Η κακοκαιρία, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα κυρίως στη Δυτική Αττική και ειδικά στη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο. Εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης, η Ελληνική Αστυνομία διέκοψε προληπτικά την κυκλοφορία των οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου σε αρκετά σημεία στην ευρύτερη περιοχή.
Λίγο μετά τις 18:00 άνοιξαν και τα διόδια της Ελευσίνας και η κυκλοφορία προς Αθήνα αποκαταστάθηκε, με αυτήν προς Κόρινθο να γίνεται από δύο μόνον λωρίδες κυκλοφορίας και με μεγάλη δυσκολία. Στις 19:00 η ουρά για τα διόδια της Ελευσίνας προς Κόρινθο έφτανε το ένα χιλιόμετρο.
Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από τη γέφυρα της Μάνδρας προς την Θήβα, στον κόμβο Μάνδρας – Μαγούλας προς Αθήνα, στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, από το Δαφνί έως τα διυλιστήρια, καθώς και στην Αττική οδό, στην έξοδο προς Μάνδρα.
Παράλληλα, κλειστή είναι η οδός Στρατηγού Ρόκα στο ύψος της συμβολής με την οδό Δούκα στο ρεύμα προς Μάνδρα, η οδός Λεωνίδα Στάμου στο ύψος Κόμβου Μάνδρας – Μαγούλας, η οδός Καταδρομέων προς Αγία Αικατερίνη Μάνδρας στα Μέγαρα.
Πάνω από 100 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
Ύστερα από την έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας και της Μαγούλας Αττικής, η Υπηρεσία μας μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 90 κλήσεις για άντληση υδάτων και 35 κλήσεις για παροχές βοηθείας.
Στην αντιμετώπιση των συμβάντων λαμβάνουν μέρος 95 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα. Το έργο τους συντονίζει το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, συνδράμουν δύο γερανοφόρα οχήματα, ένα ερπυστριοφόρο όχημα, μία σωστική λέμβος, 10 οχήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας με 24 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα ασθενοφόρο του ΠΣ με γιατρό για προληπτικούς λόγους.
Εξαφανίστηκε ολόκληρος δρόμος στη Μαγούλα!
Το νερό «κατάπιε» την άσφαλτο στη διασταύρωση των οδών Αθανασίου Διάκου και Λεωνίδα Στάμου στην περιοχή της Μαγούλας, που αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο με ρεματιά, παρά με δρόμο.
Οι κάτοικοι, με φτυάρια και σκούπες απομακρύνουν πέτρες, νερά και λάσπες από τις αυλές των σπιτιών τους, στις οποίες επίσης μπήκε το νερό ενώ κομμάτια από το οδόστρωμα είναι σπασμένα και πεταμένα ανάμεσα σε φέρτα υλικά, τσιμεντόλιθους και πέτρες.
Διαβάστε επίσης: Χάος στην Αττική από την κακοκαιρία
«Πνίγηκε» πάλι η Μάνδρα
Μπορεί να μην ζούμε σε τροπικό κλίμα, αλλά η κλιματική αλλαγή είναι σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής υπεύθυνη για τις καταστροφές στην Μάνδρα.
OMG !! Greece – June 26, 2018. Insane flash floods in Mandra, Athens this afternoon! Video by Φωτεινή Βλασακίδου via our partners @Cyclone_Rhodes pic.twitter.com/dNXNQJnb6M
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) June 26, 2018
Πηγές της Περιφέρειας μετά την κριτική που ασκείται τις τελευταίες ώρες για τις εικόνες ντροπής στην περιοχή που ακόμα θρηνεί τους 24 νεκρούς από τις καταστροφές πριν από 7 μήνες, αποφάσισαν να τοποθετηθούν χωρίς να αναλάβουν ουδεμία ευθύνη για το ότι δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα.
Destructive flash floods in Mandra, Greece today, Jun 26th. Video by Νίκο Διολέτη via Forecast Weather Greece pic.twitter.com/Q0j42EF2rW
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) June 26, 2018
«Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική και αλλού. Όχι μόνο στη Μάνδρα», αναφέρουν.
Διαβάστε ακόμα: Ντροπή! Η Μάνδρα πνίγεται περιμένοντας την Δούρου – Μνήμες της τραγωδίας από την κακοκαιρία
Παράλληλα προστατεύουν την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου λέγοντας πως «Οι ευθύνες αναζητούνται μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Επιλεκτική ντροπή, επιλεκτικός καταλογισμός ευθυνών».
Όπως αναφέρουν πηγές της Περιφέρειας Αττικής για τις πλημμύρες στη Μάνδρα:
«Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική και αλλού. Όχι μόνο στη Μάνδρα. Πουθενά ουδείς αναζήτησε ευθύνες στους Περιφερειάρχες Μακεδονίας, Κρήτης, κ.α. Οι ευθύνες αναζητούνται μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Επιλεκτική ντροπή, επιλεκτικός καταλογισμός ευθυνών».
Και συνεχίζουν: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας, το βράδυ της Τρίτης, 26 Ιουνίου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής τέθηκαν άμεσα, σε πλήρη ετοιμότητα ενώ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, υπάρχει άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο Μάνδρας. Παράλληλα, η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πυροσβεστικού σώματος, απέστειλε δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.
Σχετικά με την πορεία των έργων στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών : τα έργα προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα: επτά μήνες ουσιαστικά για νέα χάραξη /μελέτη / σχεδιασμό του δρόμου, ο οποίος μετά από το καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, και χωρίς καμία υπερβολή, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Αυτό σήμανε αυτομάτως ανάγκη για νέα χάραξη, νέες μελέτες, νέο σχεδιασμό του δρόμου – που όλα έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Ήδη το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω της σημασίας του, και πλέον, από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθεί και αναμένουμε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίταξης».
Σε ό,τι αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης – Σούρες, για το οποίο έγινε πολύς λόγος κατά την προηγούμενη καταστροφή, αναφέρουν ότι «ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων δόθηκε από το Δασαρχείο, που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, έγινε από το δασαρχείο Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017. Στα τέλη Δεκεμβρίου η Περιφέρεια ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση.
Η Περιφέρεια προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου. Επειδή το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτωβρη του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.
Παράλληλα η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, και ήδη έχει ετοιμαστεί ο φάκελος για το Ελεγκτικό συνέδριο, που θα σταλεί στις 27 Ιουνίου. Η Περιφέρεια δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]