Αν και το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του νέου Ιδρύματος, πολλά σημεία παραμένουν αναπάντητα τόσο για τους φοιτητές που ήδη φοιτούν στα δύο υπό συγχώνευση ιδρύματα όσο και για τους υποψηφίους των φετινών πανελληνίων που θα είναι οι πρώτοι εισακτέοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Το νέο μοντέλο
Με 26 τμήματα και 5 σχολές, το νέο Iδρυμα θα λειτουργήσει βάσει του νομοσχεδίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε αυτό. Στο νέο μοντέλο αποκλιμακώνεται η ένταση που είχε προκληθεί για τα τμήματα Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας με το υπουργείο Παιδείας να κάνει «πίσω» δημιουργώντας δύο ξεχωριστά τμήματα, ενώ για τα πέντε τμήματα για τα οποία υπήρξε εμπλοκή για την τύχη τους (Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής – Οπτομετρίας), τελικά προκρίθηκε η ένταξή τους ως κατευθύνσεις στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.
Ερωτήματα
1. Μείζον θέμα είναι η επιλογή πτυχίου των ήδη φοιτούντων στα δύο υπό συγχώνευση ιδρύματα. Η έναρξη λειτουργίας του πανεπιστημίου ορίζει την έγγραφη όχι μόνο των νεοεισακτέων των Πανελληνίων του 2018 αλλά και όσων ήδη φοιτούν στα Τεχνολογικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά. Σε ένα αρκετά ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα δύο Ιδρύματα θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 να έχουν επιλέξει αν επιθυμούν να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του τμήματος, η οποία δεν ανακαλείται. Θα γνωρίζουν εντός αυτού του χρονικού πλαισίου ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων;
2. Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων –ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη διορία που καλούνται να αποφασίσουν οι φοιτητές– είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς η συγχώνευση τμημάτων αλλά και η ένταξη νέων ειδικοτήτων ορίζει εκ νέου αναπροσαρμογή των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρωθεί για τους απόφοιτους των δύο ΤΕΙ. Πάντως πηγές του υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται να είναι σε θέση να απαντήσουν σε τι βαθμό θα μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για τους αποφοίτους του νέου Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, γίνονται συζητήσεις με στόχο την επίτευξη διευρυμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για νέα τμήματα σε σχέση με τα αντικείμενα των τμημάτων άλλων ΤΕΙ (σ.σ. όχι όμως ίσα με τους αποφοίτους άλλων πανεπιστημίων), ενώ είναι πολύ πιθανόν σε ορισμένα τμήματα τα επαγγελματικά δικαιώματα να μείνουν ως έχουν, με το πτυχίο από το νέο Ιδρυμα να είναι μόνο κατ’ όνομα «πανεπιστημιακό».
3. Ποια θα είναι τα νέα προγράμματα σπουδών των τμημάτων και των σχολών που δημιουργούνται στο νέο Ιδρυμα είναι ένα θέμα που θα περάσει από τη νέα Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα οριστεί από τον υπουργό Παιδείας και θα είναι ενδεκαμελής; Ενα ακόμα ερώτημα που θα προκύψει (και θα πρέπει να απαντηθεί από το νέο Ιδρυμα) αφορά τους ήδη φοιτούντες, καθώς στην περίπτωση που θα επιλέξουν να αποφοιτήσουν με πτυχίο Πανεπιστημίου, θα πρέπει να γνωρίζουν πόσα επιπλέον μαθήματα θα πρέπει να επιλέξουν.
4. Αναμονή μέχρι τον Μάρτιο του 2018 για τους υποψηφίους και για τον αριθμό εισακτέων που θα προκύψει για το νέο Ιδρυμα, από το οποίο τα 42 τμήματα και κατευθύνσεις των δύο ΤΕΙ έχουν περιοριστεί σε 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου.
Επανέρχονται τα διετή προγράμματα σπουδών
Επανέρχεται στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το θέμα των διετών προγραμμάτων σπουδών. Το σχέδιο νόμου ορίζει Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που θα ορίζουν το πρόγραμμα σπουδών και τον τρόπο εισαγωγής. Το πρόγραμμα σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον θα αφορά τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις με τον βαθμό του απολυτηρίου τους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, όλοι όσοι έχουν απολυτήριο ΕΠΑΛ θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στα διετή προγράμματα σπουδών, με τα υπόλοιπα κριτήρια να ορίζονται από τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Η δωρεάν φοίτηση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, πλέον ενός εξαμήνου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Οι σπουδαστές μέσω του Ιδρύματος θα κάνουν και πρακτική άσκηση. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη, οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων για τα οποία δεν θα χρειάζεται πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ όπως ισχύει για τους αποφοίτους των δημοσίων ΙΕΚ.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Αλλαγές στις μετεγγραφές και για τα αδέλφια
Νέα ρύθμιση φέρνει στον νόμο για τις μετεγγραφές ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου περιλαμβάνοντας στους δικαιούχους τα αδέρφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις μακριά από την οικία τους. Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό, τα αδέρφια θα δικαιούνται μετεγγραφής με στόχο καμία οικογένεια να μη συντηρεί παραπάνω από δύο σπίτια.
Αν και το ζήτημα των μετεγγραφών έχει εξελιχθεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα, με τις αιτήσεις να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, η νέα προσθήκη του υπουργού Παιδείας δεν είναι παρά ένα ξεχείλωμα του νόμου Μπαλτά, ο οποίος –αξίζει να υπενθυμίσουμε– προέκυψε έπειτα από μια απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τον προηγούμενο νόμο για ελεύθερες μετεγγραφές. Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα προσφυγής των αρχιτεκτονικών σχολών ΕΜΠ και ΑΠΘ με το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίζει ότι υποβιβάζεται η ακαδημαϊκή διαδικασία υπό τα ασφυκτικά κύματα των φοιτητών που «φορτώνονται» κυρίως τα κεντρικά Πανεπιστήμια. Ηδη φέτος οι μετεγγραφές έφτασαν τις 5. 572, ενώ, μετά τις ενστάσεις, ανέβηκαν στις 7.574. Σε αυτές θα προστεθούν και οι κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές, των οποίων τα αιτήματα ξεπερνούν τα 2.000, εξετάζονται από ειδική επιτροπή και αφορούν περιπτώσεις που δεν περιλαμβάνονται στον νόμο Μπαλτά.
Σχετικό ερώτημα έθεσε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, υπενθυμίζοντας ότι το όριο είναι στο 15% των εισακτέων κάθε Τμήματος σημειώνοντας ότι «έτσι όπως διατυπώθηκε η εξαγγελία, αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού καθότι δημιουργεί προσδοκίες σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, προσδοκίες οι οποίες είναι φανερό ότι δεν θα μπορούν να εκπληρωθούν».
ΤΙΤΛΟΣ: ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σχολή Μηχανικών
● Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
● Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής
● Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
● Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
● Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής
● Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
● Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών
● Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών
● Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
● Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
● Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
● Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
● Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού
● Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας
● Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
● Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης
● Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών
Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
● Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
● Τμήμα Δημόσιας Υγείας
● Τμήμα Εργοθεραπείας
● Τμήμα Μαιευτικής
● Τμήμα Νοσηλευτικής
● Τμήμα Προσχολικής Αγωγής
● Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Σχολή Επιστημών Τροφίμων
● Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
● Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
Μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς τα δύο ΤΕΙ θα λειτουργούν κανονικά ενώ από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του νέου πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου