Ο αριθμός των προκλήσεων, δύο παραβιάσεις του εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας μπορεί να μην δημιουργεί μείζον ζήτημα ωστόσο η ενέργεια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας συνιστά μια ξεκάθαρη ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων της καθώς οι αναχαιτίσεις οπλισμένων F- 16 εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.
Σε τέτοιες περιπτώσεις δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές των πιλότων και αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα «ατύχημα» πάνω από το Αιγαίο αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εληνες επιτελείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έγινε με αποκλειστικό στόχο να πέσει ή ένταση πάνω από το Αιγαίο και να μειωθεί η άτακτη στρατιωτική δράση στο αρχιπέλαγος.
Επίσης, οι αναφορές που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις παραβιάσεις και η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα φαίνεται πλέον ότι δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο για την τακτική των προκλήσεων που όλο και πιο έντονα ακολουθούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι.
Και μπορεί σε πολιτικό επίπεδο ο Ερντογάν να ξακαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις, στην πράξη όμως καταγράφηκε επίσημα σήμερα ότι η Άγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί τα εληνικά κυριαρχικά διακιώματα και την έκταση του ελληνικόυ εναέριου χώρου.
Τα δύο οπλισμένα F-16 πέταξαν σε σχηματισμό μαζί με ένα κατασκοπευτικό CN-235 στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.