Αρχηγός: Τρελός είσαι; Δεν θα φύγετε αν δεν βγάλετε δέκα χιλιάρικα, ούτε να το σκέφτεσαι.
Κατηγορούμενος Α’: Βγήκες κανονικά για δουλειά;
Κατηγορούμενος Β’: Κανονικά δεν έπρεπε να δουλεύει το μετρό, γιατί είπαν θα είχε απεργία. Δεν ξέρω όμως τι έγινε και όλα είναι κανονικά και πήρα εντολή να βγω.
Αυτοί είναι μερικοί ενδεικτικοί διάλογοι που είχε καταγράψει ο κοριός της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις δραστηριότητες της πολυπλόκαμης σπείρας πορτοφολάδων, που δρούσε την τελευταία 10ετία στην Αττική και όχι μόνο. Σε αυτές τις επικοινωνίες, πορτοφολάδες και αρχηγικά μέλη αποκαλούσαν τους αστυνομικούς: τσιβίλια, τα πορτοφόλια: πορτοκάλια και τα χρήματα: μαρούλι.
Τα μέλη της σπείρας τηρούσαν και… dress code (ενδυματολογικούς κανόνες) προκειμένου να μοιάζουν με τουρίστες για να προσεγγίζουν γκρουπ ξένων επισκεπτών που κινούνταν με προαστιακό σιδηρόδρομο ή λεωφορεία από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κατά τη διάρκεια του «τεχνητού συνωστισμού», οι… ελαφροχέρηδες, για να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους, χρησιμοποιούσαν ως προκάλυμμα εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια, σακάκια, ζακέτες και άλλα παρεμφερή αντικείμενα. Από εκεί και πέρα ξεκινούσε η «σκυταλοδρομία» του πορτοφολιού και η ασφαλής διαφυγή του πορτοφολά. Οι συνεργοί εγκλώβιζαν το θύμα, ενώ ο αρχικός παραλήπτης του πορτοφολιού το έδινε σε άλλο μέλος που απομακρυνόταν, άλλαζε βαγόνι και κατέβαινε στην επόμενη στάση. Αδειαζαν τα πορτοφόλια και τα πετούσαν σε κάδους ή υπονόμους, συνεχίζοντας τη δράση τους.
Αράχωβα: «Κόλλησαν» στο χιόνι χωρίς αλυσίδες - Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρίας
Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών εξιχνίασαν 784 κλοπές πορτοφολιών, εντόπισαν 498 πορτοφόλια, ενώ, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, οι κλοπές υπερβαίνουν τις 4.000. Κατά μέσο όρο οι «ελαφροχέρηδες» άρπαζαν 15 πορτοφόλια την ημέρα με κέρδος που έφθανε τις 3.500 ευρώ ημερησίως. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μετά την εξάρθρωση της συγκεκριμένης σπείρας, το τελευταίο 4ήμερο δεν έχει καταγγελθεί καμία κλοπή πορτοφολιού, την ώρα που κατά μέσο όρο καταγγέλλονταν 15 την ημέρα. Συνελήφθησαν 31 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά και συγκεκριμένα: 27 υπήκοοι Αλβανίας, 30χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, 31χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, 39χρονη υπήκοος Γεωργίας και ο 49χρονος απότακτος αστυνομικός που λάμβανε μερίδιο για να εξασφαλίζει το «ακαταδίωκτο». Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται επιπλέον 18 μέλη της συμμορίας.
Η 39χρονη από τη Γεωργία ήταν καθαρίστρια, στην αποθήκη του 54χρονου (συγγενούς γνωστής μουσικοσυνθέτριας) ο οποίος κατηγορείται για κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Είναι καθηγητής Καλών Τεχνών, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δήλωσε συλλέκτης. Ωστόσο, τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στην αποθήκη χρονολογήθηκαν από τους αρχαιολόγους τον 5ο αιώνα π.Χ. και δεν είχαν δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται ότι οι πορτοφολάδες πέρα από τους σταθμούς και συρμούς μετρό και ηλεκτρικού δρούσαν σε πανηγύρια και γήπεδα. Τα καλοκαίρια μετακινούνταν σε τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, για γιορτές και πανηγύρια, ενώ είχαν δράσει και σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.
Για να αυξάνουν τα έσοδά τους διέθεταν τα κινητά τηλέφωνα σε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο που διατηρούσε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, είτε μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου τα διοχέτευαν στην Αλβανία, ενώ εξαργύρωναν το συνάλλαγμα σε ανταλλακτήρια της πρωτεύουσας. Ενδεικτικό της καλής τους οργάνωσης είναι ότι έκλεβαν σε σημεία που δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, άδειαζαν τα πορτοφόλια και τα πετούσαν σε κάδους και υπονόμους και είχαν «έκτακτους συνεργάτες» τους οποίους μίσθωναν έναντι 20-30 ευρώ ημερησίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου