Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αποδεικνύεται στην πράξη ανίκανη να διαχειριστεί το θέμα της ΕΒΖ, παρά τις «κραυγές» και τις υποδείξεις που έκανε ως αντιπολίτευση. Βέβαια, τα σπασμένα θα πληρώσουν οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι για μία ακόμη χρονιά ατενίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κεφαλόπουλος αποφάσισε να παραιτηθεί λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζει η εταιρία, η οποία έχει κυριολεκτικώς στεγνώσει από ρευστό και αν δεν χρηματοδοτηθεί από την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς δεν μπορεί να ξεκινήσει τη ζαχαρική καμπάνια. «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο μέχρι και την προσεχή Δευτέρα», είπε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους. Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κεφαλόπουλος θα παραμείνει μέχρι μεθαύριο στη θέση του για επιχειρησιακούς λόγους.
Το ταμειακό θέμα που αντιμετωπίζει πλέον πολύ οξυμμένα η ΕΒΖ οφείλεται στην απόφαση της διοίκησης να μην υπογράψει για την πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία, για το προσφερόμενο ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ. Η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς επιμένει στην πώληση, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ΕΒΖ, και ως τώρα δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών.
Στις 29 Αυγούστου ήταν προγραμματισμένη γενική συνέλευση της ΕΒΖ με αντικείμενο την πώληση των μονάδων στη Σερβία, την απομείωση του υψηλού δανεισμού της εταιρίας, όπως και την ενδιάμεση σταθερή της χρηματοδότηση. Η διοίκηση δεν θέλει να υπογράψει την πώληση, καθώς θεωρεί ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια. Οπως επισημαίνει, το 2015, το ένα σέρβικο ζαχαρουργείο δεν είχε λειτουργήσει και το άλλο ήταν ζημιογόνο. Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα σέρβικα ζαχαρουργεία γύρισαν σε λειτουργική κερδοφορία που πλησίασε το «πακέτο προσφοράς» των 25 εκατ., οπότε και η διοίκηση της ΕΒΖ πρότεινε την κήρυξη του διαγωνισμού σε άγονο. Ομως ο διαγωνισμός πώλησης των εργοστασίων της Σερβίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας ΕΒΖ και Τράπεζας Πειραιώς για την αναδιάρθρωση της πρώτης με συνέχιση της χρηματοδότησής της.
Τελικά, το θέμα της πώλησης των δύο θυγατρικών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία παραπέμφθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των θυγατρικών της βιομηχανίας στη Σερβία συνεχίζονται, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών σχημάτων (περισσότερα από δύο) για την απόκτηση της Βιομηχανίας και των θυγατρικών της στη Σερβία, εκτός της προαναφερόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.
Τα άδεια ταμεία ήταν η αιτία που δεν καταβλήθηκε ακόμη το επίδομα αδείας στους εργαζομένους της, δεν έχει κλείσει συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του ζαχαρουργείου στο Πλατύ και πλέον όλη η σεζόν δείχνει να βρίσκεται στον αέρα. Υπενθυμίζεται ότι φέτος σπάρθηκαν 64.000 στρέμματα τεύτλων, από τα οποία αναμένεται να παραχθούν περί τους 45.000 τόνους ζάχαρης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να ξεκινήσει η φετινή καμπάνια, η ΕΒΖ χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στους τέσσερις με πέντε μήνες που θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθεί, το κόστος θα ανεβεί ως και τα 25 εκατομμύρια, αλλά στο μεταξύ θα καλύπτεται τμηματικά και από τα έσοδα που θα έχει η εταιρία από τις πωλήσεις.