Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αφαιρέθηκαν τα πρώτα κυβικά πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του «Λασσαία»

Αφαιρέθηκαν τα πρώτα κυβικά πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του «Λασσαία»

Χρειάστηκαν έξι ολόκληροι μήνες για να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των πετρελαιοειδών του «Αγία Ζώνη ΙΙ» από το πλοίο «Λασσαία». Χθες, μετά από δεκάδες έγγραφα αλληλογραφίας μεταξύ των υπηρεσιών, απειλές, αντεγκλήσεις και συσκέψεις, αφαιρέθηκαν τα πρώτα κυβικά από τις δεξαμενές του πλοίου, με τη διαδικασία να συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες.

Το πλοίο παρέμενε όλο αυτό το διάστημα στο Πέραμα, με τις εισαγγελικές αρχές να το χαρακτηρίζουν ως βραδυφλεγή περιβαλλοντική βόμβα. Το τελευταίο μήνα είχαν τοποθετηθεί και πλωτά φράγματα, με διάχυτη την ανησυχία σε ανώτατους αξιωματικούς λόγω της παλαιότητας του πλοίου. Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπέγραψε τα τελευταία χαρτιά ώστε να εκτελεσθεί η εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνης Τζίβα.

Το νήμα του κουβαριού ξεκίνησε να πλέκεται όταν το πλοίο «Λασσαία» σταμάτησε να απαντλεί εκτάκτως τα καύσιμα του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» γιατί έληξαν τα παρατημένα κατά τρεις μήνες παραστατικά αξιοπλοΐας, τα οποία μετά τη βύθισή του δεν μπορούσαν να ανανεωθούν. Και αυτό γιατί ελάχιστες μέρες πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε καταργήσει τη δυνατότητα να παρατείνονται τα παραστατικά αξιοπλοΐας, ενώ είχε ζητήσει την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Διαβάστε επίσης: Ο καπετάνιος του «Λασσαία» στους συλληφθέντες για λαθρεμπορία στη Λιβύη

Οταν το πλοίο έδεσε στο μόλο της Δραπετσώνας, οι άνδρες του Λιμενικού πραγματοποίησαν δύο φορές αιφνιδιαστικούς ελέγχους και τις δύο φορές βρήκαν ποσότητα λαθραίων καυσίμων ανάμεσα στο χώρο αποθήκευσης έρματος του πλοίου, αλλά και στο μπροστινό μέρος του πυθμένα του οι λιμενικοί εντόπισαν συνολικά περίπου 50 τόνους ναυτιλιακού καυσίμου. Μέσα στο πλοίο υπήρχαν ανεπίσημα 1.533 κυβικά πετρελαίου, όμως η εμπλοκή του πλοίου με τη μεταφορά λαθραίων τόνων καυσίμων οδήγησε στη δέσμευση του φορτίου και σε εμπλοκή στο ποιος θα αναλάβει να κάνει την εκφόρτωσή του και να μετρηθούν τα καύσιμα που μετέφερε.

Στις 28 Σεπτεμβρίου το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά επέβαλε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για πλημμέλημα στον καπετάνιο του δεξαμενόπλοιου «Λασσαία», ενώ ο α’ μηχανικός του πλοίου αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Την ίδια στιγμή, το κουφάρι του «Αγία Ζώνη ΙΙ» παραμένει ακόμα στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου Σπανόπουλου στην Ελευσίνα, καθώς δεν έχει βρεθεί δεξαμενή για να πραγματοποιηθεί η ενδελεχής πραγματογνωμοσύνη. Γι’ αυτόν το λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, μιας και η έκθεση των ειδικών που θα προσπαθούσε να φωτίσει τα αίτια της βύθισης του δεξαμενόπλοιου παραμένει άγραφη.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται και δεύτερη αναλυτική θαλάσσια έρευνα από το ΕΛΚΕΘΕ για την ποιότητα των υδάτων του Αργοσαρωνικού, ενώ ακόμα απαγορεύεται το ψάρεμα στην περιοχή.

Αναστασία Βαμβακά

[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πόρισμα «φωτιά» για το Αγία Ζώνη ΙΙ – Πώς μπορούσε να μη βυθιστεί το πλοίο

Αποκάλυψη: Σε έκρηξη οφείλεται η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Δημήτρης Κατσάκος

Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό: Τι συμβαίνει ένα χρόνο μετά την καταστροφή

Ξεκίνησε μετά από επτά μήνες η πραγματογνωμοσύνη για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» [εικόνες]

Κανονικά το κολύμπι στις παραλίες της Αττικής που είχαν πληγεί από «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Αποκλειστικό: 100 αιτήσεις για αποζημιώσεις από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Υπάρχει ακόμα πίσσα από το Αγία Ζώνη ΙΙ στον βυθό του Σαρωνικού!

George Michaelides

Ο Κουρουμπλής θεωρεί ότι θριάμβευσε: Παραδώσαμε τις ακτές πιο καθαρές από ότι τις πήραμε

Evanthia Karra

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς εξετάζεται για τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Evanthia Karra