Την ιδιότητα της υπόλογης για δύο πειθαρχικά παραπτώματα, που σχετίζονται με το χειρισμό της υπόθεσης του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, απέκτησε -με τη… βούλα της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου- η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, παραμονή της σημερινής της ακρόασης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των καταγγελιών περί πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.
Για διαδικαστικώς ανυπόστατη πράξη μίλησε στον «Ε.Τ.» ο συνήγορος της εισαγγελέως, Θέμης Σοφός.
Επικυρώνοντας το πόρισμα της αντιπροέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Ασπασίας Καρέλλου, η οποία ολοκλήρωσε την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της κ. Τσατάνη «δείχνοντας» παραπομπή, η κ. Θάνου άσκησε πειθαρχική αγωγή σε βάρος της για δύο παραπτώματα.
«Η συμπεριφορά της εισαγγελέως Εφετών δεν συνάδει με την ιδιότητά της και θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης», έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του Αρείου Πάγου βάσει του υλικού της προκαταρκτικής έρευνας (μαρτυρικές καταθέσεις κ.λπ.) και των αξιολογήσεων της κ. Καρέλλου.
Η… μεμπτή συμπεριφορά που αποδίδεται στην κ. Τσατάνη αφορά κατ’ αρχάς στην αφαίρεση της δικογραφίας Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στην οποία υποστηρίζεται ότι ανήκε η αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας. Περαιτέρω, της αποδίδεται ότι αρχειοθέτησε την υπόθεση μαζί με το σκέλος που αφορούσε στη δωροδοκία του Κύπριου, στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, από στέλεχος της Marfin, παρόλο που η ίδια φέρεται να είχε συμφωνήσει σε σύσκεψη με Κυπρίους συναδέλφους της να αναμένει το σχετικό πόρισμα των κυπριακών αρχών.
Τον τελικό λόγο έχει πλέον το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που θα αποφανθεί εάν τελέστηκαν τα παραπτώματα, τα οποία επισείουν ποινές που ξεκινούν από απλή επίπληξη και φθάνουν έως 3μηνη παύση καθηκόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πειθαρχική έρευνα κατά της κ. Τσατάνη είχε διατάξει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου λίγες εβδομάδες αφού η πρώτη αρχειοθέτησε τη δικογραφία Βγενόπουλου και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καταγγέλλοντας ευθεία παρέμβαση στο έργο της. Είχαν προηγηθεί αναφορές από τις κυπριακές αρχές που αμφισβητούσαν τους χειρισμούς της εισαγγελέως Εφετών στην υπόθεση της Λαϊκής. Η κ. Θάνου είχε διατάξει την πειθαρχική έρευνα «εγκαινιάζοντας» τον πρόσφατο νόμο που της χορήγησε τη σχετική αρμοδιότητα, είχε μάλιστα αποφασίσει να τη διενεργήσει αυτοπροσώπως. Μετά την υποβολή αίτησης εξαίρεσης για λόγους μεροληψίας από την κ. Τσατάνη, η πρόεδρος αποφάσισε να αναθέσει την υπόθεση στην αντιπρόεδρο Ασπασία Καρέλλου.
«Υποκινούμενα»
Από την πλευρά του ο δικηγόρος της εισαγγελέα, Θέμης Σοφός, με αναρτήσεις του στο twitter διέψευσε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, χαρακτήρισε μάλιστα τα σχετικά δημοσιεύματα υποκινούμενα εν όψει της ακρόασης της κ. Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών. «Η κ. Γ. Τσατάνη έχει υποβάλει πολυσέλιδο υπόμνημα με το οποίο δίδει εξαντλητικές απαντήσεις σε κάθε ερώτημα», ενώ «δεν έχει λάβει ουδεμία απάντηση επί των αιτήσεων που έχει υποβάλει νομίμως και εμπροθέσμως», σημείωνε ο δικηγόρος (σ.σ.: ζητούσε η αίτηση εξαίρεσης να κριθεί από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, αμφισβητώντας και τη νομιμότητα της απευθείας ανάθεσης της έρευνας στην κ. Καρέλλου). Μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο κ. Σοφός αναφέρθηκε σε «διαδικαστικώς ανυπόστατη πράξη που ουδέν αποτέλεσμα παράγει». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η διαρροή στο Τύπο μιας τέτοιας ενέργειας την παραμονή της ακρόασης της εισαγγελέως στην Επιτροπή ισοδυναμεί με απόπειρα παράνομης βίας».
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου