Από τις πρώτες συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν ανηφορίσει για τη συμπρωτεύουσα ήταν αυτή με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την πορεία κάλυψης των κενών στα σχολεία λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι αλλά και για τις αλλαγές που έρχονται στο Λύκειο μαζί με το νέο εισαγωγικό σύστημα. Ειδικά το τελευταίο «καίει» τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτέθηκε προσωπικά όταν πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωνε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, υποσχόμενος ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα το νέο εισαγωγικό σύστημα.
Μέχρι σήμερα όμως η πολιτική ηγεσία δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο και φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις ώστε να ανακοινώσει ένα νέο σύστημα Πανελλαδικών αποφεύγοντας το να «ανακυκλώσει» τις ίδιες κούφιες δεσμεύσεις για κατάργηση των εξετάσεων χωρίς εναλλακτική πρόταση στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Ενα ακόμα φιάσκο αφορά το χρονοδιάγραμμα, μιας και η αλλαγή σε βάθος τριετίας (2020) καταρρίφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες διά στόματος Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος άφησε παραθυράκι για εφαρμογή του νέου συστήματος ακόμα και σε πέντε χρόνια.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, εντός του επόμενου μήνα -μπορεί και αρχές Οκτωβρίου- το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα αφορά τις αλλαγές στο Λύκειο. Αν και η νέα δομή του Λυκείου έχει διαρρεύσει και προαναγγέλλει γερό ψαλίδι στα διδασκόμενα μαθήματα, τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό για το νέο εισαγωγικό σύστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πολλές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι, όμως δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση.
Οι αλλαγές που μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει αφορούν αποκλειστικά το σχέδιο που έχει παραδώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Παιδείας. Πολλά σημεία βέβαια δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο τον υπουργό Παιδείας.
– Β’ και Γ’ Λυκείου: Από τα 18 μαθήματα που διδάσκονται μέχρι σήμερα στη δεύτερη τάξη Λυκείου, λιγότερα από 10 θα παραμείνουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα με παράλληλη αύξηση των διδακτικών ωρών ανά αντικείμενο. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στη Γ’ Λυκείου όπου οι μαθητές τώρα διδάσκονται 15 μαθήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας προσανατολίζεται σε 9 και 7 μαθήματα αντίστοιχα σε Β’ και Γ’ Λυκείου, τα οποία θα χωρίζονται σε υποχρεωτικά και επιλογής.
Κατάργηση Πανελλαδικών: Από την ελεύθερη πρόσβαση μέχρι μια σειρά προτάσεων-αλχημειών που δεν παρουσιάζουν καμία ουσιαστική καινοτομία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το αφήγημα της κατάργησης των Πανελλαδικών, χωρίς να τολμά η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δίνει στη δημοσιότητα κάποια πρότασή της. Αντίθετα, φορείς και επιτροπές αποτελούν δεξαμενή προτάσεων, τις οποίες ποτέ δεν ενστερνίζεται η ηγεσία. Τελευταία «πρωτοτυπία» ήταν το προσχέδιο του ΙΕΠ που έκανε λόγο για διατήρηση των Πανελλαδικών, πρόταση για την οποία δεν πήρε ποτέ θέση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου