Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση σιγόβραζε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί.
Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές –ακόμα και μέσα στο Χαρτούμ– εναντίον αρχηγείων και βάσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/FSR). Οι πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο των υποδομών, στρατιωτικών και μη, της χώρας.
Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα: τουλάχιστον 97 μεταξύ αυτών έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει ένωση γιατρών – 56 το Σάββατο και 41 την Κυριακή, περίπου οι μισοί στο Χαρτούμ.
Οι νεκροί μαχητές ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.
Ο στρατός ανέφερε χθες βράδυ ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σταθερή» και ότι οι μάχες είναι «περιορισμένες» ενώ οι FSR δηλώνουν πως οδεύουν «αναμφίβολα» προς τη νίκη.
Σουδάν: Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς
Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει τι. Οι FSR ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό παλάτι αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.
Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.
Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.
Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.
Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών χθες το απόγευμα οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα – εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά στο Χαρτούμ.
Διεθνής ανησυχία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας» των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Μπλίνκεν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στενές διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και διαβουλεύσεων με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή», δήλωσε.
«Και επίσης η ισχυρή άποψη μεταξύ όλων των εταίρων μας για την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες –συνομιλίες που ήταν πολλά υποσχόμενες στο να θέσουν το Σουδάν σε πορεία προς την πλήρη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση», δήλωσε.
Τις θέσεις αυτές απηχούν επίσης οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι: «Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κλέβερλι.
Σουδάν – Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες: «Είμαστε εγκλωβισμένοι – Δεν βλέπουμε τον ήλιο»
Δραματικές ώρες περνούν Έλληνες στο Σουδάν. Πήγαν σε ελληνορθόδοξη εκκλησία για την Πρώτη Ανάσταση και τραυματίστηκαν από ρουκέτα που «έσκασε» δίπλα τους! Ο λόγος για δυο Έλληνες στο Σουδάν.
Η χώρα τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου. Τουλάχιστον 61 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR αποκαλύπτει ότι 15 Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη και ορισμένοι άλλοι σε ξενοδοχείο του Χαρτούμ.
Μία Ελληνίδα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και την Κατερίνα Τσαμούρη και είπε ότι είναι τρομοκρατημένη. Κι εκείνη κι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κι άλλα 13 άτομα που έχουν βρει καταφύγιο στην Μητρόπολη.
ΥΠΕΞ: Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για τους Έλληνες στο Σουδάν
Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο – που έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν – βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, καθώς και ότι συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε «από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», ενώ γίνεται γνωστό πως κατόπιν εντολής του Νίκου Δένδια «ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.
Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».
Ώρες αγωνίας για 15 Έλληνες στο Σουδάν: «Μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή» – «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα»
«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.
Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.
Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των 2 Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.
Όπως εκτιμά ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Το Σουδάν έχει βυθιστεί στη δίνη του εμφυλίου τις τελευταίες ώρες καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων μαίνονται για δεύτερο 24ωρο. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 56 άμαχους νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες ενώ εκτιμάται ότι δεκάδες είναι οι νεκροί μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.
Επείγουσα έκκληση να τερματιστεί η βία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα. Σε έκτακτη σύνοδο προχωρά σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Σουδάν: Μαρτυρία για 15 εγκλωβισμένα άτομα σε ελληνοορθόδοξη εκκλησία – Αγωνία για τους δύο που χτυπήθηκαν από ρουκέτα
Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Σάββας περιέγραφε τη δραματική κατάσταση στην πόλη. Την ώρα που μιλούσε ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί. «Ήταν αδύνατον να βγει κανένας έξω», εξήγησε.
Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον βάσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην πόλη Ομντουρμάν, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν χθες συνεχίζονται.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ALPHA, δημοσιογράφος του σταθμού ήρθε σε επικοινωνία με κάποιους Έλληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη ξαφνικά κι έκτοτε δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Πληροφορίες, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη, αναφέρουν πως ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί στην εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Μιλώντας στον Alpha ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, έκανε λόγο για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη, τη στιγμή που οι σφαίρες έξω από το ναό έπεφταν “βροχή”.
«Εχουμε πρόβλημα. Εχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας.
«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».
Εναέρια έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας του Σουδάν σε περιοχές όπου δρουν οι RSF
Η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν κάλεσε σήμερα το βράδυ τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε εσωτερικούς χώρους καθώς διεξάγει πλήρη εναέρια έρευνα σε περιοχές όπου αναπτύσσουν δράση οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα των ενόπλων δυνάμεων στο Facebook.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters αργά απόψε ότι οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν ήχους εκρήξεων στην περιοχή του αεροδρομίου στο κέντρο του Χαρτούμ.
Viewing warning ! Street fighting in Khartoum, the capital of Sudan, including tanks, artillery, planes and helicopters, after an attempted military coup, apparently inspired by Iran, against the Sudanese ruler, General Abdelfattah Alburhan. The military coup was promoted by the pic.twitter.com/vhhPWLK5w2
— kees (@cwraad) April 15, 2023
https://twitter.com/ShotsFiredTv/status/1647364964359757825?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1647364964359757825%7Ctwgr%5Eecc9241009a079a142ecc7a2181aab98ced90098%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1361128%2Fsoudan-toulahiston-27-nekroi-stis-ehthropraxies-shedon-200-oi-traumaties-anamesa-tous-duo-ellines%2F
BREAKING: Planes on fire at Khartoum airport after coup attempt in Sudan pic.twitter.com/aWdyMv23xs
— BNO News (@BNONews) April 15, 2023
https://twitter.com/amalhamdanelex/status/1647194364634972162?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1647194364634972162%7Ctwgr%5Ec64f1f4eb80008676dae9a2e0f08cd756083f9e7%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1361087%2Fsti-dini-tou-emfuliou-to-soudan-aeroporikes-epidromes-sto-hartoum-anafores-gia-nekrous%2F
Σουδάν: Τραυματίστηκαν σοβαρά από ρουκέτα δύο Έλληνες στο Χαρτούμ
Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του στο Σουδάν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και παραστρατιωτικών μονάδων.
Η ΕΡΤ ανέφερε το Μεγάλο Σάββατο ότι τα μέλη της παροικίας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία στην οποία μόλις είχε τελειώσει η αναστάσιμη λειτουργία.
Ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας δήλωσε ότι την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησίας ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες. Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, είπε, οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε.
Οι δύο Έλληνες που είχαν ειδοποιήσει για την κατάσταση έξω από την εκκλησία όταν βγήκαν από το κτίριο για να επιστρέψουν από την κατοικία τους τραυματίστηκαν σοβαρά από ρουκέτα.
Και οι δύο, είπε ο κ. Σάββας, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου θα κριθεί αν θα χειρουργηθούν ή όχι.
«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο», πρόσθεσε.
Η κατάσταση στην πόλη του Χαρτούμ είναι επικίνδυνη, είπε στην ΕΡΤ ο επίτιμος άμισθος πρόξενος της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, που πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να βγει έξω από την κατοικία του γιατί υπάρχουν οι αδέσποτες σφαίρες.
Σουδάν: Σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που εξελίσσεται στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν. Αρμόδια είναι η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).
Η ανακοίνωση του υπουργείου:
Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.
Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).
Γιατί είναι έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν
Στο Σουδάν, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο στρατηγών που κρατούν τα ηνία μετά το πραξικόπημα του 2021.
Στο Χαρτούμ, όπου κανείς δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του, εν μέσω των αδιάκοπων πυρών και εκρήξεων από το πρωί, γιατροί υπέρ της δημοκρατίας αυξάνουν τις εκκλήσεις μέσω Διαδικτύου για εθελοντές, κάνοντας λόγο για “μεγάλο αριθμό τραυματιών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι σοβαρά”. Οι εκκλήσεις για “άμεση” κατάπαυση του πυρός — από τον ΟΗΕ, την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ — κεντρικό πρόσωπο της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη χώρα, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2019-2021 — δεν έχουν αποφέρει καρπούς.
Το Τσαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά του με το Σουδάν. Η Γαλλία εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της για την κατάσταση στη χώρα αυτή, καλώντας τις δύο πλευρές να “κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν” τη βία. “Μόνο η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που θα οδηγήσει στον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης και σε γενικές εκλογές, μπορεί να επιλύσει οριστικά αυτή την κρίση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι παραστρατιωτικοί “δεν θα σταματήσουν μέχρι να πάρουν τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων”, απείλησε, μιλώντας γρήγορα και δυνατά στο τηλέφωνο στο δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ο διοικητής τους, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή “Χεμέντι”.
Οι Δυνάμεις του Ταχείας Υποστήριξης (RSF) — χιλιάδες πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου του Νταρφούρ που έγιναν εφεδρική δύναμη του στρατού — δήλωσαν ότι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο και το προεδρικό μέγαρο.
Ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, δηλώνει ότι “αιφνιδιάστηκε στις εννέα το πρωί” από μια επίθεση στο αρχηγείο του από τις RSF, τον πρώην καλύτερο σύμμαχό του, τον οποίο ο στρατός αποκαλεί στο εξής “πολιτοφυλακή υποστηριζόμενη από το εξωτερικό” για να κάνει την “προδοσία” της.
Και στις δύο πλευρές, τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα διπλωματών και άλλες πολιτισμένες συζητήσεις, ο στρατός κινητοποίησε τα αεροσκάφη του για να χτυπήσει — και να “καταστρέψει”, όπως αναφέρει — τις βάσεις των RSF στο Χαρτούμ. Ο Χεμέντι δήλωσε στο Al-Jazeera για τον αντίπαλό του ότι είναι ένας “εγκληματίας” που “κατέστρεψε τη χώρα”.
Οι RSF καλούν τον πληθυσμό και τους στρατιωτικούς να “ενωθούν μαζί τους” και να στραφούν εναντίον του στρατού.
Τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών ξύπνησαν απότομα το πρωί εν μέσω της νηστείας του Ραμαζανιού και κάτω από έναν λαμπερό ήλιο, από τα πυρά βαρέων όπλων και τις εκρήξεις στο Χαρτούμ και σε αρκετές άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του επίσημου σωματείου των γιατρών, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν — δύο στο Χαρτούμ και ένας στο Ελ-Ομπέιντ, στον νότο.
Τα δύο στρατόπεδα συγκρούονται από τώρα και στο εξής για τον έλεγχο της έδρας των κρατικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, καθώς το τηλεοπτικό σήμα παραμένει αδύναμο.
Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο Χεμέντι και ο Μπουρχάν είχαν σχηματίσει κοινό μέτωπο για να εκδιώξουν τους πολίτες από την εξουσία. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, ο Χεμέντι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει το πραξικόπημα.
Πιο πρόσφατα, τάχθηκε στο πλευρό των πολιτών — συνεπώς κατά του στρατού στις πολιτικές διαπραγματεύσεις — παρεμποδίζοντας τις συζητήσεις και επομένως οποιαδήποτε λύση στην έξοδο από την κρίση στο Σουδάν.
Εδώ και μέρες, στον δρόμο έδιναν και έπαιρναν οι φήμες για επικείμενο ανταρτοπόλεμο μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
Μέσα σε λίγες ώρες, οι RSF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, στην καρδιά της πρωτεύουσας, στη συνέχεια το προεδρικό μέγαρο όπου έχει την έδρα του συνήθως ο στρατηγός Μπουρχάν, όπως και το παλάτι που προορίζεται για τη φιλοξενία των επίσημων επισκεπτών, ένα αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της χώρας και “άλλες βάσεις σε διάφορες επαρχίες”.
Ο στρατός διαψεύδει την κατάληψη του αεροδρομίου αλλά βεβαιώνει ότι οι RSF “διείσδυσαν σε αυτό και πυρπόλησαν αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines”. Η εταιρία στο Ριάντ διευκρίνισε ότι ένα από τα αεροσκάφη της υπέστη ζημιές από πυρά στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.
Η διαφωνία μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών σχετίζεται με το μέλλον των παραστρατιωτικών: ο στρατός δεν αρνείται την ένταξή τους στα τακτικά στρατεύματα αλλά θέλει να επιβάλει τους όρους του στην είσοδό τους του και να περιορίσει τον χρόνο της ένταξής τους. Ο στρατηγός Ντάγκλο θέλει ευρεία ένταξη και κυρίως τη θέση του στο γενικό επιτελείο.
Να τερματιστεί άμεσα η βία, ζητά ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει επείγουσα έκκληση να τερματιστεί αμέσως η βία στο Σουδάν, ανέφερε χθες Σάββατο ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Στις εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι σχεδόν διακόσιοι, ανέφερε χθες βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Σουδανών Γιατρών.
Ο κ. Γκουτέρες συνομίλησε χθες με ηγετικά στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Σουδάν και των ΔΤΥ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ανέφερε ο εκπρόσωπός του μέσω Twitter.
Σουδάν: Πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος – Ο πόλεμος των στρατηγών για τον έλεγχο της χώρας
Δυνάμεις πιστές σε δύο αντίπαλους στρατηγούς συναγωνίζονται για τον έλεγχο, και όπως συμβαίνει συχνά οι πολίτες έχουν υποφέρει περισσότερο, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο αγώνας για την εξουσία βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης
Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκονται δύο άνδρες: ο στρατιωτικός ηγέτης του Σουδάν Abdel Fattah al-Burhan και ο διοικητής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), Mohamed Hamdan Dagalo.
Μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχοι. Oι δυο τους συνεργάστηκαν για την ανατροπή του ανατραπέντος Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.
Ωστόσο, εντάσεις προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση των RSF στο στρατό της χώρας, ως μέρος των σχεδίων για την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας. Το βασικό ερώτημα: ποιος θα ήταν υποταγμένος σε ποιον στη νέα ιεραρχία.
Αυτές οι εχθροπραξίες είναι το αποκορύφωμα αυτού που και τα δύο μέρη θεωρούν ως υπαρξιακό αγώνα για κυριαρχία.
Το Σουδάν δεν είναι ξένο στην αναταραχή
Είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε πόσο «σεισμική» ήταν η ανατροπή του Μπασίρ. Είχε ηγηθεί της χώρας για σχεδόν τρεις δεκαετίες, όταν οι λαϊκές διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν για την άνοδο των τιμών του ψωμιού, τον ανέτρεψαν από την εξουσία.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το βορρά, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στον Μπασίρ στο Νταρφούρ, μια αυτονομιστική δυτική περιοχή.
Μετά την ανατροπή του Μπασίρ, το Σουδάν κυβερνήθηκε από μια δυσάρεστη συμμαχία μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών ομάδων.
Όλα αυτά έληξαν το 2021, όταν η κυβέρνηση της κατανομής της εξουσίας διαλύθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις.
Το RSF έχει ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είναι η εξέχουσα παραστρατιωτική ομάδα στο Σουδάν, ο αρχηγός της οποίας, ο Νταγκάλο, έχει απολαύσει μια ταχεία άνοδο στην εξουσία.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ του Σουδάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν ο ηγέτης των διαβόητων δυνάμεων Janjaweed του Σουδάν , που εμπλέκονταν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες.
Μια διεθνής κατακραυγή είδε τον Μπασίρ να επισημοποιεί την ομάδα σε παραστρατιωτικές δυνάμεις γνωστές ως Μονάδες Πληροφοριών Συνόρων.
Το 2007, τα στρατεύματά της έγιναν μέρος των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και, το 2013, ο Μπασίρ δημιούργησε την RSF, μια παραστρατιωτική ομάδα υπό την επίβλεψή του και υπό την ηγεσία του Νταγκάλο.
Ο Νταγκάλο στράφηκε εναντίον του Μπασίρ το 2019, αλλά όχι πριν οι δυνάμεις του ανοίξουν πυρ σε μια κατά του Μπασίρ, υπέρ της δημοκρατίας καθιστική οργάνωση στο Χαρτούμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 118 άτομα.
Αργότερα διορίστηκε αναπληρωτής του μεταβατικού Κυρίαρχου Συμβουλίου που κυβερνούσε το Σουδάν σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.
Οι δυο πολέμαρχοι – Oι αντίπαλοι και οι σύμμαχοί τους
Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος είναι οι βασικοί παίκτες που δίνουν τη μάχη για επιρροή στο Σουδάν. Και η στρατηγική που ακολουθούν συνοψίζεται στο στηρίζουμε τον ισχυρότερο.
Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με το συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους και έτσι στήριξαν αυτόν. Μάλιστα ο Χεμεντί τον περασμένο Μάιο είχε πάει στο Ριάντ και είχε δει τον πρίγκιπα διάδοχο, ενώ σήμερα (16/4) ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ πήρε τηλέφωνο και τους δύο. Η Αίγυπτος στηρίζει και τους δυο επίσης.
Η Ρωσία έχει σχέσεις με τον Χεμεντί όπως και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ, αλλά ο τακτικός στρατός στηρίζει και την κατασκευή ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που οι Δυτικές δυνάμεις και οι ΗΠΑ δε θέλουν επ’ ουδενί να δουν οπότε συνομιλούν και εκείνες με όλες τις πλευρές.
Το προφίλ τους
Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν αρχηγός του τακτικού στρατού και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, οι δυο τους μοιράζονται την εξουσία. Ο πρώτος είναι πρόεδρος και δεύτερος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χώρας και τώρα μάχονται για το ποιος θα πάρει την εξουσία.
Ο Αλ Μπουρχάν στον στρατό από νέος, πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί και αυτός για φρικαλεότητες. Ο Χεμεντί έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, ίσως είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο Σουδάν. Μεγάλωσε στο Νταρφούρ, άφησε το δημοτικό έγινε καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε και εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. Το 2012 ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ και αφού καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία παίρνει στα χέρια του όλο το εμπόριο και γίνεται ίσως και ο πιο πλούσιος στο Σουδάν. Τα εκμεταλλεύεται μαζί με τη Βάγκνερ και εκείνη του δίνει όπλα.
Το Σουδάν είναι μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον
Το πότε θα τελειώσουν οι μάχες είναι ασαφές. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν τον έλεγχο σε βασικές τοποθεσίες και έχουν αναφερθεί μάχες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μέρη μακριά από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Ενώ διάφορες επίσημες και μη εκτιμήσεις υπολογίζουν τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν σε περίπου 210-220.000, οι RSF πιστεύεται ότι αριθμούν περίπου 70.000 αλλά είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι.
Οι διεθνείς δυνάμεις έχουν εκφράσει ανησυχία. Εκτός από τις ανησυχίες για τους αμάχους, υπάρχουν πιθανώς και άλλα κίνητρα – το Σουδάν είναι πλούσιο σε πόρους και στρατηγικά τοποθετημένο.
Το CNN είχε προηγουμένως αναφέρει πώς η Ρωσία συνεννοήθηκε με τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σουδάν για τη λαθραία μεταφορά χρυσού από το Σουδάν.
Οι δυνάμεις του Νταγκάλο, ήταν βασικός αποδέκτης της ρωσικής εκπαίδευσης και όπλων, και ο στρατιωτικός ηγέτης του Σουδάν Μπουρχάν, πιστεύεται επίσης ότι υποστηριζόταν από τη Ρωσία, προτού η διεθνής πίεση τον αναγκάσει να αποκηρύξει δημόσια την παρουσία της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, στο Σουδάν.
Οι γείτονες του Σουδάν, η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν, αλλά στο μεταξύ το μόνο σίγουρο είναι μεγαλύτερη δυστυχία για τον σουδανικό λαό.
Ειδήσεις σήμερα
Εννέα ρεκόρ έσπασε η ενεργειακή αγορά το 2022 – Η Ελλάδα πύλη τροφοδοσίας
Τα πρώτα σημάδια της ανοιξιάτικης ουκρανικής αντεπίθεσης
Αργίες 2023: Πότε πέφτει Πρωτομαγιά – Οι υπόλοιπες αργίες για το 2023