Η ομοσπονδία ζητούσε ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν ότι όλοι οι νυν συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι. Ομως, στο θέμα του ορίου ηλικίας για τις προσλήψεις μονίμων η τροπολογία το ανεβάζει από τα 45 στα 50 έτη. Αυτό όμως εκτιμάται ότι συνεχίζει να αφήνει απέξω πολλούς από τους σημερινούς συμβασιούχους οι οποίοι είχαν ευνοηθεί από τα μόρια της μακρόχρονης ανεργίας.
Στο αίτημα της αυξημένης μοριοδότησης, η τροπολογία δίνει έως και 408 μόρια για 24 μήνες εργασίας με σύμβαση (17/μήνα). Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητούσε 10 μόρια/μήνα χωρίς όμως το όριο των 24 μηνών, συν πρόσθετα μόρια για εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Εκτιμάται ότι η μοριοδότηση των 408 μπορεί να μην οδηγεί σε διορισμό εάν εμφανισθεί υποψήφιος με πολλούς μήνες ανεργίας.
Ετσι, πιθανολογείται ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει άρση του αδιεξόδου, δεσμευόμενος είτε ότι θα αποκλειστούν οι ιδιώτες από την καθαριότητα είτε ότι στο μέλλον οι διορισμοί θα αφορούν μόνο μόνιμους και όχι συμβασιούχους.
Χρειάστηκε βέβαια να φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο με τα σκουπίδια, να βάλουν τις φωνές από απλοί πολίτες μέχρι οι εισαγγελικές αρχές για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση, η οποία μέχρι πριν από λίγες μέρες έταζε ακόμη μονιμοποιήσεις συμβασιούχων. Ομως, παρά τα βήματα οπισθοχώρησης που έγιναν χθες από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, η ομοσπονδία των εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ παρέμεινε ανυποχώρητη και το αδιέξοδο πλήρες. Μέχρι που χθες βράδυ έφθασε η πρόσκληση από το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε κάθε τάξη διαμαρτυρόμενων εργαζομένων να κινητοποιείται και να αξιώνει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η πρόσκληση απευθύνεται στην ΠΟΕ-ΟΤΑ «προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες».
Είναι προφανές, όμως, ότι η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού υποδηλώνει όχι μόνο μια παραδοχή ότι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί αρμόδιοι απέτυχαν παταγωδώς αλλά και το φόβο ότι η κοινή γνώμη έχει φθάσει στο μη περαιτέρω και εκτός από το να διαμαρτύρεται είναι έτοιμη πλέον να ακούσει με προσοχή τις προτάσεις εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων που βγαίνουν στην επιφάνεια, όπως εκείνη της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την οποία μίλησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμως, η είσοδος ιδιωτών στα σκουπίδια είναι κάτι που η κυβέρνηση Τσίπρα αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας, αλλά παρασκηνιακά, οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες είναι εντατικές. Οπότε το πρόβλημα, όπως και γενικότερα, είναι να μείνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση πάση θυσία όρθια για να προωθήσει τις λύσεις που εκείνη απεργάζεται.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τριήμερο μεταξύ 29 Ιουνίου και 1 Ιουλίου διοργανώνεται στα Τρίκαλα η Πανελλήνια Σύνοδος του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (όπου συμμετέχουν οι δήμοι) η οποία τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή της ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ως «μεγάλους χορηγούς» όλους «τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους» (ΗΛΕΚΤΩΡ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, WATT, ΜΕΤΚΑ, HELESI, SYCHEM, ΕΕΑΑ). Μάλιστα, προαναγγέλλει ότι θα έχει δυναμική παρουσία στην εκδήλωση και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η μόνη φωνή που θα ακουστεί θα είναι αυτή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Αλαλούμ με το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο - Πώς μπήκε και βγήκε το λουκέτο
Το ερώτημα είναι ποιο ρόλο θα αποφασίσει να παίξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Η ηγεσία της ομοσπονδίας είχε χθες μια επεισοδιακή συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από την πύλη του υπουργείου, όπου σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις με δυνάμεις της ΕΛΑΣ, αλλά συνεχίστηκαν στο γραφείο του υπουργού. Η συνάντηση κράτησε ελάχιστα, και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας κατήγγειλε τον υπουργό ότι τον ειρωνεύτηκε και απέρριψε μέσα σε πέντε λεπτά την πρόταση της ομοσπονδίας για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μέσα από έναν «κλειστό διαγωνισμό», με μοριοδότηση που θα ενισχύει αποφασιστικά όσους εργάζονται σήμερα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ο υπουργός φάνηκε αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη, καθώς δήλωσε στη συνέχεια ότι μπορεί να συζητήσει ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων, εκείνο που αφορά την κατάργηση του ορίου ηλικίας. Αργότερα, το απόγευμα, έπειτα από συνάντηση με την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ), ο υπουργός δήλωσε ότι αποδέχεται ένα ακόμη αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αφορά την αυξημένη μοριοδότηση για όσους έχουν προϋπηρεσία. Ομως, φαίνεται πως το αυτογκόλ είχε ήδη επιτευχθεί…
Οι υποχωρήσεις Σκουρλέτη έμοιαζαν να πέφτουν στο κενό. Τζάμπα και οι αλλεπάλληλες συναντήσεις με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της Γ. Πατούλη που έως πριν από λίγες μέρες αποτελούσε «κόκκινο πανί», με αποτέλεσμα ο διάλογος του υπουργείου για το «νέο Καλλικράτη» να γίνεται μόνο με μεμονωμένους δημάρχους.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου