Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν αρχικά να αποχωρήσουν ενώ προθυμοποιήθηκαν να καθαρίσουν με τα ρούχα τους. Μάλιστα έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν να σκουπίζουν την πλατεία με αυτές. Τελικά πείσθηκαν να αποχωρήσουν από τον κυρίως χώρο της πλατείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες υπό τα συνεχή συνθήματα των διαδηλωτών για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο μεταξύ, η ένταση έχει ανεβεί στην πλατεία αφού έγινε γνωστό ότι τελικά πέθανε ο Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο και εδώ και τέσσερις μέρες καταγγέλλεται πως είχε πεθάνει εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό. Ο Αφγανός πρόσφυγας νοσηλευόταν με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωναν ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγό του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν από 20 μέρες στη Λέσβο. Και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.
Με τη γνωστοποίηση του θανάτου του 40χρονου Αφγανού σήμερα, στα αιτήματα των διαδηλωτών για την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, τον απεγκλωβισμό τους από το νησί καθώς και την άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στον καταυλισμό, προστέθηκε και αυτό της τιμωρίας των υπευθύνων για το θάνατο του συμπατριώτη τους.
Αντιδράσεις από το δήμο
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε πως επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ενημερώνοντάς τους σχετικά με το θέμα και ζητώντας φυσικά να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να λήξει το συντομότερο η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό, πέραν της συνάντησης το μεσημέρι για τον καθαρισμό της πλατείας, ο κ. Γαληνός έχει συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους των μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία από τους οποίους απαίτησε να αποχωρήσουν άμεσα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της χώρας και πάνω από όλα την τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί».
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γαληνός δήλωσε πως «η τοπική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και τέτοιες προκλητικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλεγγύη -δεν βοηθούν κανένα. Αντίθετα, υποδαυλίζουν την κοινωνική συνοχή και υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν επικίνδυνα κοινωνικά αντανακλαστικά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]