Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μείωση δαπανών καθώς η μικρότερη κρατική επιχορήγηση (συνολικά προβλέπονται 786 εκατομμύρια ευρώ για όλα τα νοσοκομεία) αντισταθμίζεται από αυξημένες εισφορές από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η πραγματικότητα, όμως, όπως παρουσιάζεται από τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι πολύ διαφορετική: Τα χρήματα για αναλώσιμα υλικά και φάρμακα αναμένεται να τελειώσουν από τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ εξαιτίας ανεπαρκούς χρηματοδότησης έχει διακοπεί τελείως η συντήρηση κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού.
Φθορές
Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας σχεδόν οι μισοί ανελκυστήρες είναι χαλασμένοι εδώ και καιρό. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων, δεν υπάρχουν καν προειδοποιητικές ταμπέλες με αποτέλεσμα να εντείνεται έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών.
Μια απλή αναζήτηση των εγγράφων των προϋπολογισμών των νοσοκομείων είναι ενδεικτική της κατάστασης. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική» ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2017 διαμορφώθηκε στα 211.681.564 ευρώ. Για το οικονομικό έτος 2018 διαμορφώθηκε στα 192.014.529 ευρώ. Συμπέρασμα: Μειωμένος κατά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη μεγαλύτερη μείωση, που αγγίζει τα 23 εκατομμύρια ευρώ, δέχτηκε το νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο». Τα λίγο περισσότερα από 104 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν το 2017, φέτος «κουρεύονται» στα περίπου 81,5 εκατομμύρια ευρώ.
Εντυπωσιακή μείωση, κατά 45 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Για φέτος προβλέπονται 161.760 362 ευρώ, έναντι 206.692.503 ευρώ.
Για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», για το 2017 προβλέφθηκαν 137.276.629 ευρώ, ενώ για το 2018 ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 122.862.060 ευρώ. Συμπέρασμα: Μειωμένη επιχορήγηση κατά 15 εκατομμύρια ευρώ.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το γυναικολογικό «Ελενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα». Για το 2017 ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ανερχόταν σε 85.987.694 ευρώ, ενώ για το 2018 προβλέπονται 67.838.773 ευρώ, δηλαδή μείον περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.
Τροποποιήσεις
Σημειώνεται ότι, μέσα σε κάθε έτος, γίνονται αρκετές τροποποιήσεις των προϋπολογισμών στα μεγάλα νοσοκομεία, που μπορεί να είναι επτά ή οκτώ, με αποτέλεσμα η τελική κρατική επιχορήγηση που δίνεται μέχρι το τέλος του έτους να είναι μεγαλύτερη της αρχικά προβλεπόμενης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, δεν θα αγγίξει το περυσινό τελικό ποσό.
Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επικαλούμενη στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, τα νοσοκομεία έχουν λάβει μέχρι σήμερα επιχορηγήσεις ύψους 196,740 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχαν λάβει 520 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι γνωστό ήδη από την ανακοίνωση του συνολικού προϋπολογισμού του 2018 ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν από τον κρατικό κουμπαρά 363 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με το 2017. Συγκεκριμένα, η προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση για το 2018 ανέρχεται σε 786 εκατομμύρια ευρώ. Υποτίθεται, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, ότι τα χρήματα αυτά αντισταθμίζονται από την αύξηση μεταβίβασης πόρων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Από τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι θα λάβουν φέτος πάνω από 550 εκατομμύρια ευρώ. Και όμως έως σήμερα δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Πρόκειται για ένα από τα τρία μεγάλα ψέματα που λέει το υπουργείο Υγείας σε σχέση με την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία. Το ότι ο ΕΟΠΥΥ ισοφαρίζει τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι παρά μια τεράστια «λογιστική αλχημεία», καθώς στην πραγματικότητα ποτέ δεν ρέει χρήμα από τον ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη ένα «ψέμα» είναι ότι υπάρχουν αποθεματικά σε κάποια νοσοκομεία. «Υπάρχουν πράγματι αποθεματικά στα ταμεία πολλών νοσοκομείων ωστόσο δεν τους ανήκουν. Δεν αφήνει η κυβέρνηση τους διοικητές να τα αγγίξουν καθώς είναι τα χρήματα που λειτουργούν ως «μαξιλάρι» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι τα χρήματα που θα είχαν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, και κάποια από αυτά δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα νοσοκομεία αλλά επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν», προσθέτει ο κ. Παπανικολάου.
Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ τονίζει ακόμη ότι το αποτέλεσμα των κουτσουρεμένων προϋπολογισμών θα φανεί μετά το καλοκαίρι. «Πέρυσι στα μεγάλα νοσοκομεία τα χρήματα για αναλώσιμα τελείωσαν μέσα Οκτώβρη, φέτος αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι διοικήσεις αξιοποιούν τα χρήματα μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Η κτιριακή κατάσταση και οι εξοπλισμοί είναι σε άθλια κατάσταση. Στη Νίκαια σχεδόν οι μισοί ανελκυστήρες είναι εκτός λειτουργίας, ενώ ο εξοπλισμός του τμήματος υπερήχων δεν έχει υποστεί συντήρηση».
Επιπλέον, ο κ. Παπανικολάου θεωρεί ότι, όπως και πέρυσι, όταν έγινε «απαρατήρητα», θα ζητηθεί από πολλά νοσοκομεία να αναβάλλουν προγραμματισμένα χειρουργεία καθώς δεν θα «βγαίνουν» οικονομικά.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]