Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση που προωθείται προς ψήφιση ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή, τροπολογία η οποία προβλέπει μετάθεση στο προσεχές μέλλον της λήψης απόφασης, καθώς το μόνο που προβλέπει είναι η συγκρότηση Επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα μελετήσει το όλο ζήτημα, με στόχο να κατατεθούν προς διακομματικό διάλογο «επεξεργασμένες προτάσεις».
Μαζί με τη Β’ Αθήνας που χωρίζεται στα τρία, χωρίζεται και το υπόλοιπο Αττικής, στην Ανατολική και Δυτική Αττική. Όλες οι αλλαγές προβλέπονται στην τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή (06.07.2018) στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι ο αρχηγός κόμματος έχει πλέον τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος σε τρεις (κι όχι σε δυο που ισχύει έως σήμερα) εκλογικές περιφέρειες. Στη συνέχεια, θα επιλέγουν μια από αυτές, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα.
Δείτε την τροπολογία με ένα κλικ ΕΔΩ
Ο εκλογικός χάρτης με το -υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ- σπάσιμο της Β’ Αθήνας
Σύμφωνα με την τροπολογία, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με τις 44 έδρες χωρίζεται στο Βόρειο Τομέα (Β1) που περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, στο Δυτικό Τομέα (Β2) με 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και στο Νότιο Τομέα (Β3) με 13 δήμους που θα έχει 18 έδρες.
Στο Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι, δήμοι που «μεταφέρονται» προκειμένου, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, να «τσιμπήσουν» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στα βόρεια προάστια η υπεροχή της Ν.Δ. είναι μεγάλη.
Στο Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.
Στο Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα: Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή. που επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ενισχύσει την παρουσία του καθώς στους παραλιακούς δήμους παρουσιάζει πολύ μικρά εκλογικά ποσοστά.
Το Υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική, που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα -Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική, που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα), από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές.
Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα, όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού
Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, απέρριψε σήμερα επισήμως και τυπικά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για άμεση νομοθέτηση της δυνατότητας στους Ελληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]