Μικρότερη σε συμμετοχή ήταν η υποδοχή του επονομαζόμενου «φαρμακοχέρη» της 17 Νοέμβρη, όπως εκτίμησαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που παρακολουθούσαν διακριτικά τη 48ωρη «έξοδό» του. Εκεί, εκτός από τον γιο του και τη σύντροφό του, βρέθηκαν ο Νίκος Γιαννόπουλος από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, και πέντε πρωταγωνιστικά μέλη των δράσεων του Ρουβίκωνα, που είχε προαναγγείλει διαδικτυακά την παρουσία του εκεί.
Και αυτή τη φορά, ο «Λουκάς» της 17Ν είναι υποχρεωμένος να δίνει δύο φορές την ημέρα το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Μάκρης, κάτι που έκανε αμέσως μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού, έως την Κυριακή, που θα επιστρέψει εκεί. Οι αστυνομικές αρχές έχουν στήσει ένα διακριτικό «πέπλο», φυσικής και ηλεκτρονικής επίβλεψης, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις φυγής ή διάπραξης αξιόποινων πράξεων, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε σε δυσάρεστη θέση τη χώρα διεθνώς. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος στο πλαίσιο της… 7ης άδειας που του είχε χορηγηθεί αποφάσισε να γίνει φυγάς και μάλιστα να επιχειρήσει να υλοποιήσει μαζί με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη του εξωτερικού τοίχου των φυλακών Κορυδαλλού με σκοπό τη μαζική απόδραση.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη του άδεια είχαν βρεθεί στην υποδοχή ο 34χρονος Γιώργος Βούτσης-Βογιατζής, γιος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ένας 42χρονος, που είχε συλληφθεί μαζί με άλλα καταζητούμενα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, το 2010 στη Νέα Σμύρνη, και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στο πλευρό του Δημήτρη Κουφοντίνα είχαν βρεθεί επίσης δύο γνωστοί ακτιβιστές υπεράσπισης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανωτές ταξιδιών αλληλεγγύης στη Γάζα, και ένα πρωτοκλασάτο μέλος της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας.
Ο Ρουβίκωνας σε κείμενο του είχε γράψει: «Ανάσα λευτεριάς για τον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού. Η άδεια -ενώ τη δικαιούταν- άργησε χρόνια. Αργησε, καθώς ο Κουφοντίνας δεν έδινε -δεν έδωσε- τη “δήλωση μετανοίας” που του ζητούσε το καθεστώς. Δεν βγήκε να αποκηρύξει τη δράση του. Δεν είπε “έκανα λάθος”. Δεν λύγισε, παρόλο που δεν υπάρχει τίποτε πιο δελεαστικό για έναν αιχμάλωτο απ’ την -έστω στιγμιαία- απελευθέρωσή του. Δεν εμφάνισε τις ιδέες του σαν “σφάλματα του παρελθόντος”. Δεν τις ξεφτίλισε. Ετσι τις κράτησε ζωντανές».
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Παλιά και νέα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εκτιμούν πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας… αγχώνεται να δώσει το τρομοκρατικό «δακτυλίδι», τη «σκυτάλη» του εγχώριου αντάρτικου πόλης, αναζητώντας τους κατάλληλους επιχειρησιακά και κυρίως ιδεολογικά ανθρώπους να το πάρουν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης θυμίζουν πως ο «Λουκάς» είχε παραδεχθεί ότι στρατολόγησε άτομα που ήταν «κενά» ιδεολογικά, τα οποία στη συνέχεια είχαν συμπεριφορά… ναυαγού, χωρίς στέρεη ιδεολογική βάση και χαρακτήρα, που πρόδωσαν αρχές, ιδέες, φίλους, αδερφούς και συντρόφους. Σε κατά καιρούς κείμενά του επαναλαμβάνει πως η συνέχιση της ένοπλης δράσης μπορεί να γίνει από «απλούς αγωνιστές, με διάθεση και κατανόηση των σημερινών προβλημάτων, και απλά υλικά».
Αντιδράσεις
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερ καταδίκασε την απόφαση για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, σημειώνοντας πως «επί της αρχής πιστεύουμε ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν δικαιούνται άδεια από τις φυλακές». Με ανάρτηση στο Twitter αντέδρασε η Βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ: «Είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς έναν αμετανόητο κατάδικο τρομοκράτη να ξαναβγαίνει έτσι από τη φυλακή. Σεβόμαστε την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όμως για μια ακόμη φορά η μνήμη των θυμάτων τρομοκρατίας και τα συναισθήματα των οικογενειών τους προσβάλλονται βάναυσα».
Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ έκανε λόγο για κανονικότητα. «Αυτό σημαίνει νόμος. Ελπίζω στο μέλλον να το αντιληφθείτε και εσείς ως μια κανονικότητα, και να μην είστε εδώ. Δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που παίρνει άδεια ο Κουφοντίνας να τον δικάζουν τα κανάλια και να αυξάνεται και η ποινή του. Οσα ισόβια και αν του βάλετε, μια ζωή έχει».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]