Σε μια ακόμη «καυτή πατάτα» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αποκλείεται να αναδειχθεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών – αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, όταν, όπως όλα δείχνουν, αντιλήφθηκαν ότι το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν απέτυχε. Πρόκειται για μια «υπόθεση Οτσαλάν διαφορετικού πολιτικού περιεχομένου», σχολιάζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί, αλλά ταυτόχρονα τονίζουν ότι το θέμα της έκδοσής τους στην Τουρκία ή όχι έχει περάσει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των υπουργείων Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο μεταξύ, σε αυξημένη επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Κατάσταση στην οποία ετέθησαν από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν μέσω «συμμαχικών» υπηρεσιών, αλλά και των συστημάτων που διαθέτουν κατεγράφησαν εκτεταμένες κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Κατά πληροφορίες, μονάδες «στρατηγικής σημασίας» των ελληνικών Ε.Δ. έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές ευθύνης τους. Παρά ταύτα, δεν έχουν ανακληθεί οι άδειες, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο. Η επιφυλακή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετά, δεδομένου ότι η κατάσταση στη γείτονα χαρακτηρίζεται από αστάθεια, ενώ η Τουρκία είναι ιδιαιτέρως «νευρική». Γεγονός που δημιουργεί φόβους για «εξαγωγή της κρίσης» ή και προβοκάτσιες προς την Ελλάδα. Η εφεξής συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, όπως είναι φυσικό, θα βαρύνει ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες πλέον απέκτησαν και το «αγκάθι» των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
Καυτή πατάτα αλά Οτσαλάν
Η Τουρκία, κατά τη συνήθη πρακτική της, επιδιώκει να αναδείξει την έκδοση των πραξικοπηματιών σε μια νέα υπόθεση Οτσαλάν, αν και, προς το παρόν, κρατάει σαφώς χαμηλότερους τόνους. Διπλωματικοί κύκλοι, πάντως, επισημαίνουν ότι οι δύο υποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές, ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε έναν ηγέτη εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος με άτομα που προσπάθησαν να καταλύσουν τη συνταγματική τάξη και βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο.
Ηδη πάντως η Αγκυρα άρχισε να καλλιεργεί κλίμα πιέσεων προς την Ελλάδα, από το Σάββατο κιόλας, οπότε προσγειώθηκε το ελικόπτερο με τους οκτώ στρατιωτικούς στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να προκαταλάβει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να δηλώσει: «Ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε πως οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα γίνει η έκδοση». Λίγο αργότερα, ωστόσο, ακολούθησε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία Κοτζιά – Τσαβούσογλου, κατά την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου ότι «το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».
Συγκέντρωση
Διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει ξεκάθαρο προς την τουρκική ότι δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά της Τουρκίας και, ως εκ τούτου, δεν θα δεχτεί τις οιεσδήποτε παρεμβάσεις προς την Ελλάδα, που μόνον αρνητικό κλίμα μπορούν να δημιουργήσουν. Να σημειωθεί ότι προχθές «φορείς» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, γνωστοί για την εξάρτησή τους από την Αγκυρα, τόσο επί ημερών Ερντογάν όσο και παλαιότερα από τους αντιπάλους του, έσπευσαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, ζητώντας την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μαντατζή.
Χθες, τέλος, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Νίκο Κοτζιά, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και υψηλόβαθμου στρατιωτικού εκπροσώπου του υπουργείου Αμύνης. Εκεί επισημάνθηκε η σημασία που έχει η Ελλάδα ως «νησίδα σταθερότητας» στην περιοχή, ιδιαιτέρως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και «η ανάγκη επίδειξης αυτοσυγκράτησης και λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων στην Τουρκία, για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και να αποκατασταθεί η ηρεμία». Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, «η χώρα μας τάσσεται υπέρ της προάσπισης του κράτους δικαίου και της ανάπτυξης της Δημοκρατίας στην Τουρκία», και «διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου