Στόχος του νομοσχεδίου που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων, ο οποίος υπολογίζεται στις 20.000.
Για πρώτη φορά θεσπίζεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου 100 ευρώ ανά έτος και αποδίδεται από τον ιδιοκτήτη απευθείας στον οικείο δήμο όταν το ζώο συμπληρώσει το πρώτο έτος ενώ ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει μέχρι δύο αστείρωτα ζώα συντροφιάς.
Για τα αδέσποτα υπόχρεοι να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείρισή τους είναι οι δήμοι, οι οποίοι καθίστανται και «θεματοφύλακες» για τις υποχρεώσεις των πολιτών οι οποίες απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις. Η εφαρμογή του συστήματος σήμανσης και καταγραφής, η υιοθεσία και η εποπτεία της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ασκούνται από τους δήμους και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν.
Επιπλέον, θεσπίζεται και η δυνατότητα δημιουργίας Ειδικού Λογαριασμού προστασίας αδέσποτων ζώων στους δήμους ώστε η προσφορά χρημάτων και δωρεών από ιδιώτες να γίνεται απευθείας για τη χρηματοδότηση καταφυγίων καθώς και προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή ειδικού τέλους ζωοφιλίας 5 λεπτών ανά τεμάχιο ειδών τα οποία πωλούνται στα pet shops. Το ειδικό τέλος εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια αποδίδεται στους δήμους.
Σήμανση
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής σκυλιών και γατιών και των ιδιοκτητών τους.
Εκεί καταχωρίζονται από τους κτηνιάτρους, μετά την έκδοση σχετικής πιστοποίησής τους, τα στοιχεία που αφορούν στην αναγνώρισή τους (φύλο, χρώμα, φυλή, στειρωμένο ή αστείρωτο, αντιλυσσικός εμβολιασμός, θετικό ή αρνητικό στη λεϊσμανίαση, στοιχεία τοκετών, απώλεια, θάνατος) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ισοδύναμου εγγράφου). Η σήμανση κάθε σκύλου και γάτας είναι υποχρεωτική και η δαπάνη βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους.
Στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με το κόστος μόνο του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζημίως όταν η σήμανση του ζώου πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.
Επιπλέον, επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου τέλος 6 ευρώ κατ’ ελάχιστο ανά σημαινόμενο ζώο που αποδίδεται εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία σήμανσης και καταγραφής απευθείας στον οικείο δήμο.
Σημειώνεται ότι η σήμανση και η αναγνώριση κάθε σκύλου και γάτας πραγματοποιείται με την τοποθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης) και μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή ενώ καταχωρίζεται στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση.
Οι κτηνίατροι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των οικόσιτων ζώων και των ιδιοκτητών τους και μάλιστα το νομοσχέδιο απαγορεύει την περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν έχει έγγραφο αναγνώρισης, δεν φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στη Βάση.
Στείρωση
Σύμφωνα με το άρθρο 5, ο ιδιοκτήτης σκύλου και γάτας είναι υποχρεωμένος, μεταξύ άλλων, να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων. Στην περίπτωση που επιθυμεί τη διατήρησή τους ή δύναται να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες, πάντα με τη μεσολάβηση του δήμου, είναι υποχρεωμένος σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία τοκετού να δηλώσει την ημερομηνία και το μέγεθος τοκετοομάδας του δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, ενώ παράλληλα ο πιστοποιημένος κτηνίατρος που παρακολουθεί το ζώο εισάγει τα στοιχεία αυτά στη Βάση και στο διαβατήριο του ζώου.
Σε ό,τι αφορά στα κυνηγετικά σκυλιά, ο ιδιοκτήτης κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή της οποιασδήποτε μετακίνησης για το σκοπό αυτόν έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το διαβατήριο του σκύλου του. Μάλιστα, προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας κυνηγιού σε περίπτωση που οι σκύλοι δεν έχουν σημανθεί και δεν έχει εγγραφεί χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης ο αριθμός της σήμανσης στο διαβατήριο του ζώου, μέχρι να σημανθεί.
Περιορισμός ανά τ.μ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:
α) Σε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 30 τετραγωνικά μέτρα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των σκυλιών και γατιών είναι μεγαλύτερος από δύο, ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας του δήμου.
β) Σε κάθε μονοκατοικία επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 20 τ.μ. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ζώων είναι μεγαλύτερος από πέντε, ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Γωγώ Κατσέλη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]