Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του διατάγματος το οποίο εξέδωσε χθες ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ- Σίσι», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον ΥΠΕΞ Αιγύπτου S.Shoukry στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού . Συζητήθηκαν μεταξυ άλλων θέματα που αφορούν στην ασφάλεια & σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του διατάγματος το οποίο εξέδωσε χθες ο Πρόεδρος El-Sisi. pic.twitter.com/SZiwEBJhfb
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 14, 2022
H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη
Σε μια κίνηση που αποτελεί «σφήνα» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε η Αίγυπτος με το Προεδρικό Διάταγμα που εξέδωσε χθες, Τρίτη (13/12), με την υπογραφή του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και το οποίο καθορίζει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ: Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.
Εφόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Με την κίνηση αυτή η Αίγυπτος πρακτικά αγνοεί κάθε άποψη της Τουρκίας που περιλαμβάνονται στα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης είτε αυτό είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είτε η πρόσθηκη περί υδρογονανθράκων που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο.
«Τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο νο. 1 των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης για μια απόσταση 12 ναυτικών μιλίων μέχρι το σημείο νο.8 και επομένως η θαλάσσια συνοριακή γραμμή επεκτείνεται από το σημείο νο.8 με κατεύθυνση προς βορρά» αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι πρώτες αποτυπώσεις με βάση της υφιστάμενες συντεταγμένες δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για μια ακόμη φορά σύμφωνα με τις γραμμές της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου, το 2020.
Μάλιστα, γίνεται με ένα τρόπο αυτή η οριοθέτηση από την πρώτη εικόνα που έχουμε, που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση. Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Δηλώνει αθώα, «δείχνει» σύντροφο και «καρφώνει» Ευρωπαίους
Συντάξεις: Εως 6.670 ευρώ από την ΕΑΣ σε 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου [πίνακες]
Το έργο της τετραετίας και τα μέτρα-έκπληξη – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή