Με συνεχείς ασκήσεις (ίσως όχι τόσο συχνές όσο παλιά λόγω οικονομικής αδυναμίας, αλλά με σενάρια υψηλής δυσκολίας) που βασίζονται σε πιθανές πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις Στο ότι κάθε άσκηση είναι βασισμένη σε ένα πολιτικο-στρατιωτικό σενάριο για την εξέλιξη μιας πιθανής κρίσης με την Τουρκία.
Και οι ασκήσεις αυτές είναι προετοιμασμένες και σχεδιασμένες για να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτά τα σενάρια.
Για το συγκεκριμένο να πούμε ότι υψηλά ιστάμενη πηγή του ΓΕΕΘΑ σημείωνε μιλώντας προς το pronews.gr ότι “Πρόβλημα ρoής πληροφοριών από την Τουρκία δεν έχουμε κανένα. Yπάρχει μια μεγάλη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών από την πλευρά μας η οποία ουδέποτε έπαυσε να υπάρχει”.
Βάσει αυτών των πληρoφοριών λοιπόν, καταρτίζονται τα σενάρια τα οποία είναι πράγματι εντυπωσιακά, αφού ξεκινούν από ασκήσεις αντιμετώπισης αιφνιδιαστικής αεραπόβασης στις Σέρρες και φτάνουν μέχρι την απόκρουση ομάδας σαμποτέρ στα ενεργειακά πεδία της Δυτικής Ελλάδας.
Για όλα αυτά τα σενάρια και τα ενδεχόμενα έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, καθώς από τον Σεπτέμβριο και εν όψει της έντασης που αναμένεται να υπάρξει με αφορμή την ίδρυση του Κουρδιστάν, η τουρκική αντίδραση μπορεί να έχει την χαρακτηριστικά “μεταφοράς του κέντρου βάρους της κρίσης” στα δυτικά…
Φυσικά οι πλέον εντυπωσιακές είναι αυτές όπως η τελευταία του Οκτωβρίου περί “Εκτέλεσης επιχειρήσεων αποτροπής για κατάληψη μικρονήσου Αν. Αιγαίου και σε περίπτωση αποτυχίας, εκτέλεση αμφίβιας ενέργειας για ανακατάληψή της, με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας”…
Ναι, είναι το σενάριο που αποτελεί την συνέχεια της επιχείρησης των Ιμίων: Ανακατάληψη μετά την αποτυχία της αποτροπής κατάληψης της νήσου…
Mελετώνται, γενικά, όλα τα ακραία σενάρια, βάσει και αυτού που συνέβη των περασμένο Φεβρουάριο στην Κάλυμνο με την διείσδυση τουρκικού ελικοπτέρου, αλλά και σενάρια κατάληψης μικρής κατοικημένης νήσου, βραχονησίδας για τοποθέτησης τουρκικής κεραίας κινητής τηλεφωνίας κλπ.
Ας δούμε όλο τον πίνακα των ασκήσεων της Δύναμης “Δ” (σε προσωπικό δεν ξεπερνά τα 1000 άτομα αλλά σε ισχύ είναι ανώτερη από την ισχύ μιας παλιάς Μεραρχίας)…
Rafale: Στην Ελλάδα και το 24ο «Γεράκι»
-Ενεργοποίηση τμήματος των αεροπορικών δυνάμεων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης σε θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.
-Ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») του Βόρειου τομέα με σκοπό την διεξαγωγή αεροκίνητης ενέργειας καθώς και ανάπτυξη τμήματος ορεινών καταδρομών στην περιοχή Σερρών. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων των τμημάτων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βόρειου χερσαίου τομέα καθώς και μεταφορικά Ε/Π του ΣΞ τα οποία και συνοδεύονταν από επιθετικά Ε/Π APACHE.
-Μεταφορά αμφίβιων καταδρομέων για το ξήλωμα κεραίας τουρκικής κινητής τηλεφωνίας που εγκαταστάθηκε σε μικρονησίδα του Αιγαίου χωρίς να γίνει αντιληπτή από το ελληνική σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
-Ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») του Νοτίου Τομέα με σκοπό την δοκιμασία και τον έλεγχο των διαδικασιών και δυνατοτήτων της δύναμης.
-Ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») του Νοτίου Τομέα με σκοπό την άμεση αερομεταφορά και ανάπτυξή του σε νησί του ΝΑ Αιγαίου για αποτροπή κατάληψής του.
-Ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») του Βορείου Τομέα με σκοπό την άμεση αερομεταφορά Ειδικών Δυνάμεων για αποτροπή και αντιμετώπιση πιθανών απειλών, στην περιοχή Θεσπρωτίας.
https://youtu.be/lFoWIJ6bv7o
-Ενεργοποίηση λόχων ορεινών καταδρομών («Δ») του Βορείου Τομέα με σκοπό την άμεση μετάβαση τμήματος Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή Νέων Κερδυλίων και προστασία της Γέφυρας Στρυμόνα ποταμού (Εγνατία οδός).
-Ενεργοποίηση τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») του Βορείου Τομέα με σκοπό την αερομεταφορά τμήματος Ειδικών Δυνάμεων με προστασία επιθετικών Ε/Π για εξασφάλιση και απομόνωση διαβάσεων στο Νομό Έβρου, από τις οποίες αναμένεται τουρκική ενέργεια
-Συγκρότηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») για εκτέλεση επιχειρήσεων αποτροπής για κατάληψη μικρονήσου Αν. Αιγαίου και σε περίπτωση αποτυχίας, εκτέλεση αμφίβιας ενέργειας για ανακατάληψή της, με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Πηγή: pronews.gr