Ανακοινώθηκαν τα «ήσσονος σημασίας» μαθήματα, όπως είχε χαρακτηρίσει ο Νίκος Φίλης αυτά από τα οποία θα κοπούν ώρες στο νέο Γυμνάσιο που φέρει την υπογραφή του. Τελικά, ο κλήρος έπεσε σε όχι και τόσο… ασήμαντα διδακτικά αντικείμενα, μιας και η Βιολογία (εξεταστέο μάθημα στις Πανελλαδικές) και η Γεωγραφία χάνουν μία ώρα, η Οικιακή Οικονομία εξαφανίζεται από τη Β’ Γυμνασίου, ενώ τα Αρχαία, για τα οποία προετοίμαζε το έδαφος εδώ και εβδομάδες, έχουν απώλειες τριών ωρών συνολικά. Αυτό, βέβαια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μεταφράζεται σε 2.000 αναπληρωτές λιγότερους για την επόμενη χρονιά.
Η κοπτορραπτική στο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν έγινε τυχαία και σίγουρα όχι αποκλειστικά με παιδαγωγικά κριτήρια, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς που πρόλαβαν να ρίξουν μια γρήγορη ματιά στο νέο πρόγραμμα. Ο κόφτης σε συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα πρόκειται απλά για αλχημείες του υπουργού ώστε να μειώσει ώρες, άρα και κενά, στα μαθήματα όπου εμφανίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις εκπαιδευτικών. Από τα 7.000 κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το μεγαλύτερο μέρος είναι φιλόλογοι, βιολόγοι και φυσικοί.
Οι φιλόλογοι χάνουν τρεις ώρες από τα Αρχαία, ενώ οι φυσικοί και οι βιολόγοι που είχαν πρώτη ή και δεύτερη ανάθεση τη Βιολογία και τη Γεωγραφία βγαίνουν εξίσου χαμένοι. Παράλληλα, και οι καθηγητές της Οικιακής Οικονομίας, εκτός από τη μία ώρα του μαθήματός τους, χάνουν την τρίτη ανάθεση που είχαν στη Γεωγραφία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.
Η μοναδική ειδικότητα που «γλιτώνει» από τον πέλεκυ του υπουργείου Παιδείας είναι οι μαθηματικοί. Πρόκειται για μία ακόμα κατηγορία που διατηρεί μεγάλο ποσοστό στις ελλείψεις, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας έχει βρει λύση και γι’ αυτό καθώς θα καλύψει τα κενά με παράλληλη ανάθεση από καθηγητές Πληροφορικής.
Μπορεί ο υπουργός Παιδείας να αναφέρει σε συνεντεύξεις του ότι τα κονδύλια για τους αναπληρωτές της επόμενης σχολικής χρονιάς θα κινούνται στα ίδια επίπεδα με φέτος (σ.σ.: πάνω από 20.000), όμως οι υπολογισμοί των εκπαιδευτικών σημειώνουν ότι με τις παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη σε Δημοτικά και Γυμνάσια, 7.000 αναπληρωτές συνολικά δεν θα διοριστούν του χρόνου. Επομένως, αυτόματα, τα κενά πέφτουν στα 16.000 για την επόμενη χρονιά.
Οσο για το εκπαιδευτικό κομμάτι, παρά την επιχειρηματολογία του Νίκου Φίλη, πως, αν και αρχαιολάτρης, η Ελληνική Γλώσσα διδάσκεται λιγότερες ώρες απ’ ό,τι τα Αρχαία, το νέο πρόγραμμα Γυμνασίου που δημοσιεύτηκε χθες δεν δικαιώνει τις απόψεις του περί «παρά φύσιν» διδασκαλίας των Αρχαίων. Το μάθημα της Γλωσσικής Διδασκαλίας κερδίζει μόνο μία ώρα στην Α’ Γυμνασίου, ενώ στις υπόλοιπες παραμένει ως έχει. Παράλληλα, το «project», που αποτελούσε ξεχωριστό διδακτικό μαθησιακό αντικείμενο, δεν κατάφερε να μακροημερεύσει (σ.σ.: μετράει μόλις τρία χρόνια εφαρμογής) καθώς εντάσσεται σε τρία μαθήματα, σε αυτά της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου