Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, «παρά τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα και το μεταβατικό χαρακτήρα της τρέχουσας περιόδου, ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και την αποστολή που ανέλαβε, εργάστηκε πυρετωδώς, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και εκπληρώνει το στόχο του να καταβάλει την πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού αρκετά, πριν από το Πάσχα, διευκολύνοντας στο μέτρο που μπορεί τον προγραμματισμό της ελληνικής οικογένειας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πρώτης πληρωμής, το μέσο μηνιαίο επίδομα για το πρώτο δίμηνο του 2018 με βάση τη νέα, ενιαία αρχιτεκτονική, που θεσπίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι κατά 43% υψηλότερο του μέσου μηνιαίου επιδόματος που εισέπραξαν οι δικαιούχοι την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Σημειώνεται πως η σύγκριση έγινε στο 100% του μηνιαίου ποσού και για το 2018 και για το 2017, με τις απαραίτητες αναγωγές» επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ.
Η συνολική δαπάνη είναι πάνω από 161 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 136,2 εκατ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού 2018, ενώ τα 25,2 εκατ. ευρώ αφορούν αναδρομικά προηγουμένων ετών, κυρίως, από το 2017 για 43.536 οικογένειες. Τα αναδρομικά προέκυψαν από την εκκαθάριση της μεγάλης πλειονότητας των εκκρεμών περιπτώσεων, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών.
Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει πως τώρα πληρώνεται ολόκληρο το ποσό στο 100% (και όχι το 50%, όπως συνέβαινε στο παρελθόν) του Α’ διμήνου (Ιανουάριος και Φεβρουάριος), το οποίο δίνεται ως προκαταβολή με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2017 και, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Α21, στην οποία θα υποβάλλονται ψηφιακά οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού, με νέα απλούστερη διαδικασία, θα είναι διαθέσιμη στους δικαιούχους το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, «η αυτοματοποιημένη λειτουργία της νέας πλατφόρμας θα στηρίζεται σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και αυτόματες διασταυρώσεις. Η επεξεργασία των αιτήσεων και, συνολικά, η διαδικασία θα επισπευσθεί σημαντικά. Μετά την υποβολή της εφετινής αίτησης Α21, θα αντιμετωπίζονται πλέον άμεσα, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, γραφειοκρατικές αρρυθμίες και αστοχίες, όπως, για παράδειγμα, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που δεν ταυτοποιούνται στο ίδιο πρόσωπο δικαιούχου».