Μάλιστα, κάνοντας ευθεία αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ.Γαβρόγλου που απέδιδε ευθύνες στην έλλειψη «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος», οι καθηγητές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ταυτόχρονα δεν έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα στο πανεπιστήμιο.
Με σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι παρά τις μεγάλες ευθύνες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, πρέπει να δώσουν άμεση προτεραιότητα στο πρόβλημα και να καταβάλουν τις προσπάθειες που απαιτούνται.
Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση αναφέρεται, «Το άσυλο δεν πρέπει να δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και να δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους» και προσθέτει, «Οι ευθύνες της Πολιτείας για την αδράνεια που επιδεικνύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στα πανεπιστήμια είναι μεγάλες».
Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η απόφαση- ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ για τα νέα φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου.
Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο βρέθηκαν γιατροί για το θάνατο τρίχρονου κοριτσιού
«Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για τα όσα εκ νέου συμβαίνουν στους χώρους του ΑΠΘ και ιδιαίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή σχετικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών, τα οποία αποτελούν και κύρια θέματα στον Τύπο των προηγούμενων ημερών.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει τα ίδια μέσα και την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στους χώρους της. Η Πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της οφείλει σε συνεργασία με τις αρχές των ιδρυμάτων να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα προστατεύουν τις ζωές των ανθρώπων και τις ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις.
Το άσυλο δεν πρέπει να δίνει πρόσφορο έδαφος στην εμφάνιση αυτών των φαινομένων και να δημιουργεί εμπόδια στην αντιμετώπισή τους. Για το λόγο αυτό το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του από την επαπειλούμενη επαναφορά της έννοιας του ασύλου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και ζητά να μην νομοθετηθεί μια διάταξη αυτής της μορφής.
Οι ευθύνες της Πολιτείας για την αδράνεια που επιδεικνύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στα πανεπιστήμια είναι μεγάλες. Δυστυχώς, οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας με τις οποίες μετατίθενται οι ευθύνες για την αντιμετώπιση των φαινομένων του απλού ποινικού δικαίου στην έλλειψη «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος», στους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση, αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ακέραιες, την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του.
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ζητά, όμως, και από την Πρυτανεία του Α.Π.Θ. να δώσει άμεση προτεραιότητα στο ζήτημα της παρεμπόδισης της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών παραβατικότητας στους χώρους του πανεπιστημίου και ιδιαίτερα της Πολυτεχνικής Σχολής και να καταβάλει τις προσπάθειες που απαιτούνται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Ο ΕΣΔΕΠ δηλώνει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα του να συνδράμει κάθε ενέργεια αντιμετώπισης των φαινομένων παραβατικότητας από τις Πρυτανικές αρχές»
ΠΗΓΗ: seleo.gr