Ο Μένιος Κορομηλάς, γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για το ρόλο της γαλάζιας παράταξης στη φοιτητική ζωή, αναλύει τις προτάσεις της και θέτει ως βασική προτεραιότητα την κατάργηση του ασύλου.
Τι καινούργιο έχει να προσφέρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φετινές φοιτητικές εκλογές;
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αυτή τη στιγμή έχει προέλθει από μία εθνική συνδιάσκεψη, που είχε να γίνει παρόμοιά της πάνω από δύο δεκαετίας. Σε αυτήν, αποφασίσαμε να θεσπίσουμε επιτροπές σε σχολές και τμήματα ώστε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, εγώ προέρχομαι από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η επιτροπή θα συγκροτείται από όλες τις αντίστοιχες σχολές στη χώρα και θα συνεδριάζει με στόχο να κάνει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς. Η ΔΑΠ είναι η μοναδική παράταξη που έχει ένα συνολικό πακέτο προτάσεων για την Παιδεία, από το άσυλο, την αξιολόγηση, την εκπροσώπηση, καλύπτοντας όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα.
Οι καταγγελίες για παραβατικότητα και ανομία βρίθουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πιστεύετε ότι μετά την ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου για επαναφορά του ασύλου έχει χειροτερέψει η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια;
Τα πράγματα χειροτέρεψαν από τότε που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ιδεολογικά πάντα είχε σχέσεις -υπογείως τουλάχιστον- με αυτά τα κινήματα. Ο νόμος Γαβρόγλου απλά οδήγησε στο να χαθεί ο έλεγχος. Και δεν μιλάμε μόνο για τις φοιτητικές εκλογές και το κάψιμο στις κάλπες. Είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί, οι κλοπές στα εργαστήρια, όπου μιλάμε για μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων που εξαφανίζονται. Η θέση μας είναι γνωστή: κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας και πανεπιστημιακή Aστυνομία. Το πρόβλημα είναι στα μεγάλα κάμπους, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να επέμβει η Aστυνομία. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.
Πώς σχολιάζετε τα επεισόδια που έχουμε κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών;
Η αρχή έγινε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έπειτα από τρία χρόνια επεισοδίων αποφάσισε να μεταφέρει τη διαδικασία σε έναν πιο ασφαλή χώρο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο και ως ΔΑΠ προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με όλες τις παρατάξεις, ώστε να γίνονται φυσιολογικά οι εκλογές χωρίς επεισόδια. Οι φοιτητικές εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως γιορτή και όχι να προσπαθεί η κάθε παράταξη να προστατεύσει τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με φασαρίες, επιθετικές συμπεριφορές, ακόμα και τσεκούρια έχουν φέρει σε επεισόδια. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι η πολιτική βούληση, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να υπάρχει ασφαλής περιφρούρηση της διαδικασίας από την Αστυνομία.
Η αποχή αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για τις φοιτητικές εκλογές. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να ανατραπεί;
Νομίζω ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποχή. Ενα πρώτο και σοβαρό θέμα είναι η τρομοκρατία που επικρατεί λόγω επεισοδίων, με αποτέλεσμα ο φοιτητής να μη διακινδυνεύει να πάει να ψηφίσει. Ενα δεύτερο είναι ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο φοιτητής θέλει απλά να ολοκληρώσει τις σπουδές του και δεν ενδιαφέρεται για το φοιτητικό συνδικαλισμό. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα ενιαίο όργανο φοιτητικής εκπροσώπησης, όπως η παλιά ΕΦΕΕ, ώστε να αναγνωρίσει σε αυτό ο κάθε σπουδαστής ένα στιβαρό θεσμό. Αυτή τη στιγμή η κάθε φοιτητική παράταξη λειτουργεί ξεχωριστά έχοντας το δικό της πρόγραμμα.
Το φαινόμενο των ανεξάρτητων κινημάτων που εμφανίζονται κατά καιρούς πώς το σχολιάζετε;
Η Ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες λειτουργούν ως πυροτεχνήματα. Προωθούν το «ανεξάρτητο», ασχέτως αν είναι, όμως σε μακροχρόνιο επίπεδο δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη δυναμική.
Eχετε θέσει ως παράταξη πολλά ζητήματα και προτάσεις για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο. Ποιο είναι το πρώτο στην ατζέντα;
Ξεκάθαρα το άσυλο! Για εμάς ακόμα και τα πιο μικρά καθημερινά προβλήματα είναι σημαντικά, όμως το άσυλο βρίσκεται πρώτο στις προτεραιότητές μας. Πάντως, για πρώτη φορά βάλαμε σε πρόταση Παιδείας καθημερινά προβλήματα της φοιτητικής κοινότητας, όπως η υποχρεωτική προβολή γραπτού από τον καθηγητή στο φοιτητή. Η αυθαιρεσία στα πανεπιστήμια προέρχεται τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές. Θα πρέπει να θεσπιστούν ακόμα και κάποιες λεπτομέρειες όπως αυτή, ώστε να γνωρίζει και ο καθηγητής ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιμένουμε και στην αξιολόγηση. Εσωτερική αξιολόγηση, όπου οι φοιτητές θα αξιολογούν τους καθηγητές, και εξωτερική, όπου το κράτος θα αξιολογεί τα Ιδρύματα. Βέβαια, εξίσου σημαντική θεωρούμε και τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με το πανεπιστήμιο.
Η ΔΑΠ παρεμβαίνει στην καθημερινότητα του φοιτητή με στόχο να την κάνει καλύτερη
Εδώ και δεκαετίες η ΔΑΠ έρχεται πρώτη στις φοιτητικές εκλογές. Τι δύναμη έχει, τελικά, μια φοιτητική παράταξη που κερδίζει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου ποσοστού της φοιτητικής κοινότητας;
Σε κεντρικό επίπεδο αυτή τη στιγμή μπορούμε μόνο να πιέσουμε καταστάσεις υποβάλλοντας προτάσεις. Αν ήμασταν όμως ένα οργανωμένο και κυρίως αναγνωρισμένο όργανο όπως η ΕΦΕΕ, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Σε τοπικό επίπεδο όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα. Η ΔΑΠ είναι η μοναδική παράταξη που έχει λόγο ύπαρξης γιατί παρεμβαίνει στην καθημερινότητα του φοιτητή με στόχο να την κάνει καλύτερη. Από ημερίδες και εκδηλώσεις μέχρι την επίτευξη διπλών εξεταστικών, εγγραφών, παράταση δηλώσεων, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει τεράστια κινητοποίηση. Κι εμείς ως παράταξη, σε κεντρικό επίπεδο, έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε το ακαδημαϊκό κομμάτι των πρωτοβουλιών μας. Γι’ αυτό και έχουμε θεσπίσει τις επιτροπές των σχολών που θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν ώστε να υποβάλλουμε προτάσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σχολής και τμήματος.
Σε ποιες άλλες πρωτοβουλίες έχετε προχωρήσει;
Σε εσωτερικό επίπεδο θεσπίσαμε ηλεκτρονικό μητρώο μελών της ΔΑΠ, ώστε να είναι πλέον ξεκάθαρο ποιος αποτελεί μέλος της παράταξης και ποιος όχι. Οσον αφορά στη δράση μας, έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Παιδεία με στόχο να ενισχύσουμε τις ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες. Πρακτικά καλύπτουμε τα κενά των ίδιων των πανεπιστημίων όσον αφορά στην ενημέρωση και τη διασύνδεση των σχολών μεταξύ τους. Στόχος μας είναι η μέγιστη δυνατή παραγωγή πολιτικής στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας στην Εθνική Συνδιάσκεψη ήταν επιστροφή στις ιδέες. Γιατί θεωρούμε ότι οι ιδέες μας είναι ρεαλιστικές και ότι η φοιτητική κοινότητα μπορεί να ταυτιστεί με αυτές.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]