Η αυριανή συνάντηση Μουζάλα – ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο δίνει την αφορμή για σχόλια γύρω από τις συνθήκες κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα και για το πάγωμα των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Το προσφυγικό έχει βγει τελευταία από το πεδίο ενδιαφέροντος του γερμανόφωνου τύπου, όχι μόνο διότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, αλλά γιατί έχει στραφεί η προσοχή της ΕΕ στις επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.
«Άθλιες συνθήκες κράτησης»
Μια συνάντηση αύριο στο Βερολίνο, του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ξυπνά το ενδιαφέρον αναφορικά με το προσφυγικό διότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα ξεπαγώσει τις ρυθμίσεις του Κανονισμού του Δουβλίνου που προβλέπουν επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ.
Ο σχολιαστής της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους έχουν σταματήσει οι επαναπροωθήσεις.
«Προς την Ελλάδα έχουν σταματήσει οι επαναπροωθήσεις από το 2011, τότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις απαγόρευσε λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα» σημειώνει σχετικά. «Αν και δεν έρχονται πλέον από την Τουρκία λόγω της συμφωνίας με την ΕΕ, εντούτοις στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες περιμένουν συχνά μεγάλα χρονικά διαστήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν».
Η εφημερίδα περιγράφει τις απαράδεκτες, όπως αποκαλεί, συνθήκες διαμονής τους σε βιομηχανικά παραπήγματα, χωρίς νερό και τρεχούμενο νερό. «Δεν υπάρχουν σχολικές τάξεις για τα παιδιά των προσφύγων, μαθήματα γλώσσας για τους ενήλικες, ενώ η οικονομική στήριξη είναι ελάχιστη».
Και ο σχολιαστής καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Με τις άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες η Ελλάδα δεν εκφοβίζει μόνο όσους θέλουν να περάσουν το Αιγαίο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και όχι απλώς προστασία, αλλά θέτει τους πρόσφυγες κάτω από τέτοιες συνθήκες, εμποδίζοντας έτσι τις χώρες του βορρά να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα εισόδου».
Πηγή: Deutsche Welle