Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε εκεί για να τιμήσει τους Ελληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Εκτορα Γιαλοψό, που σκοτώθηκαν στην κρίση των Υμίων.
Εντύπωση προκάλεσε το ότι η Αγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και όχι του Εξωτερικών και υποστήριξε πως εμπόδισε την προσέγγιση του πλοίου «Νικηφόρος» στα Υμια. Ουσιαστικά η ανακοίνωση χωρίς να το αναφέρει ξεκάθαρα υπονοεί πως τα Υμια είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.
Διαβάστε ακόμα: Ίμια: Το χρονικό της κρίσης, οι μαρτυρίες, οι πολιτικές αναταράξεις και η τραγωδία
Ο Πάνος Καμμένος έριξε το στεφάνι στη θάλασσα από το κατάστρωμα της κανονιοφόρου «Νικηφόρος». Στην Τουρκία φαίνεται πως είχαν προετοιμαστεί για την άφιξη του Ελληνα υπουργού στην περιοχή, καθώς έπλεαν 2 πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, ένα πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου του τουρκικού ναυτικού ενώ και ελικόπτερο της ακτοφυλακής κατέγραφε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην περιοχή. Λίγα λεπτά αργότερα οι εικόνες από το συγκεκριμένο ελικόπτερο διοχετεύτηκαν σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φαίνεται πως, την ώρα που η κανονιοφόρος κατέπλεε στην περιοχή των Υμίων, τα δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν ελιγμούς προκειμένου να εμποδίσουν την κανονιοφόρο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας στα Υμια. Πάντως οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα Υμια ήταν περικυκλωμένα από παντού από σκάφη της Τουρκίας και ο Πάνος Καμμένος έριξε το στεφάνι εξ αποστάσεως!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας που μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, «οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής προειδοποίησαν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος κατευθυνόταν προς τα Υμια για τη ρίψη στεφάνου. Μετά την προειδοποίηση, το ελληνικό σκάφος έφυγε από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας χωρίς να δοθεί συνέχεια στο περιστατικό». Για το θέμα έκανε δήλωση και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε πως «οι δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο».
Για τις εξελίξεις στα Υμια εξέδωσε ανακοίνωση και το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το επιτελείο, αφού ανέφερε πως εμποδίστηκε η προσέγγιση του ελληνικού πλοίου στα Υμια, σημείωσε πως «οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις με αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν να προασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους, που προκύπτουν από διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες».
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Πράγματι τα τουρκικά σκάφη δεν πλησίασαν τόσο κοντά στην κανονιοφόρο ώστε να προκληθεί επεισόδιο, όμως το θέμα είναι πως τα Υμια ήταν περικυκλωμένα από τουρκικά σκάφη, με τα ελληνικά πλοία να μην προσεγγίζουν την περιοχή.
Τις προκλήσεις ξεκίνησε ο Γιλντιρίμ
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει για τα Υμια και είχε αναφέρει πως η Αγκυρα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. «Την ώρα που εμείς είμαστε απασχολημένοι με το να μαχόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία, δεν ταιριάζει στους γείτονές μας να προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά. Κάτι τέτοιο δεν ικανοποιεί την Τουρκία και, αν υπάρξει παρόμοια δραστηριότητα εκ μέρους της Ελλάδας, εμείς ως Τουρκία έχουμε λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί».
Απάντηση στις συχνές κατηγορίες του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚP «χάρισε» 18 νησιά στην Ελλάδα έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος υποστήριξε πως την ιστορική ευθύνη του ότι δόθηκαν νησιά την έχει το CHP που υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης.
«Αν ρωτήσεις τον Κιλιτσντάρογλου, θα πει ότι νικήσαμε στη Λωζάννη. Και μετά στέλνει το “λογαριασμό” στην κυβέρνηση του ΑΚΡ για τα νησιά. Τα νησιά εσείς τα δώσατε! Εσείς! Οι αρχηγοί του δικού σας κόμματος τα έδωσαν! Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία. Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λωζάννη. Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέδριο νεολαίας του ΑΚP.
Το μήνυμα του Πάνου Καμμένου
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συνοδευόταν από τον ΑΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και στην ομιλία του προς τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» δήλωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Υμια.
Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Εκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων. Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο “Νικηφόρος”, γιατί, όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ενοπλες Δυνάμεις, εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του Ναυτικού Δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοι όχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το “Νικηφόρος”. Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ενοπλες Δυνάμεις. Για τους ήρωες που “έφυγαν” υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: “Αθάνατοι”».
Μανώλης Κωστίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]