Τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Τρας βρέθηκε εν μέσω του τυφώνα της μεγάλης πτώσης της στερλίνας και των συνακόλουθων εσωκομματικών αντιδράσεων, αλλά και των επιθέσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους για την οικονομική της πολιτική.
Η βιασύνη της να ανακοινώσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα έδινε ανάσα στα βρετανικά νοικοκυριά από το δυσβάσταχτο κόστος ενέργειας, την έφερε αντιμέτωπη με αναταραχή στις αγορές, αντίδραση από την Τράπεζα της Αγγλίας, προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ. Οι αντιδράσεις στηρίζονται στην κακή χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης του μίνι Προϋπολογισμού από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ.
Την ίδια ώρα, το κόμμα των Εργατικών αποφεύγει τις επιθέσεις στο πρόγραμμα -που έχει φιλολαϊκά στοιχεία- καθώς βλέπει πως οι Συντηρητικοί «δουλεύουν» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό των «Times» ήταν κόλαφος για την κυβέρνηση Τρας και το κυβερνών κόμμα. Οι Εργατικοί προηγούνται κατά 33%, το ποσοστό των Συντηρητικών μέσα σε τέσσερις μέρες έπεσε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 21%, ενώ Εργατικοί εκτοξεύθηκαν στο 54%. Το ποσοστό των Εργατικών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1990 (όταν εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ο Τόνι Μπλερ).
Η Λιζ Τρας, που νίκησε εύκολα όλους τους αντιπάλους της κατά τη διαδικασία διαδοχής στο κόμμα, μετά την παραίτηση του Τζόνσον, φαίνεται ότι χάνει όλα τα ερείσματά της. Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, συγκέντρωσε 15%, ενώ τις πρώτες ημέρες της εκλογής της έφθανε στο 25%. Ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, συγκέντρωσε 44% (κέρδισε 12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).
Η κυβέρνηση Τρας βρέθηκε σε περιδίνηση ύστερα από τη μεγάλη υποχώρηση της στερλίνας. Η πτώση ξεκίνησε όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ, ανακοίνωσε το πρόγραμμα μείωσης φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων στερλινών και ταυτόχρονα ένα πακέτο μέτρων 210 δισεκατομμυρίων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που θα χρηματοδοτηθεί από κρατικό δανεισμό.
Οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το τελευταίο πακέτο περικοπών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ντόμινο αντιδράσεων και αναταραχή στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Να σημειωθεί ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν εκροές 500 δισ. δολαρίων από την ημέρα που η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία. Η πρωθυπουργός και ο υπουργός της θεωρούν ότι πρόκειται για προσωρινές δονήσεις και γρήγορα θα υπάρξει ηρεμία. Χθες, η Λιζ Τρας και ο Κουάρτενγκ συναντήθηκαν με το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, επιζητώντας μια επίσημη πρόβλεψη σχετικά με το πρόγραμμα και την ηρεμία των αγορών.
Ειδήσεις σήμερα
Ζάχος Χατζηφωτίου: Έφυγε πλήρης ημερών και εμπειριών ο «μπον βιβέρ» δημοσιογράφος
Πούτιν: Πανηγύριζε στο Κρεμλίνο, έσφαζε στη Ζαπορίζια
Σταμάτης Κόκοτας: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο τραγουδιστής