Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της προώθησης της νομοθεσίας που θα νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη θανάτωση σε μια ιστορική κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το εξής:
Υπέρ: 330
Κατά: 275
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Βρετανία: Συγκλονίζει 56χρονη – Παρακαλεί για ευθανασία – Έχασε και τον σύντροφό της από την ίδια ασθένεια
Η Τζένι Καράδερς είδε τον σύντροφό της να πεθαίνει με φρικτούς πόνους από καρκίνο που είχε κάνει μετάσταση στα οστά του. Τώρα, που η ίδια έχει διαγνωστεί με την ίδια ασθένεια, επιθυμεί απεγνωσμένη η Βρετανία να αλλάξει τον νόμο ώστε να επιτρέπει την ευθανασία κάτι που θα της δώσει έναν πιο γαλήνιο θάνατο.
«Είδα τον σύντροφό μου να πεθαίνει από ψυχομάχημα και φαίνεται ότι θα έχω το ίδιο μέλλον. Το χρειαζόμαστε αυτό», είπε η 56χρονη Καράδερς, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, ενθυμούμενη τον σύντροφό της να «ουρλιάζει στο κρεβάτι» τις τελευταίες μέρες της ζωής του.
«Είμαι πλέον άρρωστη στο τελικό στάδιο. Έχω μετάσταση στα οστά και έχω μια αρκετά καλή εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ τρομακτικό», δήλωσε η 56χρονη, από το Μπαθ στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Η Καράδερς, πρώην βοηθός υγειονομικής περίθαλψης, ήταν μία από τους εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο σήμερα ελπίζοντας να πείσουν τους πολιτικούς ότι όσοι υποφέρουν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής στον θάνατο. Σημαδεμένη από το μαρτύριο που βίωσε ο σύντροφός της και με φόβο για τον αντίκτυπο που θα έχει στα παιδιά της να ξαναβιώσουν όσα πέρασε ο σύντροφός της, η Καράδερς είπε ότι η νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου θα της επιτρέψει να ζήσει τις τελευταίες της μέρες άφοβα και αυτή η επιλογή θα πρέπει να προσφέρεται σε όσους πάσχουν από ανίατη ασθένεια και βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Αυστραλία: Συντριβή μικρού αεροσκάφους, νεκροί οι δύο επιβαίνοντες
Η ίδια είπε ότι τα παιδιά της στηρίζουν πλήρως τις επιθυμίες της και πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο -που απαιτεί σχετική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και συγκατάθεση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υπογράψει για να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων- δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να λαμβάνει υποβοηθούμενο θάνατο χωρίς να έχει φτάσει στα τελικά στάδια της ζωής του, ένας από τους φόβους των επικριτών του νομοσχεδίου.
Καθώς περίμενε με νευρικότητα στην πλατεία του Κοινοβουλίου, καθώς οι βουλευτές συζητούν το νομοσχέδιο που μπορεί να επηρεάσει τον πόνο που ίσως υποστεί η ίδια στο μέλλον, η Καράδερς έκανε μια τελευταία έκκληση για συμπόνια: «Τους παρακαλώ να σκεφτούν πραγματικά να μας δώσουν κάποια αξιοπρέπεια», είπε.
Ευθανασία: Το θέμα που διχάζει
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία και η εθελοντική ευθανασία αποτελούν ζητήματα που διχάζουν την Ευρώπη, παρότι ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν νόμους που διευκολύνουν του ασθενείς με σοβαρά ζητήματα υγείας. Φέτος το καλοκαίρι νομοθετήθηκε στη Γαλλία η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, έπειτα από τα συμπεράσματα ειδικής επιτροπής που συστάθηκε.
Τον περασμένο Μάιο το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ψήφισε νόμο που αποποινικοποιεί την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ένα ζήτημα που διχάζει βαθιά την καθολική χώρα. Πριν από 21 χρόνια, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον υποβοηθούμενο θάνατο και αυτοκτονία, ενώ φέτος έδωσε το «πράσινο φως» για ανηλίκους κάτω των 12 ετών. Τον Φεβρουάριο του 2020, το δικαστήριο απεφάνθη ότι «το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην προσωπικότητα εμπεριέχει και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης στο θάνατο».
Οι τρεις ιατρικοί τρόποι θανάτου
Εθελοντική ευθανασία: Αφορά ανθρώπους που είναι στο τελικό στάδιο της ασθένειάς τους και δεν υπάρχει θεραπεία. Ο ασθενής πρέπει να έχει διανοητική ικανότητα για να πάρει μια τέτοια απόφαση. Επιτρέπεται σε Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδά και σε Πολιτείες των ΗΠΑ -Ορεγκον, Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια.
Υποβοηθούμενη αυτοκτονία: Ο ασθενής ζητάει από τον γιατρό τον τερματισμό της ζωής του. Είτε με χορήγηση ειδικής ουσίας είτε με την παύση χορήγησης φαρμάκων και θεραπείας που θα επιταχύνουν το θάνατό του. Αυτός ο ιατρικός τρόπος επιτρέπεται σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Ισπανία, Αγγλία, Ουαλία, ενώ υπάρχουν έντονες συζητήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας.
Ειδήσεις σήμερα
Γαλλία: Αυστηρό μήνυμα Μακρόν – Ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Που κοιμάσαι όταν βρίσκεσαι 24 ώρες στην πίστα;
Ντούα Λίπα: Οι «καυτές» τις πόζες απο το ταξίδι της στην Μπανγκόκ [εικόνες]
Βρετανία: Η Ρωσία διεξάγει μια απίστευτα ριψοκίνδυνη εκστρατεία σαμποτάζ στην Ευρώπη