Τον λευκό ήχο του φλοίσβου κάλυψαν οι σειρήνες που ήχησαν. Κατά μία έννοια, η ειρήνη έχει χαθεί – ή ίσως κρατείται αιχμάλωτη, όπως άλλωστε, και οι όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς.
Η αγωνία και η ένταση είναι πλέον αισθητές. «Αισθάνομαι από τους δρόμους ότι οι άνθρωποι ανησυχούν που βρίσκονται στο Ισραήλ. Ιδιαίτερα οι Ισραηλινοί ανησυχούν που βρίσκονται στην παλιά πόλη Γιάφα. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά εμείς θα είμαστε εδώ ασχέτως με το τι θα συμβεί», αναφέρει η Γιάνα Λεβιτάν, που διαθέτει κατάστημα με σουβενίρ στη γειτονιά.
Η ανασφάλεια είναι διάχυτη, με τον Σάντι, έναν Αραβο-ισραηλινό οδηγό ταξί, να περιγράφει στο «The Media Line»: «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να έρθουν στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή. Δεν αισθάνονται ασφαλείς. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τόσο άσχημο. Με το ζόρι επιβιώνουμε».
Ομως οι Ισραηλινοί είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και δυνατοί, λέει ένας εκ των κατοίκων στο Τελ Αβίβ, ο Γιόελ, που σημειώνει πως «υπάρχει φόβος, όμως οι άνθρωποι είναι έξω και δεν σταματούν να ζουν».
Τουρίστες όπως ο Μίκαελ και η Κιάρα, από τη Γαλλία, περιγράφουν μια σύνθετη εικόνα του Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια του πολέμου – όπου η ζωή μοιάζει τόσο οικεία όσο και διαταραγμένη. Αν και παρατήρησαν κλειστά καταστήματα και πιο ήσυχους δρόμους, η επίσκεψή τους αποκάλυψε μια πόλη αποφασισμένη να διατηρήσει τον παλμό της.
Ο Χεν Μαζίγκ, ένας νέος Ισραηλινός συγγραφέας και ιδιαίτερα επιδραστικός στα σόσιαλ μίντια, υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει κανείς να ζητάει από το Ισραήλ να απομακρύνει την ασπίδα του, αλλά να πάρουν τα όπλα από τα χέρια των τρομοκρατών. «Εμείς δεχόμαστε επίθεση. Από την 7η Οκτωβρίου έχουμε δεχτεί 8.000 ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ, σχεδόν 400 βαλλιστικούς πυραύλους σε μία νύχτα από το Ιράν. Την τελευταία εβδομάδα χρειάστηκε να πάω στο καταφύγιο τουλάχιστον τέσσερις φορές. Ζω στο Τελ Αβίβ και δεν είναι ούτε εδώ ασφαλές εξαιτίας των επιθέσεων από “αντιπροσώπους” του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να τελειώσει εδώ, γιατί η Δύση θα είναι η επόμενη», σημειώνει.
«Εδώ είναι το σπίτι μου»
Η Αντι Ταμίρ βρέθηκε αντιμέτωπη με το δίλημμα: να πάει διακοπές στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη -ζει σε μια πόλη κοντά στη βόρεια ισραηλινή ακτογραμμή, εντός εμβέλειας της Χεζμπολάχ- ή να μη φύγει καθόλου. «Δεν θέλω να παίζω με την τύχη σε αυτόν τον βαθμό, αλλά δεν θέλω να σταματήσω και τη ζωή μου εξαιτίας της κατάστασης».
«Είναι σαν να ζούμε δύο πραγματικότητες την ίδια στιγμή», λέει η Καρίν Χέρσκοβιτς, μία Ισραηλινή influencer που ζει στις ΗΠΑ, αλλά ταξιδεύει συχνά στο Ισραήλ. «Δουλειά, παιδιά, ρουτίνα, πάρτι και ζωή, την ώρα που αντιμετωπίζω συνεχώς τη θλίψη, τις πραγματικές απειλές και την αβεβαιότητα», έγραψε προ ημερών στο Instagram.
«Η ζωή κινείται με τρελούς ρυθμούς και ξεχνάς. Τη μία ημέρα υπάρχει μια επίθεση και την επομένη είναι απλώς καθημερινότητα», λέει στo Jewish Telegraphic Agency ο Αμίτ Μιζράχι. Οπως για πολλούς Ισραηλινούς, η ζωή του άλλαξε μετά την 7η Οκτωβρίου 2023. Απέκτησε άδεια οπλοφορίας, στη συνέχεια όπλο και παραμένει συνεχώς σε επαγρύπνηση σε δημόσιους χώρους, ψάχνοντας συνεχώς τις εξόδους και παρακολουθώντας για ύποπτη δραστηριότητα. «Ο,τι και αν συμβαίνει, νιώθω ασφαλής. Είναι το σπίτι μου εδώ», σημειώνει.
Ειδήσεις σήμερα
Ισπανία: Κατάσχεση 4 τόνων κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο ανοικτά των Καναρίων νήσων