Πίνουν «θάλασσες» (ακόμη και νοθευμένου) αλκοόλ, κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, επιδίδονται δημόσια σε ερωτικές περιπτύξεις, ενώ «πρωταγωνιστούν», για ασήμαντους λόγους, σε συμπλοκές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε τραγωδίες.
Το «όλα επιτρέπονται» πλασάρουν και κάποια βρετανικά πρακτορεία, τα οποία, με διάφορες προσφορές και κράχτη το (σχεδόν) τσάμπα αλκοόλ, τους προτρέπουν «να τα δώσουν όλα» στις διακοπές τους στον Λαγανά (Ζάκυνθος) αλλά και σε κάθε άλλο «Λαγανά», όπως είναι τα τελευταία χρόνια ο Κάβος (Κέρκυρα) και τα Μάλια (Κρήτη).
Το έγκλημα με θύμα τον 22χρονο Μπακάρι Χέντερσον, από το Τέξας, στον Λαγανά, καθώς και το περιστατικό με τη 18χρονη Βρετανή στα Μάλια, η οποία εισέπνευσε αέριο γέλιου, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική, έχει ενοχλήσει έντονα τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες, που βλέπουν, όπως λένε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, κάθε καλοκαίρι τον τόπο τους να διασύρεται και να γίνεται «πρώτη είδηση» σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Οπως τονίζουν κάτοικοι στο πανέμορφο νησί της Ζακύνθου, για τις εικόνες «ντροπής» δεν ευθύνονται μονάχα οι νεαροί τουρίστες, «οι οποίοι άλλοτε χορεύουν μεθυσμένοι και γυμνοί στο δρόμο, άλλοτε επιδίδονται σε κοινή θέα σε ερωτικά παιχνίδια και άλλοτε ρίχνουν ξύλο μεταξύ τους». Ευθύνεται και μια μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Κάποιοι ασυνείδητοι επαγγελματίες, οι οποίοι στο βωμό του κέρδους προσφέρουν σχεδόν τσάμπα αλκοόλ αμφιβόλου ποιότητας».
Μεγάλη ζήτηση έχει, ως φαίνεται, τελευταία και το ναρκωτικό του γέλιου (laughing gas), το οποίο, όπως καταγγέλλεται, οι νεαροί το βρίσκουν ακόμη και με τρία ευρώ.
Πάντως, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος χαρακτηρίζει «μεμονωμένο γεγονός» τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά, κληθείς να σχολιάσει τις αρνητικές αναφορές όσον αφορά στην περιοχή, τονίζει: «Δεν είναι σωστό να λέγονται τέτοια πράγματα!Το νησί μας είναι φιλόξενο και πανέμορφο…».
Παρόμοια άποψη έχει και η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη. Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναφέρει: «Η λύπη μας για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα είναι δεδομένη. Μας ενοχλεί πάρα πολύ το ότι το γεγονός αυτό αμαυρώνει την εικόνα της περιοχής και ακυρώνει τις προσπάθειες που γίνονται από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο Λαγανάς είναι μια πανέμορφη περιοχή που διαθέτει τη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία στη Μεσόγειο, και μάλιστα ενδείκνυται και για οικογένειες. Βεβαίως, κάποιες φορές τα πράγματα παρεκτρέπονται. Τι πρέπει να γίνει; Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή κυβερνητικό».
Χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά της Μακεδονίας - Αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήμα του οδικού δικτύου της Ημαθίας
Η κ. Τετράδη χαρακτηρίζει το πρόβλημα «περιορισμένο σε ένα δρόμο περίπου 300 μέτρων. Να πω ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή; Υπάρχει, όμως δεν είναι επαρκής. Εχουμε στείλει σχετικά αιτήματα στην κυβέρνηση, ζητώντας να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις».
Οσον αφορά στο «προφίλ» των νεαρών τουριστών, η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά εξηγεί πως είναι «νέα παιδιά από οικογένειες που έρχονται στο νησί. Ξοδεύουν χρήματα», ενώ σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με τα νοθευμένα ποτά σημειώνει «δυστυχώς, υπάρχουν, όπως υπάρχουν και σε άλλα νησιά».
«Είναι απαράδεκτο να έρχονται και να λένε “κάνουμε ό,τι θέλουμε”»
Δεκαοκτάρηδες που συμμετέχουν σε ομαδικά όργια, πεσμένοι στο δρόμο και αναίσθητοι από το μεθύσι, είναι ένα ελάχιστο «δείγμα» από τα έκτροπα που συμβαίνουν και στον Κάβο της Κέρκυρας, περιοχή που τα τελευταία χρόνια αποτελεί «νούμερο ένα» επιλογή για χιλιάδες Βρετανούς και Σκανδιναβούς ηλικίας 18 έως 32 ετών.
Στο παραλιακό αυτό θέρετρο ο τουρισμός αυτού του είδους κάθε χρόνο… ανοίγει πληγές που δύσκολα κλείνουν.
Παρά τις αντιδράσεις των ντόπιων, οι οποίοι ζητούν περισσότερη αστυνομική παρουσία, οι νεαροί τουρίστες δεν πτοούνται. Φεύγοντας από το παραμυθένιο νησί προετοιμάζονται για την επόμενη καλοκαιρινή τους… κραιπάλη! Μάλιστα, ανεβάζουν τα «κατορθώματά» τους, στο facebook, καθώς και σε διάφορα άλλα blogs, από τα ατέλειωτα ξενύχτια τους στα μπαρ και τις παραλίες, ακόμη και από τα νοσοκομεία όπου τελικά καταλήγουν σε λιπόθυμη κατάσταση.
Ποιος φταίει; Και σε αυτή την περίπτωση, τόσο οι νεαροί όσο και «ασυνείδητοι επαγγελματίες». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Κέρκυρας, Παναγιώτη Μπράμο, «ο Κάβος είναι μια παλιά, ελληνική, ιστορία. Τη γνωρίζουμε χρόνια. Φωνάζουμε κι όμως λύση δεν βρίσκουμε…».
Ιδιαίτερα ενοχλημένος από την εικόνα που βγάζει προς τα έξω ο Κάβος, κάνει λόγο για «ασυνείδητους επαγγελματίες» και αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν το κράτος να επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις;». Ο κ. Μπράμος υποστηρίζει ότι «κανένας δεν ελέγχει τους νεαρούς τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στο νησί με το σκεπτικό “κάνουμε ό,τι θέλουμε”, την ώρα που στην πατρίδα τους δεν επιτρέπεται να λειτουργούν έτσι. Αυτό που χρειάζεται είναι αστυνόμευση της περιοχής και, βέβαια, εφαρμογή του νόμου».
Και καταλήγει λέγοντας: «Δεχόμαστε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση εν ονόματι του τουρισμού. Τον τουρισμό τον κάνουμε εμείς, διότι εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα δώσουμε τις κατευθύνσεις και εκείνοι οι οποίοι θα βρούμε και τις σωστές λύσεις. Τι είναι; Εκατό, διακόσιοι νεαροί; Είναι απαράδεκτο να έρχονται εδώ και να λένε “κάνουμε ό,τι θέλουμε”. Ή υπάρχει νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί ή ειδάλλως ας παραδεχτούμε, εν πάση περιπτώσει, ότι δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε τους υπόλοιπους κατοίκους. Ο Κάβος έχει γίνει ένα γκέτο. Θέλουμε να έχουμε ένα γκέτο; Ας συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ότι έχουμε υποχρεώσεις σε αυτούς τους “υγιείς” τουρίστες που επισκέπτονται το νησί για να περάσουν όμορφα το καλοκαίρι».
Γίνονται… μαλλιά κουβάρια κάθε βράδυ
Στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται μια 18χρονη Βρετανή που έκανε διακοπές στα Μάλια. Η νεαρή, που φέρεται να εισέπνευσε αέριο γέλιου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για τα Μάλια της Κρήτης. Στην ειδησεογραφία και στα «κακά νέα» περιγράφονται τα τελευταία χρόνια δεκάδες συμβάντα με νέους σε κωματώδη ή ημιλιπόθυμη κατάσταση να νοσηλεύονται έπειτα από αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Αλλωστε, η εισπνοή του αερίου γέλιου από ένα μπαλόνι που θεωρείται πως προκαλεί ευφορία και χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα παραδεισένια, κατά τα άλλα, Μάλια.
Στο παρελθόν, σύμφωνα με τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχαν σχηματιστεί πολλές δικογραφίες από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από τη χρήση του, όμως οι περισσότερες περιπτώσεις αθωώθηκαν, καθώς η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι απαγορευμένη και μπορεί κανείς να τη βρει οπουδήποτε.
«Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε»
Μέχρι πρότινος, κορυφαίος προορισμός για τη βρετανική, κυρίως, νεολαία ήταν και το Φαληράκι της Ρόδου. Η κατάσταση είχε τεθεί εκτός ελέγχου, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, Φώτη Χατζηδιάκο (φωτό), «με τη σωστή συνεργασία όλων των φορέων το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Η εικόνα έχει αλλάξει και όλα είναι υπό έλεγχο».
Ο κ. Χατηδιάκος λέει επίσης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι: «Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν υπήρχε και πεζή αστυνομική περιπολία, κάτι που δεν υπάρχει. Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσες να περπατήσεις στην περιοχή. Εβλεπες νεαρούς στο δρόμο τυλιγμένους με σεντόνια ή ακόμη και γυμνούς που κρατούσαν μπουκάλια με ποτά στα χέρια. Στο Φαληράκι σήμερα έχει μπει μια τάξη. Αλλαξε η ποιότητα του τουρισμού. Σήμερα, γίνονται έλεγχοι τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εξακριβωθεί εάν τα ποτά είναι νοθευμένα».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής