Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Aïr Info του Νίγηρα, που αποκάλυψε την απαγωγή, «ένοπλοι» απήγαγαν από το σπίτι της την Εύα Γκρετσμάχερ, 73 ετών, που είναι εγκατεστημένη στην Αγκαντέζ εδώ και 28 χρόνια όπου ηγείται μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται σε διάφορα πεδία, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην οικολογία, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αυτονομία και τη χειραφέτηση των γυναικών, τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Μέχρι στιγμής καμιά αρχή στον Νίγηρα δεν έχει ανακοινώσει οτιδήποτε για την απαγωγή και ο δήμος της Αγκαντέζ, που ερωτήθηκε σχετικά από το AFP, δεν θέλησε να σχολιάσει.
Η πρεσβεία της Αυστρίας στον Νίγηρα, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για τις σχέσεις με τον Νίγηρα, βρίσκεται «σε άμεση επαφή με τον κυβερνήτη της Αγκαντέζ», σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Αυστρίας, το οποίο ανέφερε πως έχει στείλει «αίτημα συνδρομής» στη διπλωματία του Νίγηρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Aïr Info, οι απαγωγείς παρουσιάστηκαν στο σπίτι της το Σάββατο το βράδυ και ανάγκασαν τον φύλακα να ανοίξει την πόρτα με την απειλή πιστολιού. Κατόπιν απήγαγαν τη γυναίκα και διέφυγαν με όχημα 4×4, ένα Land Cruiser της Toyota.
Δεν αφαίρεσαν κανένα προσωπικό αντικείμενο της κυρίας Γκρετσμάχερ, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης, που ανέφερε επίσης πως είχε δεχθεί απειλές ότι θα γινόταν απαγωγή της το 2021.
Στην αχανή, φτωχή χώρα του Σαχέλ και της Σαχάρας κυβερνά στρατιωτική χούντα αφότου έγινε το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου 2023 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ. Στον Νίγηρα επικρατεί ανασφάλεια και είναι αλλεπάλληλες οι επιθέσεις ένοπλων οργανώσεων, ορισμένες από τις οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Η πιο πρόσφατη απαγωγή πολίτη χώρας της Δύσης στον Νίγηρα είχε γίνει το 2010 και την ευθύνη είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ (ΑΚΙΜ).
Τότε είχαν απαχθεί πέντε υπήκοοι Γαλλίας, ένας υπήκοος Τόγκο κι ένας υπήκοος Μαδαγασκάρης, εργαζόμενοι της γαλλικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Areva (έχει πλέον μετονομαστεί σε Orano) και της υπεργολάβου του Satom. Και σε εκείνη την περίπτωση η απαγωγή είχε γίνει στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Παρέμειναν όμηροι για διάστημα από πέντε μήνες ως κάτι παραπάνω από τρία χρόνια και αφέθηκαν ελεύθεροι κατά κύματα.
Από τον Ιούνιο, νομάρχης και τέσσερις στρατιωτικοί που συνόδευαν την αντιπροσωπεία του κρατούνται όμηροι στο βόρειο τμήμα της χώρας από το Πατριωτικό Μέτωπο για τη Δικαιοσύνη (FPJ), οργάνωση ανταρτών εχθρική προς το στρατιωτικό καθεστώς.
Απήχθησαν σε ενέδρα εναντίον της οχηματοπομπής τους στον νομό της Αγκαντέζ, πελώρια έκταση που καλύπτεται από έρημο και συνορεύει με την Λιβύη και την Αλγερία.
Πέρα από το ότι δρουν εκεί οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστικά κινήματα, ο βόρειος Νίγηρας βιώνει τα τελευταία χρόνια αύξηση της ανασφάλειας λόγω της κοσμοσυρροής σε αυτοσχέδια χρυσωρυχεία στην περιοχή, που προσελκύουν χιλιάδες νέους από τον ίδιο τον Νίγηρα, το Μαλί, το Τσαντ, τη Λιβύη, το Σουδάν…
Ο στρατός του Νίγηρα πρόσφατα άρχισε την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση «Γκαρκόι» («ασπίδα» στη γλώσσα χάουσα) στο πλαίσιο της οποίας επιτηρεί περιοχές στα σύνορα με τη Λιβύη, την Αλγερία και το Μαλί.
Κάνει συχνά λόγο για κατασχέσεις ναρκωτικών, εκρηκτικών και όπλων και συλλήψεις φερόμενων ως διακινητών των ειδών αυτών.
Ειδήσεις σήμερα
Τζεφ Μπέζος: Aναβλήθηκε η προγραμματισμένη εκτόξευση του πυραύλου του – Γιατί άλλαξαν τα σχέδια;
Κεντρική Μακεδονία: Σε ποιους δρόμους είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες
Η ΔΟΕ θα αντικαταστήσει τα μετάλλια του Χολ, που χάθηκαν στις πυρκαγιές του Λος Άντζελες