Μέχρι αυτή την ώρα πολίτες κάθε ηλικίας συνεχίζουν να συρρέουν στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και στις κεντρικές λεωφόρους γύρω από τη Βουλή. Γεμάτη κόσμο είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Πολεμικού Μουσείου. «Κοσμοπλημμύρα» γίνεται στην οδό Σταδίου, τη Φιλελλήνων, στη Μητροπόλεως και την λεωφόρο Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Δείτε live
Παράλληλα, άρχισαν να φτάνουν και τα πρώτα πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη και διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι συνολικά 2.500 λεωφορεία θα μεταφέρουν κόσμο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο. Πολίτες θα ταξιδέψουν και με ΙΧ.
Μικροπωλητές πωλούν σημαίες σε κάθε γωνιά, κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται, ενώ η αλλαγή φρουράς των Ευζώνων έγινε υπό επιφωνήματα και χειροκροτήματα των πολιτών που ήδη είναι στην πλατεία.
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Για την αποφυγή επεισοδίων, καθώς αντιεξουσιαστές έχουν προγραμματίσει αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:00, η αστυνομία έχει λάβει ισχυρά μέτρα. Με λεωφορεία των ΜΑΤ θα γίνουν «φραγμοί», προκειμένου να μην υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων των συγκεντρωμένων, ενώ δρόμοι στο κέντρο θα κλείσουν. Συνολικά, 19.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός.
Παράλληλα, από τις 10 το πρωί, οι συρμοί του μετρό διέρχονται από τους σταθμούς Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια δίχως να κάνουν στάση.
Τα λεωφορεία που προέρχονται από Νότια Ελλάδα θα σταθμεύσουν στη λεωφόρο Συγγρού, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σταθμό του Μετρό ΦΙΞ και τα λεωφορεία από τη Βόρεια Ελλάδα θα σταθμεύσουν στο Μπάντμιντον, ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν το σταθμό του Μετρό Κατεχάκη.
Στο συλλαλητήριο του Συντάγματος ο Αντωνης Σαμαράς
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς είχε εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του συλλαλητήριο δηλώνοντας ότι πρόκειται για μία «μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα». Με το σύνθημα “Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς” υποδέχτηκε το πλήθος τον πρώην πρωθυπουργό που πήγε στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα.
Ο κ.Σαμαράς δήλωσε: «Αυτη η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν όλοι. Και ποιος δεν είναι συγκινημένος».
Σε κλίμα αποθέωσης η αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα
Οι Εύζωνες καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος που έχει ήδη κατακλύσει την πλατεία για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
Εν μέσω αποθέωσης από το συγκεντρωμένο πλήθος έγινε το πρωί της Κυριακής η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.
Χιλιάδες Έλληνες πολίτες που έχουν ήδη κατακλύσει την πλατεία εν όψει του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία καταχειροκρότησαν τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, ενώ η μπάντα τους έπαιζε το «Μακεδονία Ξακουστή».
https://youtu.be/GjekJXB-_5Q
Έδιωξαν από το Σύνταγμα των βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνο Κατσίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης,, είχε φτάσει μπροστά στην εξέδρα που έχει στηθεί στην είσοδο της οδού Ερμού στην πλατεία Συντάγματος, όταν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου τον πλησίασαν και του ζήτησαν να αποχωρήσει.
Ο κ. Κατσίκης, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Εκατοντάδες λεωφορεία αναχώρησαν τα ξημερώματα από τη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας ταξίδεψαν όλη τη νύχτα για να βρεθούν το πρωί στην Αθήνα και να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
Διαβάστε επίσης: Ο… άγριος Φεβρουάριος για το Σκοπιανό – Σχέδιο επίλυσης ετοιμάζει η Αθηνά
Αργά το βράδυ του Σαββάτου αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη τα πρώτα τουριστικά λεωφορεία με προορισμό την πρωτεύουσα. Οι αναχωρήσεις λεωφορείων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Λίγο μετά τις 5 το πρωί αναχώρησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου εννέα λεωφορεία ενώ μεγάλος αριθμός λεωφορείων αναχώρησε από τους Αμπελόκηπους και το Ωραιόκαστρο. Μέχρι τις 6 είχαν περάσει από τα διόδια των Μαλγάρων περισσότερα από 80 λεωφορεία.
Οι περισσότερες οργανωμένες εκδρομές από Θεσσαλονίκη θα ξεκινούσαν το ταξίδι τους για την Αθήνα στις 6 και θα περνούσαν τα διόδια λίγο πριν τις 7, προκειμένου να βρίσκονται εγκαίρως στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν για το Σκοπιανό.
Κλιμάκια της Αστυνομίας παραμένουν επί ποδός για τη διευκόλυνση της κίνησης των λεωφορείων.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]
Στον Πειραιά οι διαδηλωτές από την Κρήτη
Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά, μεταφέροντας τους χίλιους περίπου διαδηλωτές από το νησί οι οποίοι, οργανωμένα, θα συμμετάσχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο Σύνταγμα με αφορμή το σκοπιανό ζήτημα και τις συζητήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Οι Κρήτες διαδηλωτές και από τους τέσσερις νομούς του νησιού θα φτάσουν αργότερα στον χώρο της συγκέντρωσης με μισθωμένα λεωφορεία, ενώ θα συνενωθούν με τους διαδηλωτές από τα Σωματεία Κρητών της Αθήνας και άλλων πόλεων της χώρας, ώστε η Κρήτη να έχει ενιαία και ισχυρή παρουσία.
Την ίδια ώρα οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας πλήθος που θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο!
Οι ομιλητές
Στους κεντρικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι Μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Πώς είχε καλύψει ο Ελεύθερος Τύπος το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Σκοπιανό το 1992
26 χρόνια έχουν περάσει από την χρονιά που τραντάχτηκε όλη η Ελλάδα και ο κόσμος από τα συλλαλητήρια εντός και εκτός χώρας για την Μακεδονία. 26 χρόνια από εκείνα τα συλλαλητήρια στα οποία εκατομμύρια Ελληνες βγήκαν στους δρόμους για να βροντοφωνάξουν για τα ιστορικά αυτονόητα, αλλά που εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες να παραχαραχτούν!
Για μήνες προετοιμάζονταν το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με πρωτεργάτες τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο. Στις μαζικές διαμαρτυρίες είχε πρωτοστατήσει και ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος και αργότερα Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Την επόμενη ημέρα του συλλαλητηρίου όλος ο κόσμος μιλούσε για αυτή την συγκέντρωση που έμεινε στην ιστορία. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου που ανάφερε:«1.000.000 ΣΑΡΙΣΕΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ».
Η συνέχεια δόθηκε στην Αθήνα, στις 10 Δεκέμβρη του 1992.Μία μέρα πριν η «Ελευθεροτυπία» διαφημίζει το συλλαλητήριο με τίτλο: «Βροντερό «όχι» προς κλεπταποδόχους της ιστορίας μας». Ο κόσμος έδωσε το ίδιο δυναμικό παρών όπως και στην Θεσσαλονίκη και επίσης έχει μείνει στην ιστορία η συγκεκριμένη διαδήλωση ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Την επόμενη ημέρα ο Ελεύθερος Τύπος έστειλε το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: «EOK Τ’ ΑΚΟΥΣ; – ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Ούτε βήμα πίσω στο Εδιμβούργο»!
Μίκης Θεοδωράκης στον «Ε.Τ.» πριν το συλλαλητήριο: Η αποδοχή σκέτου ή σύνθετου ονόματος για τα Σκόπια θα τιμωρηθεί
Γι’ άλλη μία φορά ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται μπροστάρης για χάρη της Ελλάδας.
Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης δίνει το «παρών», παρεμβαίνει στο καίριο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, παίρνει συγκεκριμένη θέση και ως πνευματική κορυφή δείχνει το δρόμο που οφείλουν να χαράξουν η χώρα και ο ελληνικός λαός. Βαδίζοντας στον έναν αιώνα ζωής, ο 92χρονος συνθέτης αποδεικνύει τη ζωτικότητά του, τη στιλπνότητα του πνεύματός του, τον άδολο πατριωτισμό του, πραγματοποιώντας μια ηθική κίνηση γεμάτη συμβολισμούς.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται ότι θα εκφωνήσει έναν ιστορικής σημασίας λόγο, κινητοποιώντας όχι μόνο την πολιτική ηγεσία, αλλά και όλους τους Ελληνες. Εχει ήδη διατυπώσει με καθαρότητα τη θέση του επισημαίνοντας ότι θα είναι ολέθριο για τη χώρα μας να συμπεριληφθεί η λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας. Αυτή τη θέση θα υποστηρίξει ακόμα πιο σθεναρά απόψε στο Σύνταγμα, επηρεάζοντας με το παράδειγμά του και στέλνοντας το μήνυμά του εντός και εκτός συνόρων.
Λίγο πριν βγει στο μπαλκόνι για να εκφωνήσει τον πύρινο λόγο του, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και απάντησε σε καίρια ερωτήματα.
Ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η στρατηγική της χώρας για το Σκοπιανό;
Οφείλουμε ως υπεύθυνος λαός να αναγνωρίσουμε τις δικές μας ευθύνες, γιατί η σιωπηρή αδιαφορία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1944 έως το 1992 άφησε να αιωρείται το όνομα «Μακεδονία» γι’ αυτή την ωμή παραχάραξη της Ιστορίας που θίγει βαθύτατα την ιστορική μνήμη και τα συμφέροντα της πατρίδας χωρίς να διαμαρτυρηθούν.
Η τιμωρία και η ποινή που καλούμεθα να πληρώσουμε για τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων του παρελθόντος είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να εξακολουθούν να ζουν με ένα όνομα με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές Σκοπιανών. Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι μόνο μάταιο αλλά και άδικο να ζητάς από κάποιον που γεννήθηκε με ένα όνομα της πατρίδας του να το αλλάξει ή ακόμα να το διανθίσει με καρυκεύματα του τύπου «Ανω», «Κάτω», «Νόβα» και επί τα αυτά! Δηλαδή μια γελοία απόπειρα για να γίνει από τους Ελληνες αποδεκτό το όνομα «Μακεδονία». [Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ]
Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, η ΕΛ.ΑΣ. θα θέσει σταδιακά σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους εξής δρόμους:
28ης Οκτωβρίου – Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Χαλκοκονδύλη , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.
Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Πλατεία Συντάγματος.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) , στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
Λ. Βασ. Αμαλίας , σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Γέλωνος , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Κατεχάκη , στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Δείτε το αφιέρωμα του ET Magazine του EleftherosTypos.gr για την Μακεδονία:
Τα θρυλικά συλλαλητήρια του 1992 για το Σκοπιανό
Χάνουμε την… μάχη στο Σκοπιανό σε ακαδημαϊκό επίπεδο;
Αμφίπολη: Ο τάφος που έφερε την Μακεδονία ξανά στο προσκήνιο
Μέγας Αλέξανδρος: Η ζωή και το έργο του μεγαλύτερου βασιλιά της Μακεδονίας
Παύλος Μελάς: Η ζωή και το άδοξο τέλος ενός μεγάλου Μακεδονομάχου
Ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από μεγάλα κινηματογραφικά blockbusters
Μεγάλοι ηθοποιοί που ήταν να παίξουν τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά… δεν
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]