Η πρώτη φωλιά εντοπίστηκε σε ένα σημείο όπου λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης η παραλία έχει μικρύνει σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαραίτητος διαθέσιμος και ασφαλής, για τις φωλιές, χώρος, γεγονός που οδηγεί στη μεταφορά τους σε πιο ασφαλή σημεία, από τους ερευνητές του Συλλόγου, προκειμένου να μην καταστρέφονται από την επαφή με το κύμα.
Σύμφωνα με το σύλλογο, το έργο του οποίου στο Ρέθυμνο έχει μεγάλη κοινωνική αποδοχή: «Η καθημερινότητα των εθελοντών του συλλόγου, περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα με έλεγχο και καταγραφή της φυσικής κατάστασης των παραλιών ωοτοκίας και τον εντοπισμό ιχνών θαλασσίων χελωνών που οδηγούν σε φωλιές. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες, κατά την διάρκεια των οποίων οι εθελοντές, με υπομονή και αγάπη προς το σπάνιο αυτό είδος που συνεχίζει και επισκέπτεται το νησί της Κρήτης, παραμένουν στην παραλία εωσότου εντοπίσουν και προστατεύσουν τις φωλιές».
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Οι θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης, αποδεικνύουν για μια ακόμη χρονιά ότι αποτελούν τον αρχαιότερο επισκέπτη του νησιού, τιμώντας το με την παρουσία τους. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κρητική φιλοξενία, που φημίζεται ανά τον κόσμο, να συνεχίσει να καλοδέχεται την θαλάσσια χελώνα στον ίδιο βαθμό, διατηρώντας πάνω από όλα τους βιοτόπους αναπαραγωγής τους σε καλή κατάσταση, εφαρμόζοντας τα απλά μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και που αφορούν, όχι μόνο το είδος, αλλά και τις παραλίες ωοτοκίας. «Τις σημαντικές αυτές παραλίες που επισκέπτεται πλήθος τουριστών κάθε χρόνο ακριβώς για τον ίδιο λόγο που τον επισκέπτονται και οι θαλάσσιες χελώνες, για την καθαρότητα και την ποιότητα τους, το αμμουδερό τοπίο και το καλό κλίμα» επισημαίνει η Αθανασία Νικολοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ.
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται καθημερινά στους ενημερωτικούς σταθμούς του συλλόγου, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, καθώς επίσης και από τις 05:00 το πρωί στις παραλίες από το Δελφίνι μέχρι την Σκαλέτα στον κόλπο του Ρεθύμνου.