Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, 19χρονη φοιτήτρια στην Αλεξανδρούπολη, 22χρονη κοπέλα από τον Βόλο και 18χρονος μαθητής από την Αγιά έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Η φοιτήτρια και ο μαθητής απαγχονίστηκαν, ενώ η 22χρονη πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού της.
«Δεν είμαι ικανοποιημένη από τη ζωή μου», φέρεται να έγραψε η 19χρονη φοιτήτρια σε σημείωμα λίγο πριν κρεμαστεί με μία ζώνη από σωλήνα του καλοριφέρ. Η άτυχη Βασιλική ζούσε στην Αθήνα και από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη, καθώς είχε περάσει στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι γονείς της ανησύχησαν καθώς δεν είχε δώσει σημάδια ζωής για δύο μέρες. Ενημέρωσαν τον αδελφό της, ο οποίος σπουδάζει στη γειτονική Κομοτηνή, ο οποίος έσπευσε στην Αλεξανδρούπολη, μπήκε στο διαμέρισμα της αδελφής του και την αντίκρισε νεκρή. Αμέσως κλήθηκε και ο ιατροδικαστής, Παύλος Παυλίδης, ο οποίος ήταν και καθηγητής της στην Ιατρική Σχολή! «Πρόκειται ξεκάθαρα για αυτοκτονία. Η κοπέλα είχε επιλέξει το μάθημα Ιατρικό Δίκαιο που διδάσκω στους πρωτοετείς. Είχε δείξει σημάδια κατάθλιψης. Ηταν εσωστρεφής, δεν είχε παρέες, δεν είχε φίλες», δήλωσε στον «Ε.Τ.». Ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν ενδείξεις μπούλινγκ ή ερωτικής απογοήτευσης, που να συνδέονται με την αυτοκτονία.
Λίγες ώρες αργότερα, στον Βόλο, 22χρονη κοπέλα πήδηξε από το μπαλκόνι διαμερίσματος που βρίσκεται στον 3ο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή της Μεταμόρφωσης (Μεταμορφώσεως – Κωνσταντά). Σύμφωνα με μαρτυρίες, ανέβηκε στα κάγκελα του μπαλκονιού και έκανε «βουτιά» θανάτου, πέφτοντας με το κεφάλι. Μάλιστα την πτώση δεν σταμάτησαν ούτε οι τέντες άλλων διαμερισμάτων ούτε και δένδρο, με αποτέλεσμα να καταλήξει με το κεφάλι στο οδόστρωμα της οδού Μεταμορφώσεως. Σοκαρισμένοι ήταν γονείς και παιδιά που την ώρα της πτώσης βρίσκονταν στο κοντινό φροντιστήριο ξένων γλωσσών που βρίσκεται επί της οδού Μεταμορφώσεως. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αστυνομία, τα στελέχη της οποίας διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.
Το «κακό» τρίτωσε χθες το πρωί, όταν ηλικιωμένος βρήκε κρεμασμένο το 18χρονο εγγονό του σε υπόστεγο πίσω από το σπίτι του στο χωριό Γερακάρι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αγιά Λάρισας. Ο άτυχος, για τον οποίο άνθρωποι που τον γνώριζαν έκαναν λόγο για ένα κοινωνικό παιδί, ήταν μαθητής Λυκείου, ενώ παράλληλα εργαζόταν περιστασιακά και σε αγροτικές εργασίες.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους εφήβους
Περίπου 10-15% των εφήβων πάσχει από κατάθλιψη με αρχή την ηλικία των 14 ετών, σύμφωνα με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς.
«Οι έφηβοι δέχονται διάφορες πιέσεις από τις αλλαγές που αντιμετωπίζουν στην εφηβεία και σε σχέση με το ερώτημα ποιοι είναι και πού ανήκουν. Οι πιέσεις αφορούν στη σχέση με τους γονείς, στη σχέση με το άλλο φύλο αλλά και με τις παρέες. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα φυσιολογικά αλλά υπάρχουν και πολλά παιδιά που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τέτοιου είδους θέματα και παραμέτρους που συμβάλλουν στην κατάθλιψη», αναφέρει στον «Ε.Τ.».
Η ψυχολόγος προσθέτει ότι μελαγχολικό συναίσθημα έχει σχεδόν το 20% των εφήβων, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τονίζει, δε, ότι οι γονείς που βλέπουν μεγάλη ευερεθιστότητα στα παιδιά τους και έντονο συναίσθημα θυμού ή όταν οι έφηβοι μιλούν συχνά για θάνατο ή εξαφάνιση, λέγοντας για παράδειγμα «θα πέσω από το μπαλκόνι», πρέπει να τους μιλήσουν, να τα ρωτήσουν ευθέως εάν σκέφτονται την απόπειρα αυτοκτονίας, να είναι υποστηρικτικοί ό,τι και εάν ακούσουν και να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Ευχές για καλά Χριστούγεννα
Τα κυριότερα συμπτώματα της κατάθλιψης στους έφηβους, σύμφωνα με την ψυχολόγο:
• Καταθλιπτική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κάθε μέρα, να κλαίει και να βουρκώνει με το παραμικρό.
• Απώλεια ικανοποίησης ή ενδιαφέροντος για τα πάντα.
• Σημαντική απώλεια βάρους χωρίς να κάνει δίαιτα ή το αντίθετο, σημαντική πρόσληψη βάρους, να έχει αλλάξει πάνω από το 5% του βάρους του.
• Αϋπνία ή υπερυπνία.
• Ασυνήθιστη κούραση, να βαριέται συνεχώς, να μην έχει ενέργεια.
• Ψυχοκινητική διέγερση.
• Ελλειψη εκτίμησης για τον εαυτό του, ευάλωτος στην κριτική, την απόρριψη, την αποτυχία.
Αγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]