Η σεισμική δόνηση δεν ήταν τόσο μεγάλη αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Ο σεισμός ήταν η αφορμή να αναδειχθούν τα αντανακλαστικά του Δήμου Τρικκαίων, της πόλης-προτύπου σε θέματα τεχνολογίας και εξυπηρέτησης των δημοτών. Οι κάτοικοι Τρικάλων γνώριζαν σε λιγότερο από… 20 λεπτά από τη στιγμή του σεισμού σε ποια τηλέφωνα μπορούν να καλέσουν εάν χρειάζονται βοήθεια. Στην εντελώς αντίθετη πλευρά, η Πολιτεία όχι μόνο δεν διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά σε μια χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή, ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) είναι ακέφαλος σχεδόν ένα χρόνο!
Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επιβεβαιώνει στον «Ε.Τ.» ότι ο ίδιος έφυγε από τον Οργανισμό τον Νοέμβριο του 2017 και από τότε παραμένει χωρίς διοικητικό συμβούλιο. Ερωτηθείς για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, απαντά ότι η μόνη εξήγηση είναι «από αμέλεια».
Για απαράδεκτη ανικανότητα σχετικά με το διορισμό διοίκησης στον ΟΑΣΠ κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή το χθεσινό σεισμό. Μάλιστα διερωτάται «εάν θα πρέπει να θρηνήσουμε και από το σεισμό θύματα για να ξυπνήσουν», αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι τον Ιούλιο.
Κατολισθήσεις
Η χθεσινή σεισμική δόνηση, πάντως, ήταν ιδιαίτερα επιφανειακή για αυτό και προκλήθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε επαρχιακό δρόμο έξω από το χωριό Κνίσεβο (Αργιθέα), ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, λόγω των κατολισθήσεων, δεν ήταν εφικτή η οδική επικοινωνία με αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένα αρκετά αυτοκίνητα. Σοβαρές ζημιές και τραυματισμοί δεν καταγράφηκαν. Παρόλα αυτά, ο σεισμός τρομοκράτησε ιδιαίτερα τους κατοίκους, οι οποίοι και βγήκαν έξω από τα σπίτια τους.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Σύμφωνα με το διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στη λίμνη Πλαστήρα.
Μέχρι και χθες το μεσημέρι η μετασεισμική δραστηριότητα δεν ήταν αξιόλογη ώστε να μπορούν οι ειδικοί να πουν πως ο 5,1 ήταν και ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, ήταν πολύ νωρίς. Από σήμερα το μεσημέρι, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα. Ο ίδιος συνιστά προσεκτική παρακολούθηση της περιοχής, καθώς εκεί είχε εκδηλωθεί ο μεγάλος σεισμός των Σοφάδων, με μέγεθος 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τον Απρίλιο του 1954.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο επικεφαλής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέροντας στον «Ε.Τ.» πως δεν ήταν κάποιο ιδιαίτερο φαινόμενο.
Ευρωπαϊκό πρότυπο
Τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές, άμεσης εξυπηρέτησης, δόθηκαν στους κατοίκους Τρικάλων το πολύ ένα 20λεπτο μετά τη σεισμική δόνηση. Ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο όσον αφορά στη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Μεταξύ άλλων αξιοποιεί άριστα, κατά κοινή παραδοχή, τις υπηρεσίες τεχνολογίας προς όφελος των κατοίκων. Ετσι, και χθες οι κάτοικοι γνώριζαν ακριβώς πού να απευθυνθούν σε περίπτωση υλικών ζημιών ή τραυματισμού. Οι τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές που διατέθηκαν όμως δε χρειάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το δήμο, καθώς τα Τρίκαλα ήταν πιο απομακρυσμένα από το επίκεντρο και δεν παρουσιάστηκε η ανάγκη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]