Τους 20 έφτασαν, δυστυχώς, οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα καθώς το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκε μια σορός στον χώρο του αμαξοστασίου, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το Σάββατο η σορός του άτυχου οδηγού Γιάννη Ρούμελη.
Η επιχείρηση της πυροσβεστικής είναι ακόμα σε εξέλιξη και έτσι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα.
Υπενθυμίζεται ότι η πυροσβεστική αναζητούσε τρεις αγνοούμενους από τις πλημμύρες της περασμένης Πέμπτης καθώς το Σάββατο εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ακόμα ατόμων.
Εικόνες-ντοκουμέντα: Στο φως οι αυθαιρεσίες που έφεραν την τραγωδία της Μάνδρας
Το νερό θυμάται… Θυμάται όλες τις αρχαίες και σύγχρονες διαδρομές του και επιστρέφει σε αυτές ειδικά όταν το ανθρώπινο χέρι αυθαιρετεί, αποψιλώνει δάση και εξαφανίζει τις εκβολές του.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Η βιβλική καταστροφή που δέχτηκε η Μάνδρα με εκατοντάδες τόνους νερού να εξαφανίζουν ολόκληρες συνοικίες, θάβοντας στη λάσπη ανθρώπους, δεν είναι τίποτα καινούργιο για την περιοχή καθώς παθογένειες δεκαετιών διαιωνίζονται.
Με το μπαλάκι ευθυνών να πετιέται μεταξύ Περιφέρειας – Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Δασαρχείων, η εγκεκριμένη μελέτη διευθέτησης των δύο φονικών ρεμάτων της Μάνδρας, πληρωμένη από τα δημόσια ταμεία, μένει στα γραφεία των υπευθύνων αντιπλημμυρικής θωράκισης, αφήνοντας τους 12.792 κατοίκους της Μάνδρας στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
Η αυτοψία της ομάδας έρευνας επιστημόνων «Γεωμυθική» έδειξε αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά μέχρι να συμβεί μία τραγωδία δεν ασχολούνται. Το μπάζωμα ενός από το μεγαλύτερα ρέματα της περιοχής μέχρι να πλημμυρίσει δεν απασχολεί παρά ελάχιστους.
Η αεροφωτογραφία του 1945 αποτυπώνει τη φυσική κοίτη του ρέματος «Σούρες» όταν τίποτα δεν είχε ακόμα χτιστεί πάνω του.
Οπως φαίνεται από την αεροφωτογραφία του 1945 σε σύγκριση με το 2017, η κοίτη του και η έκταση του ρέματος «Σούρες» που «έπνιξε» τη Μάνδρα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Η ανοιχτή του κοίτη, που μερικές δεκαετίες πίσω έφτανε μέχρι και τη θάλασσα, σε πολλά σημεία άγγιζε και τα 15 μέτρα, ενώ οι μαίανδροί του «έλεγχαν» την ορμητική του ροή. Πλέον δεκάδες νόμιμα-αυθαίρετα κτίσματα, κυρίως αυτά του δήμου, βρίσκονταν πάνω στο ρέμα, ενώ πλέον έχουν βουλιάξει μέσα στις λάσπες. Το ρέμα περνάει κάτω από δρόμους και εργοστασιακές εγκαταστάσεις, ενώ στα ελάχιστα σημεία όπου δεν έχει κτίρια εντός του έχει τόνους από μπάζα.
Η ίδια ακριβώς φωτογραφία σήμερα, 72 χρόνια μετά, δείχνει την αλλοίωση που έχει δεχτεί το ποτάμι. Τεράστιες εγκαταστάσεις Logistics, δρόμοι, τεράστια πάρκινγκ μέχρι και ένα γήπεδο έχουν χτιστεί πάνω στην κοίτη του. Μετά τις καταιγίδες, όλα αυτά έχουν καταστραφεί.
Η ομάδα μελέτησε τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα της εποχής και βρήκε τους δρόμους που ακολουθεί το νερό μέσα στην πόλη, από τη στιγμή που η κανονική του κοίτη είναι φραγμένη και δεν μπορεί να διοχετεύσει τους εκατοντάδες τόνους νερού που φτάνουν από το όρος Πατέρας.
Η ομάδα «Γεωμυθική» μελέτησε τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής και βρήκε τους δρόμους που ακολουθεί το νερό μέσα στην πόλη (με μπλε χρώμα), από τη στιγμή που η κανονική του κοίτη είναι φραγμένη και δεν μπορεί να διοχετεύσει τους εκατοντάδες τόνους νερού που φτάνουν από το όρος Πατέρας.
Η τάση της δημιουργίας των δρόμων της πόλης σε χειμάρρους φαίνεται πως δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα όσους ασχολήθηκαν με την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου, καθώς κανένα μικρό έργο δεν έχει κατασκευαστεί εκεί. Σε κάθε μεγάλη νεροποντή οι δρόμοι, Αριστοτέλους, Απόλλωνος, Ρόκου, Μενελάου, Αρτέμιδος, Ψηλορείτη, Σπετσών, Ψαρών, γίνονται οι «νέοι» δρόμοι του νερού αφού δεν βρίσκει τα παλιά μονοπάτια του. Φέτος, όμως, η διαφορά έγκειται στο ότι ο όγκος του νερού ήταν τρομακτικά περισσότερος, βυθίζοντας όλη την πόλη στα νερά του. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που δείχνουν την οδό Λουκά, έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης, που διασχίζει το ρέμα.
Σε κόκκινο χρώμα φαίνεται η κοίτη του ποταμού. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του ρέματος που έχει μπαζωθεί. Το μεγάλο πάρκινγκ οχημάτων που έχει χτιστεί πάνω στις «Σούρες» ανήκει στο Δήμο Μάνδρας!
«Είναι τόσο αλλοιωμένη η περιοχή από την προσπάθεια να αλλάξουν την πορεία του ρέματος, που όταν αυτό γεμίζει νερό νομοτελειακά θα συμπαρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του. Εχουν χτίσει νόμιμα πολυκατοικίες λίγα μέτρα από την κοίτη του. Είναι κοινή λογική ότι θα τις συμπαρασύρει, όπως και έκανε» λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός, μέλος της ομάδας.