Αστυπάλαια. Ένα λαμπερό κόσμημα σε σχήμα πεταλούδας “καρφιτσωμένο” ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Όχι άδικα. Η σαγηνευτική ομορφιά της μαγνητίζει όσους θέλουν να απολαύσουν την αιγαιοπελαγίτικη αύρα, την αυθεντική ελληνική φιλοξενία, εξαιρετικά τοπικά εδέσματα, αστραφτερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πλημμυρισμένοι από το ελλαδικό φως και το γαλανόλευκο ‘Αγιο Πνεύμα του ουρανού, της θάλασσας και της, σαν από παραμύθι βγαλμένη, Χώρας της.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Πανορμίτης Κονταράτος το νησί αυτό της άγονης γραμμής, όσο ευλογήθηκε από τον Θεό της Ελλάδας, άλλο τόσο φαίνεται να αδικείται και να παραμελείται από την Ελληνική πολιτεία για τη διαχείριση της καθημερινότητάς της. Και προσθέτει ότι με μία μόνο μόνιμη γιατρό στο δυναμικό του νησιού, αντιμέτωπη με το «τέρας» της γραφειοκρατίας της κεντρικής διοίκησης για τις πλέον απλές λειτουργίες, με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη και λειτουργία των υποδομών της, αλλά με το πείσμα, τη δύναμη και την αγάπη των κατοίκων της για τον τόπο τους, η Αστυπάλαια κοιτά κατάματα και βρίσκει λύσεις στα προβλήματά της σχεδόν μόνη της εδώ και δεκαετίες, έχοντας μέχρι πρότινος να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, και τον φόβο της λειψυδρίας.
Το νησί των 1250 κατοίκων, εκ΄ των οποίων οι 300 ανήλικοι, κατάφερε να νικήσει τους ορατούς και πιθανούς κινδύνους για την υδροδότησή της, σε ένα περιβάλλον εχθρικό σε σχέση με την επάρκεια και τη διαχείριση του νερού και με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να φαίνονται ορατές στο άμεσο μέλλον. Η μονάδα επεξεργασίας νερού της λιμνοδεξαμενής είχε μόνο μια δεξαμενή και το αντλιοστάσιο υπολειτουργούσε λόγω βλάβης του αντλητικού συστήματος. Οι άμεσοι κίνδυνοι ωστόσο εξαλείφθηκαν, με κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και την υλοποίηση έργων μέσω του «Αποστολή Νερό» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε νησιά του Αιγαίου, και του «Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων», που υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med).
Πολύ πρόσφατα εγκαινιάστηκαν τα έργα, ύψους 50.000 ευρώ, που αφορούν στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του ταχυδιυλιστηρίου, το οποίο τροφοδοτείται από τη λιμνοδεξαμενή του Δήμου Αστυπάλαιας χωρητικότητας 875,000 κ.μ. και που σημειωτέον είναι από τις πιο πετυχημένες κατασκευαστικά στο Αιγαίο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν τα βελτιωτικά έργα του αντλιοστασίου και κατασκευάστηκε εφεδρική δεξαμενής για το ταχυδιυλιστήριο του δήμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του 80% του πληθυσμού του νησιού και ειδικότερα, των κατοίκων στη Χώρα και το Λιβάδι.
Το βρόχινο νερό που συλλέγεται στο φράγμα-λιμνοδεξαμενή, με κατάλληλη επεξεργασία γίνεται πόσιμο. Μάλιστα, η αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης νερού συμβάλλει σημαντικά στην υδατική ασφάλεια του νησιού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όποτε η ζήτηση του νερού είναι ιδιαιτέρως αυξημένη λόγω τουρισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ