Λίγους μήνες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας -με σοβαρό πλήγμα την αποβολή του Δημοσίου από πολιτική αγωγή- αλλά και την αθώωσή του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, μία νέα δικογραφία έχει φτάσει στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Ηδη -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει υποβληθεί εισαγγελική εισήγηση, κατά την οποία ο Λ. Λαυρεντιάδης και άλλα τέσσερα πρόσωπα θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιμέτωποι και πάλι με βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.
Αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο δεν έχει το τραπεζικό ίδρυμα της ProtonBank, αλλά η Νεοχημική, η εταιρία χημικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμάκων, που θεωρήθηκε για πολλά χρόνια ως ναυαρχίδα του ομίλου Λαυρεντιάδη. Σήμερα, όλα αυτά φαντάζουν μακρινό όνειρο, αφού τα έργα και οι ημέρες της επιχείρησης ελέγχονται ποινικά, ύστερα από τη δανειοδότησή της από πιστωτικά ιδρύματα, με στόχο να εξαγοραστεί στη συνέχεια από Αμερικανό επενδυτή.
Οι συνθήκες αυτές απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας βρίσκεται μία δικογραφία την οποία πρώτος χειρίστηκε ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Δραγάτσης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης. Ολα ξεκίνησαν από τη μηνυτήρια αναφορά επτά τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική, Ελληνική Τράπεζα, Γενική, Millennium και HSBC), όπου υποστηρίζουν πως ουσιαστικά εξαπατήθηκαν έτσι ώστε να χορηγήσουν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ για τη διπλή εξαγορά της εταιρίας Νεοχημική.
Η υπόθεση βρίσκεται -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και ήδη ο εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης έχει υποβάλει ενώπιόν του την πρότασή του, με την οποία ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη πέντε κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο Λ. Λαυρεντιάδης, στελέχη του ομίλου Λαυρεντιάδη και ένας ορκωτός λογιστής. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι κατά περίσταση αυτά της απάτης σε βάρος τραπεζών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Πλέον το λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο και θα αποφανθεί τελικά αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα δικαστούν.
Η μηνυτήρια αναφορά
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρονται στη μήνυση που κατέθεσαν οι επτά τράπεζες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, τον Ιούλιο του 2012, ζητώντας να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του Λ. Λαυρεντιάδη όσο και άλλων προσώπων. Σύμφωνα με τη μήνυση αλλά και με την έρευνα που ακολούθησε, επίκεντρο του ποινικού ελέγχου είναι η μεταβίβαση της Νεοχημικής στην αμερικανική εταιρία Carlyle, έναντι αντιτίμου ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η επιχείρηση φέρεται να ζήτησε σειρά δανείων από τις τράπεζες και για να επιτύχει τη χορήγησή τους, κατατέθηκαν στοιχεία που παρουσίαζαν ως υψηλότερη από την πραγματική την κερδοφορία.
Λάρισα: 12χρονοι λήστεψαν συνομήλικούς τους - Τους άρπαξαν και τα... παπούτσια
Πράγματι, η δανειοδότηση, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε, όμως -κατά την κατηγορία- αργότερα έγινε γνωστό πως τελικά ο Αμερικανός επενδυτής κατέβαλε μόλις 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τις δανειοδοτήσεις. Στο επόμενο διάστημα, η Carlyle εμφανίζεται να αντιλήφθηκε με τη σειρά της πως η Νεοχημική δεν ήταν αυτό που δήλωνε. Ο έλεγχος που η ίδια διενήργησε έδειξε -όπως αναφέρεται- μικρότερα κέρδη και πωλήσεις, ενώ και οι προβλέψεις ήταν «αισιόδοξες» σε σχέση με την πραγματικότητα.
Ετσι, η αμερικανική εταιρία αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι θα προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός και να επιστραφεί μέρος των αρχικώς καταβληθέντων χρημάτων. Αντίθετα, σύμφωνα με το «κατηγορώ» των τραπεζών, μόνο τα δικά τους χρήματα δεν επεστράφησαν, αλλά παρέμειναν στην πλευρά Λαυρεντιάδη.
ΥΠΟΘΕΣΗ PROTONBANK: Το Δικαστήριο έβγαλε «εκτός» το Δημόσιο
Τα ανοιχτά μέτωπα που έχει ήδη με την ελληνική Δικαιοσύνη ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν λένε να τελειώσουν. Εδώ και μήνες η δίκη για την ProtonBank βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης.
Μόλις πριν από περίπου ένα μήνα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τους 43 κατηγορούμενους για τη χορήγηση επισφαλών δανείων, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις, κατέληξε -ύστερα από σειρά συνεδριάσεων- περί της παράστασης πολιτικής αγωγής, πετώντας «εκτός» το Ελληνικό Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δέχθηκε να παρασταθούν ως πολιτκώς ενάγοντες και κατ’ επέκταση να υποστηρίξουν την κατηγορία, την υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζα, αναφορικά με τα επισφαλή δάνεια που χορήγησε, αλλά όχι για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αντίθετα, απέβαλε από τη διαδικασία, ως μη παραδεκτές, μεταξύ άλλων το Δημόσιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο ανήκει το «καλό» κομμάτι της ProtonBank μετά το διαχωρισμό της, και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
Αντωνία Ξυνού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής