Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Λίγη ώρα νωρίτερα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει την απόφαση ως «πολιτική» και η Αθήνα προειδοποιείται για τις «επιπτώσεις» που θα υπάρξουν στις διμερείς σχέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ είχε θέσει εμφατικά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, προ μηνός, κατηγορώντας μάλιστα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ασυνέπεια καθώς, κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, είχε δεσμευτεί για την έκδοση των πραξικοπηματιών. Η απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, που είναι και η μόνη που αποφασίζει για την έκδοση ή μη πολιτών άλλων χωρών, ενώ είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό Υπ.Εξ. «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση». «Χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Ωρες αγωνίας για την υγεία του - Διαψεύδονται οι φήμες περί εκδημίας του
Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα και αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η Γ’ Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».