Το κέντρο θα στεγαστεί στο ακίνητο του παλαιού εργοστασίου της συνεταιριστικής εταιρείας ΚΑΙΡ, στην κοινότητα των Φανών και η κατασκευή του εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής, η οποία έχει προσδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην οινογαστρονομία των νησιών και στην ανάδειξή της διεθνώς, παράλληλα με την στρατηγική διασύνδεσή της με το τουριστικό προϊόν, με κορυφαία έκφραση αυτού του ενδιαφέροντος την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019.
Για την υλοποίηση του Κέντρου και μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε εργολαβική σύμβαση, ύψους 73.623,26 ευρώ, για την εκτέλεση της πρώτης φάσης του έργου «Ολοκληρωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, μέσω της ανάδειξης της τοπικής διατροφικής παράδοσης, της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και της προώθησης της τοπικής κουζίνας της Δωδεκανήσου και της Κύπρου», με ακρωνύμιο «gastronomy net», που εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013».
Η πρώτη φάση αφορά στην αποκατάσταση ισόγειου κτίσματος στο ακίνητο του παλαιού εργοστασίου της ΚΑΙΡ, στην κοινότητα των Φανών Ρόδου. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που αποτελεί και τον κύριο όγκο των υποδομών, έχουν ήδη ανακατασκευαστεί και λειτουργούν πλέον σαν μουσείο.
Στο υπό διαμόρφωση κτίριο προβλέπονται όλες οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις, ώστε να λειτουργήσει σαν χώρος κουζίνας, όπου θα γίνονται μαθήματα μαγειρικής και δοκιμές κρασιού – wine testing. Στον χώρο αυτό υπάρχει επίσης παρασκευαστήριο, χώρος φύλαξης κρασιών και αποθήκη.
Όσον αφορά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του, επελέγη ένας συνδυασμός παραδοσιακών υλικών και μεθόδων κατασκευής, συνδυασμένων με εξαιρετικά λιτές φόρμες, χωρίς τη χρήση διακοσμητικών στοιχείων. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του κτιρίου σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον του, αλλά και να ανταποκρίνεται, ταυτόχρονα, στις σημερινές αισθητικές αντιλήψεις και λειτουργικές απαιτήσεις, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Το έργο χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από εθνικούς πόρους Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με την σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως επικεφαλής εταίρου.