τα κέντρα κράτησης ασφυκτικά γεμάτα, με περίπου 20.000 άτομα να ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ανάμεσά τους κατά χιλιάδες μικρά παιδιά, εκτεθειμένα σε αρρώστιες και τώρα στο κρύο και τις κακές καιρικές συνθήκες που ήδη έχουν ξεσπάσει.
Είναι ενδεικτικό πως μέχρι την Παρασκευή είχαν φτάσει περίπου 4.000 άτομα, ενώ είχαν αναχωρήσει από την ενδοχώρα περίπου 2.800 -κυρίως από τη Λέσβο-, αριθμός αρκετά μικρότερος από τις αρχικές εξαγγελίες του κ. Βίτσα αλλά και αναποτελεσματικός στο να δημιουργήσει οποιαδήποτε ελάφρυνση στις υπερπλήρεις δομές.
Από την αρχή της χρονιάς, στη Λέσβο έχουν φτάσει από τη θάλασσα 12.239 άτομα, ενώ στο νησί φιλοξενούνται στην «υγειονομική» βόμβα της Μόριας 8.400 άτομα και συνολικά στο νησί 10.400. Η δομή του Καρά, το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη του Δήμου Λέσβου, έχει «κλείσει» τις υποδοχές της στα 1.190 άτομα ενώ στο απογραφικό δεν δηλώνει την επιπλέον χωρητικότητα που μπορεί να έχει, ενώ και οι δομές της Υπατης Αρμοστείας φιλοξενούν λιγότερα άτομα από όσο έχουν συνολική χωρητικότητα, ενώ η Μόρια βράζει. Η Λέσβος είναι το νησί με τις περισσότερες αφίξεις, με δεύτερη πλέον τη Σάμο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν η Χίος.
Η νέα τάση που καταγράφηκε στη Σάμο προκάλεσε και εκεί παρόμοιες καταστάσεις με εκείνες της Μόριας. Η νέα απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου είναι να κλείσει το ΚΥΤ Σάμου αν δεν προβεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκεί στις απαιτούμενες αλλαγές και διορθώσεις. Στην απόφαση περιγράφονται με τα πιο μελανά χρώματα οι συνθήκες στο κέντρο κράτησης και στο Βαθύ, και συγκεκριμένα:
1. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση και συμμόρφωση έως σήμερα σε επιστολή των αρμόδιων υπηρεσιών από τον περασμένο Μάιο.
2. Δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις και εγκυκλίους για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων και τη μεταφορά των τροφίμων, την αποθήκευση και τις συνθήκες διανομής (έλεγχος θερμοκρασίας κ.λπ.) καθώς και στοιχεία τυποποίησης των συσκευασμένων τροφίμων.
3. Διαπιστώθηκε έντονος συγχρωτισμός αφού, σύμφωνα με αναφορά της Αστυνομίας, διέμεναν κατά την ημέρα της αυτοψίας 4.024 άτομα εντός του ΚΥΤ το οποίο έχει δυναμικότητα 650 ατόμων που ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών.
4. Διαπιστώθηκαν έντονη δυσοσμία, σωροί απορριμμάτων -εντός και εκτός κάδων- και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω ελλιπούς καθαριότητας όλων των χώρων.
5. Στο χώρο των αποχωρητηρίων και λουτρών υπάρχουν στάσιμα ύδατα, ακαθαρσίες και μύγες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών.
6. Εκτός του ΚΥΤ και περιμετρικά αυτού, υπήρχαν κατά την ημέρα της αυτοψίας περίπου 600-700 άτομα σε σκηνές, τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τα αποχωρητήρια και τα λουτρά του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης για τους ίδιους και τους περιοίκους.
Παραβιάζονται οι όροι των εγκυκλίων και διατάξεων περί υγιεινής στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]