Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για οργανωμένα κυκλώματα που δουλεύουν για μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που παράγουν καλλυντικά και φάρμακα και έχουν έδρα κυρίως την Ιταλία και τη Γερμανία. «Οι Αλβανοί έχουν αποψιλώσει τα δικά τους βουνά από τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Τα τελευταία δέκα χρόνια εισβάλλουν συστηματικά από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο στον Γράμμο, στα αλπικά λιβάδια του, δηλαδή σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων. Εχουν εντοπιστεί ακόμη και σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη μεθόριο. Εχουμε βρει λαθρεμπόρους που είχαν μαζί τους δέκα γαϊδούρια και το καθένα ήταν φορτωμένο με πέντε τσουβάλια φυτά! Καταλαβαίνετε το μέγεθος της καταστροφής», υπογράμμισε. Μάλιστα, υπάρχει σκληρός… ανταγωνισμός ανάμεσα στους λαθρεμπόρους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς χρονικά στον Γράμμο και να αρπάζουν φυτά τα οποία δεν είναι ακόμη ώριμα!
Σπάνιες ορχιδέες, η «Πριμούλα η Γνησία» (Primula veris) και η «Γεντιανή η Κίτρινη» (Gentiana lutea), βρίσκονται στο στόχαστρο των Αλβανών λαθρεμπόρων. Την κατάσταση προσπαθεί να ελέγξει με τα στελέχη του το τοπικό δασαρχείο, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Η πρόσβαση στα αλπικά λιβάδια του Γράμμου είναι δύσκολη και οι λαθρέμποροι γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια. Η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά συχνά σε συλλήψεις, αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τους λαθρεμπόρους, οι οποίοι πληρώνονται ακόμη και με 50 ευρώ το τσουβάλι.
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Σύμφωνα με τις αναφορές που δίνουν οι δασοφύλακες στην υπηρεσία τους, η καταστροφή της χλωρίδας γίνεται όχι μόνο από τις τεράστιες ποσότητες βοτάνων, που συλλέγονται παράνομα, αλλά και από τον τρόπο που γίνεται αυτό. Εισέρχονται γρήγορα στο ελληνικό έδαφος και από τη βιασύνη τους για να προλάβουν πριν εντοπιστούν, σε πολλές περιπτώσεις, ξεριζώνουν το τσάι αλλά και τα άλλα βότανα με αποτέλεσμα να χάνεται διά παντός η παρουσία τους. «Στο βαθμό που το επιτρέπουν τα τεχνικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, βρισκόμαστε στη γραμμή της ελληνοαλβανικής μεθορίου για να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς, Στέλλα Κωστακοπούλου.
Ομως, δεν είναι μόνο οι Αλβανοί που καταστρέφουν τον Γράμμο. Στις πλαγιές του ανεβαίνουν και Ελληνες -κυρίως Τσιγγάνοι- οι οποίοι έχουν στο στόχαστρό τους το… τσάι! «Καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό μέσα από οργανωμένες προσπάθειες με την Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δασών να ανακόψουμε την ολοένα αυξανόμενη τάση των Ελλήνων να ανεβαίνουν με τα τζιπ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο βουνό και να φορτώνουν τεράστιες ποσότητες τσαγιού», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Οπως είπε, πριν από μερικά χρόνια οι αρχές εντόπισαν ένα Ντάτσουν από τη Θεσσαλία, η καρότσα του οποίου ήταν γεμάτη από τσάι. «Προφανώς, δεν το ήθελαν για προσωπική κατανάλωση.
Συσκευάζουν το τσάι και το μοσχοπουλάνε στις λαϊκές αγορές των αστικών κέντρων», πρόσθεσε.
Η κ. Κωστακοπούλου εξήγησε ότι έχουν εκδοθεί και δημοσιοποιηθεί δύο αποφάσεις από τη Διεύθυνση Δασών της Καστοριάς, όπου ορίζεται με σαφήνεια τι ποσότητες μπορεί να συλλέξει κάποιος σε τσάι και άγρια βότανα, για προσωπική του χρήση και όχι για εμπορία. Για παράδειγμα, επιτρέπεται η συλλογή τσαγιού από την 1η Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, μέχρι πέντε κιλά ανά οικογένεια, ενώ για τα υπόλοιπα βότανα και αρωματικά φυτά, όπως μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, θρούμπι κ.λπ., επιτρέπεται μισό κιλό κάθε φορά. Επίσης, απαγορεύεται η συλλογή της άγριας ορχιδέας του Γράμμου, που οι παράνομοι συλλέκτες τη χρησιμοποιούν ευρέως στην παραγωγή σαλεπιού.
Πάντως, το επόμενο «μέτωπο» για τις τοπικές αρχές είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρεμπορίας… μανιταριών, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι Ελληνες σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του Γράμμου για να πάρουν μανιτάρια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν.
Άγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Πηγή φωτό: ΧΡήστος Τόσκος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου