Την εμπειρία τους από την τραγική βραδιά της απόπειρας του πραξικοπήματος περιγράφουν στον «Ε.Τ.» Ελληνες που βρίσκονταν στην Τουρκία. Αλλοι ως μόνιμοι κάτοικοι και άλλοι που απλώς βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος, όπως η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη μαζί με αποστολή από το Δήμο Καβάλας για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ασφαλής, αλλά ακόμη σοκαρισμένη, η κ. Τσανάκα εξιστορεί στον «Ε.Τ.» τις στιγμές που έζησε ένα 6ωρο εγκλωβισμένη σε πούλμαν στο δρόμο έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη.
«Το βράδυ της Παρασκευής και ενώ βρισκόμασταν στο εστιατόριο “Λωξάντρα”, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, μας κάλεσαν από την Ελλάδα και μας είπαν για το πραξικόπημα. Στο μεταξύ, εμείς ακούγαμε ελικόπτερα, ωστόσο πού να πάει το μυαλό μας. Μετά τις έντεκα το βράδυ ξεκινήσαμε με προορισμό το ξενοδοχείο. Μέναμε στην παραλία του Βοσπόρου. Φτάνοντας στο σημείο όπου ξεκινούν τα Τείχη του Θεοδοσίου η αστυνομία μπλόκαρε το δρόμο. Ολοι οι αστυνομικοί είχαν πολυβόλα. Μείναμε εκεί έξι ώρες αποκλεισμένοι. Πίσω από τα τείχη ακούγαμε τους κρότους που έπεφταν. Επίσης ολόκληρη τη νύχτα ακουγόταν ο μουεζίνης που καλούσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους να υποστηρίξει τη δημοκρατία. Παντού έπεφταν πυροβολισμοί. Τα ξημερώματα ένα F16 πέρασε ξυστά πάνω από το κεφάλι μας και έριξε βόμβα στο αεροδρόμιο. Νιώσαμε σαν να πέφτει βόμβα μέσα στο σπίτι μας. Μας έκανε φοβερή εντύπωση πως εκείνη τη στιγμή όλοι οι Τούρκοι οδηγοί έπεσαν στο οδόστρωμα με μια απίστευτη ετοιμότητα. Εμείς, μην έχοντας ξαναζήσει κάτι τέτοιο, ήμασταν οι μόνοι όρθιοι και κοιταζόμασταν».
Οπως λέει η κ. Τσανάκα, η αστυνομία τους άφησε να διασχίσουν το δρόμο μέχρι το ξενοδοχείο στις 5.30 το πρωί, αλλά με σβηστά φώτα, ενώ όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο επικρατούσε επίσης συσκότιση. «Το πρωί δεν κυκλοφορούσε τίποτα. Αποφασίσαμε να φύγουμε για Ελλάδα το απόγευμα. Περνώντας από τη γέφυρα Μπεσίκτας για να πάμε στο αεροδρόμιο όλα τα αυτοκίνητα ήταν τσαλαπατημένα από τα τανκς. Είχε παντού λαμαρίνες, κρύσταλλα και αίμα…».
Ο Αντώνης Παριζιάνος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, σημειώνει ότι τη νύχτα της Παρασκευής όλοι οι κάτοικοι ήταν έντρομοι. «Περιμέναμε να ξημερώσει για να καταλάβουμε ότι η κατάσταση ηρέμησε. Εγώ όμως, που έχω ζήσει και παλαιότερα παρόμοιες ταραχώδεις περιόδους, είδα πολλές διαφορές. Τα κανάλια μάς ενημέρωναν καθ’ όλη τη διάρκεια για το τι συμβαίνει, ενώ από τα social media υπήρχαν συνεχώς μηνύματα για να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αντιγόνη στα Πριγκηπονήσια γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα έφταναν μικρά πλοιάρια για να πάρουν κόσμο και να τον μεταφέρουν απέναντι, ώστε να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης.
«Πολλοί νέοι μπήκαν σε αυτά τα καραβάκια κι έφτασαν Κωνσταντινούπολη για να κατέβουν στους δρόμους. Σε δρόμους μακριά από τα σημεία όπου υπήρχαν στρατιώτες, ο κόσμος είχε κατακλύσει τα σούπερ μάρκετ και μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε άδεια ράφια, γιατί όλοι έψαχναν για προμήθειες. Πολύς κόσμος έμεινε κλεισμένος στα σπίτια του, όμως και όσοι κατέβηκαν, κυρίως οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, δεν έδειχναν να φοβούνται, παρά τις αιματηρές συγκρούσεις που όλοι βλέπαμε στην τηλεόραση».
Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Πνευματικού Συνδέσμου Σμύρνης, Γιώργος Θεοδωρίδης, αναφέρει ότι χρειάζεται ακόμη ένα χρονικό διάστημα για να επανέλθει η καθημερινότητα στην Πόλη, παρότι απέτυχε το πραξικόπημα.
«Ηταν μια πολύ άγρια νύχτα στην Τουρκία. Ειδικά στην Αγκυρα και στην Πόλη. Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε έκκληση στο λαό να βγει στους δρόμους και στις πλατείες. Ολη τη νύχτα από τα τεμένη γινόταν έκκληση να βγουν οι πολίτες έξω να αντιδράσουν. Πολλά F16 και πολεμικά αεροπλάνα έκαναν πολύ χαμηλές πτήσεις στην Πόλη. Το Σάββατο ήταν μια περίεργη ημέρα που το βράδυ ειδικά ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί. Ξεκινά μια νέα εβδομάδα και δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε», λέει.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου