Και φτάνει πρώτη, κουβαλώντας τον βαρύ της εξοπλισμό που «ελαφραίνει» λόγω της «κραυγής» για βοήθεια που γεμίζει με θάρρος τους Ελληνες διασώστες. Μπορεί ο σεισμός να μην ήταν -ευτυχώς- αληθινός, ωστόσο η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διακρίθηκε στην πανευρωπαϊκή άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου στις Αλπεις, καθώς η ταχύτητά της ξεπέρασε τις υπόλοιπες τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν σε αυτήν.
Η ΕΜΑΚ έλαβε τα εύσημα των διοργανωτών, καθώς τα μέλη της χρησιμοποίησαν πρωτόγνωρες μεθόδους ακόμη και για κράτη με μεγάλη εμπειρία σε τέτοια περιστατικά. Οι «δικοί μας» Ελληνες διασώστες κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να απεγκλωβίσουν δεκάδες άτομα, ενώ αρκετοί από αυτούς κατέβηκαν δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, καθώς υπήρχαν «εγκλωβισμένοι» στα ορυχεία της περιοχής, που χρειάζονταν άμεσα βοήθεια. «Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με κάποιες μονάδες στη δεξαμενή του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής Προστασίας. Η Ευρώπη έχει φτιάξει αυτόν το μηχανισμό για ανταπόκριση σε περίπτωση καταστροφών. Συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές μονάδες. Μία μονάδα έρευνας και διάσωσης από την Αθήνα, μία από τη Θεσσαλονίκη και μία για πεζοπόρα τμήματα πυρκαγιών. Αυτή η διάκριση της ομάδας μας δηλώνει πως υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των καταστροφών και των σεισμών. Εχουμε εμπειρία που άλλες χώρες δεν τη διαθέτουν επειδή έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Πουρνάρας, πύραρχος και υποδιοικητής της 1ης ΕΜΑΚ.
Η πανευρωπαϊκή άσκηση στην οποία συμμετείχε η μονάδα έρευνας και διάσωσης (Medium Urban Search and Rescue) πραγματοποιήθηκε σε ένα χωριό στην Αυστρία και περιλάμβανε διασώσεις σε εικονικά κατεδαφισμένα κτίρια, όπως λόγου χάρη ισοπεδωμένα σχολεία με εγκλωβισμένους μαθητές, έχοντας ως στόχο να αποτυπωθεί η ετοιμότητα των δυνάμεων. «Οι ασκήσεις έχουν στόχο την ανταλλαγή εμπειριών αλλά και να τεστάρουν τις δυνατότητες της κάθε μονάδας. Και βέβαια μέσα από αυτή τη διαδικασία των ασκήσεων οι ομάδες προσπαθούν να πιστοποιηθούν όχι μόνο για να χρησιμοποιηθούν σε καταστροφές εντός της Ευρώπης, αλλά και όπου ζητηθεί και σε χώρες του Τρίτου Κόσμου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής.
Πιστοποίηση και εξοπλισμός
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εντάξει την ΕΜΑΚ σε αυτή τη «δεξαμενή», ωστόσο για να μπορέσουν αυτές οι ομάδες να χρησιμοποιηθούν και εντός και εκτός Ευρώπης απαιτείται συγκεκριμένη πιστοποίηση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα δεν έχει λάβει έως σήμερα τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. «Εμείς θα πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία ως χώρα αλλά και ως Πυροσβεστικό Σώμα για να πιστοποιηθούμε κατ’ αρχάς στη διαδικασία του ΟΗΕ για να μπορούμε να συνδράμουμε παντού», μας είπε χαρακτηριστικά ο έμπειρος πύραρχος. Βέβαια, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών έχει επιχειρήσει στο παρελθόν -με επιτυχία όπως κάθε φορά- παραδείγματος χάρη στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στην Τουρκία και στην Ινδονησία, ωστόσο αυτό, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Πουρνάρας, έγινε «στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών των χωρών, δηλαδή γίνεται σεισμός σε μία χώρα, αυτή η χώρα ζητάει βοήθεια και τότε η Ελλάδα δηλώνει με τη σειρά της πως είναι διαθέσιμη να συνδράμει και να είναι εκεί για την εκάστοτε χώρα που έχει ανάγκη. Τότε γίνεται αποδεκτή η βοήθεια που έχει ανάγκη η κάθε χώρα». Ωστόσο, αν επιθυμούμε ως χώρα να βοηθήσουμε ευρωπαϊκά μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, χρειαζόμαστε αυτή την πιστοποίηση. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία είναι λίγο χρονοβόρα, καθώς έχει κάποια στάδια που απαιτούν χρόνο, μιας και υπάρχουν κι άλλες χώρες που έχουν κάνει παρόμοιες αιτήσεις και δίνονται κάποιες προτεραιότητες», μας είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ.
Έρχεται ο «Φροντιστής της Γειτονιάς» - Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα
Οσον αφορά τον εξοπλισμό των «αφανών ηρώων» που δηλώνουν «παρών» τις πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, αυτός είναι σχετικά καλός, όμως απαιτείται «αναβάθμιση». «Χρειαζόμαστε συμπλήρωση σε κάποια υλικά τα οποία μπορούν να αποκτηθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος και της χρηματοδότησης που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα», ανέφερε ο Γιώργος Πουρνάρας.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]