Η πανεπιστημιοποίηση των δύο ΤΕΙ, Αθήνας και Πειραιά, βρίσκεται ακόμα στη συγχώνευση των τμημάτων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, στις αρχές του έτους προβλέπεται να οριστεί η διοικούσα επιτροπή του νέου Ιδρύματος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να δεχτεί τους πρώτους φοιτητές του.
Τι αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι:
-Σε πρώτο στάδιο, πέραν κάποιων διαρροών δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση των νέων τμημάτων και των κατευθύνσεων που θα συγκροτούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η επιτροπή βέβαια βρίσκεται ακόμα στο στάδιο επεξεργασίας της συγκρότησης των νέων τμημάτων, ώστε να στείλει τις σχετικές προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας προς έγκριση.
-Ποιος θα είναι ο αριθμός εισακτέων που θα εισάγονται στο νέο Ιδρυμα κι αν θα επηρεάσει προς τα κάτω το σύνολο των πρωτοετών που κατευθύνονταν προς τα δύο ΤΕΙ, λόγω της συγχώνευσης.
-Τι θα γίνει με τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές στα δύο ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας έχει αφήσει αυτό το ζήτημα στα χέρια των ηγεσιών των δύο Ιδρυμάτων για να διαχειριστούν το φοιτητικό δυναμικό τους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί στους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν η δυνατότητα μέσω της επιλογής κάποιων μαθημάτων να λάβουν είτε πτυχίο ΤΕΙ είτε πτυχίο Πανεπιστημίου.
Μία ακόμα πτυχή είναι αν θα ξεκινήσουν παράλληλα με τη λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου τα διετή προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές ΕΠΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», έχουν ήδη κατατεθεί κάποιες προτάσεις, με τη βούληση καθηγητών των δύο Ιδρυμάτων να ξεκινήσουν μαζί με τη λειτουργία των τμημάτων του νέου Ιδρύματος. Στα διετή προγράμματα η εισαγωγή θα είναι χωρίς εξετάσεις, αναζητούνται όμως τα κριτήρια από την ηγεσία.
Ανάμεσα και σε άλλες αλλαγές στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μια νέα ιστοσελίδα, masters.minedu.gov.gr του υπουργείου Παιδείας, τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή προσφέροντας ολοκληρωμένη ενημέρωση στους φοιτητές για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα των Ιδρυμάτων, από το Ιδρυμα και την πόλη διεξαγωγής μέχρι τα τέλη φοίτησης και την προθεσμία υποβολής αιτήσεων.
Παρέμβαση για τον Αμίρ
Η επίθεση στο σπίτι της οικογένειας του 11χρονου Αμίρ προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση προκάλεσε την οργή της ομοσπονδίας των δασκάλων (ΔΟΕ), που κάνει λόγο για μικροπολιτική στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παράγγειλε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέταση προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης στη Δάφνη και συγκεκριμένα στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ. Ο εισαγγελικός λειτουργός που θα «χρεωθεί» την έρευνα αναμένεται να εξακριβώσει αν και ποια αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα τελέστηκαν, καθώς και αν αυτά εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.
ΔΟΕ κατά Τσίπρα
Την ίδια ώρα, κι ενώ η προκαταρκτική εξέταση του υπουργείου Παιδείας για τον αποκλεισμό του Αμίρ από την επιλογή σημαιοφόρου συνεχίζεται, η ΔΟΕ κατηγορεί το υπουργείο αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν μεγάλη ευθύνη για το σκηνικό έντασης, με την Πολιτεία να ρίχνει τις ευθύνες και να κατηγορεί για ρατσιστική συμπεριφορά τους εκπαιδευτικούς του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης.
Μετά την επίσκεψή της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η μητέρα του Αμίρ σε επιστολή της στον πρώτο κάνει έκκληση ώστε να επανενωθεί με τον άντρα της ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου